Pilotul britanic Lewis Hamilton (Mercedes) a câştigat, duminică, ediţia inagurală a Marelui Premiu al Arabiei Saudite, a XXI-a etapă, penultima, a Campionatului Mondial de Formula 1. Pe locul al doilea s-a clasat olandezul Max Verstappen (Red Bull), iar al treilea a fost finlandezul Valtteri Bottas (Mercedes). Hamilton şi Verstappen merg la ultima etapă la egalitate de puncte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe un circuit stradal, destul de îngust, startul a fost liniştit şi piloţii din Top 5, Hamiton, Bottas, Verstappen, monegascul Charles Leclerc (Ferrari) şi mexicanul Sergio Perez (Red Bull) şi-au păstrat poziţiile ocupate în această ordine pe grilă. Cursa a fost dată peste cap în turul 10/50, când germanul Mick Shumacher (Haas) a ieşit în decor şi a lovit barierele de protecţie. Iniţial cursa a fost neutralizată cu Safety Car. Hamilton şi Bottas au intrat la boxe şi au schimbat pneurile, dar Verstappen nu a făcut-o şi a trecut astfel în frunte.

După trei tururi rulate în spatele maşinii de siguranţă, comisarii FIA au decis să oprească întrecerea cu steagul roşu pentru refacerea barierei avariate de fiul lui Michale Schumacher. Piloţii au mers la standuri şi cei care nu au schimbat cauciucurile au putut să o facă, înclusiv noul lider.

După aproximativ 25 de minute de pauză, cursa a fost reluată cu un start de pe loc. De data aceasta a fost un start "nebun". Hamilton a atacat, l-a depăşit pe olandez, care a revenit şi a trecut din nou în frunte după ce a tăiat virajul al doilea. Britanicul a fost întrecut şi de francezul Esteban Ocon (Alpine), căzând pe locul al treilea. Cursa a fost din nou oprită cu steagul roşu, după accidente în mijlocul plutonului, în urma cărora au abandonat Perez, rusul Nikita Mazepin (Haas) şi britanicul George Russel (Williams).

Comisarii FIA au luat decizia să-l retrogradeze pe Verstappen pe locul 3 la restart, după Ocon şi Hamilton, pentru că a revenit pe locul I după ce a depăşit limitele pistei. Piloţii au plecat tot de pe loc, după o altă pauză de 25 de minute. Liderul clasamentului piloţilor a pornit excelent la al treilea start, i-a depăşit pe ambii piloţi din faţa lui şi a trecut la conducere. Hamilton a avut nevoie de un tur să-l întreacă pe francez şi să se plaseze în spatele rivalului său. 

Au urmat şi alte incidente pe circuitul de la Jeddah, în urma cărora pista s-a umplut de numeroase resturi de monopost. Deşi spaniolul Fernando Alonso (Alpine) a cerut intrarea maşinii de siguranţă pentru curăţarea pistei, comisarii FIA au neutralizat întrecerea doar cu safety car virtual. După multe tururi în care s-a rulat astfel, piloţii au avut din nou undă verde să se întreacă din turul 33.

În turul 37, Hamilton l-a atacat pe Verstappen pe linia dreaptă, monoposturile s-au atins în primul viraj şi din nou olandezul a revenit în frunte tăind curba următoare. Lui Max i s-a transmis să-i cedeze poziţia lui Lewis, Verstappen a aşteptat să fie ajuns de Hamilton, a frânat, cele două maşini lovindu-se iar. Cei doi piloţi au continuat să ruleze şi, în turul 42, Verstappen i-a cedat poziţia rivalului său pentru a o recupera imediat. Olandezul nu a mai avut ce face în turul următor, când septuplul campion mondial a atacat decisiv şi şi-a depăşit clar adversarul. Verstappen s-a ales şi cu o penalizare de cinci secunde pentru ceea ce a făcut în turul 37 şi nu a putut să intre la boxe pentru a schimba pneurile şi câştiga punctul care recompensează cel mai rapid pilot. Acesta i-a revenit tot britanicului.

Finlandezul Valtteri Botas a trecut linia de sosire al treilea, întrecându-ul cu puţin timp înaintea finişului pe francezul Esteban Ocon (Alpine), clasat al patrulea. Australianul Daniel Ricciardo (McLaren-Mercedes) a fost al cincilea, iar francezul Pierre Gasly (Alpha Tauri), al şaselea.

Pe locurile 7-10 s-a clasat în ordine Charles Leclerc, spaniolul Carlos Sainz (ambii Ferrari), italianul Antonio Giovinazzi şi britanicul Lando Norris (McLaren-Mercedes).

Înaintea ultimei etape, Hamilton, care a reuşit, duminică, victoria cu numărul 103 în carieră, a opta din sezon, este la egalitate de puncte cu Verstappen, 369,5 puncte.

La constructori, Mercedes pare că s-a desprins definitiv, după ce a acumulat 587,5 puncte. Red Bull este pe locul 2, cu 559,5 puncte.

Finala sezonului va fi la Abu Dhabi, la 12 decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.