Federaţia sud-africană de atletism (ASA) a anunţat într-un comunicat că este "dezamăgită şi şocată" de decizia TAS în cazul atletei Caster Semenya.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins apelul formulat ea şi de Federaţia Sud-africană de Atletism (ASA) împotriva regulii Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS) a IAAF, care presupune că sportivele cu hiperandrogenie vor trebui să-şi reducă nivelul de testosteron şi să-l menţină apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional.

ASA a comparat decizia TAS cu politica de apartheid din Africa de Sud, din perioada 1948 -1991: "Africa de Sud ştie foarte bine ce înseamnă discriminarea şi TAS nu doar tolerează acest lucru, ci a făcut şi eforturi pentru a o justifica",

Federaţia Internaţională de Atletism, IAAF, a anunţat, în urmă cu un an, o clasificare separată a atleţilor, pe baza Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS), care presupune că sportivele cu nivel natural de hormoni ridicat, cum este şi Semenya, să urmeze un tratament de diminuare, reducându-şi nivelul de testosteron şi menţinându-l apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional.

Sportivele DSD trebuie să-şi reducă nivelul de testosteron sub 5 nmol/l pentru o periodă continuă de cel puţin şase luni şi să menţină noul nivel pe durata restului carierei atletice.

Atletele care doresc să ia parte la competiţii internaţionale, dar nu-şi scad nivelul testosteronului, vor putea concura împotriva bărbaţilor.

"Regulile revizuite nu sunt despre a trişa. Nicio atletă cu DDS nu a trişat. Este vorba de a nivela plutonul, pentru a asigura o competiţie corectă în atletism, unde succesul este determinat de talent, dedicaţie şi muncă grea, mai mult decât alţi factori", a declarat atunci preşedintele IAAF, Sebastian Coe.

Când IAAF a anunţat această regulă, Congresul Naţional African (ANC), partidul aflat la putere în Africa de Sud, a arătat că decizia forului mondial aminteşte de apartheid şi a solicitat proriului guvern să o conteste la TAS.

"Regulile sunt o amintire dureroasă a trecutului nostru, în care un guvern nedrept a făcut legi pentru anumiţi activişti din societate, în scopul de a le înăbuşi lupta împoriva unui sistem injust. IAAF foloseşte aceeaşi tactică pentru a-i exclude pe cei care au definit ultimul deceniu în calitate de campioni şi comori ai ţărilor lor natale. Cerem guvernului nostru să conteste la TAS această grosolană şi flagrant de nedreaptă şi injustă încercare rasistă a IAAF, pentru a o anula. Subînţelesurile rasiste de acest fel nu pot fi trecute cu vederea. Cerem tuturor iubitorilor sportului să se ridice şi să apere sportivele împotriva acestor reguli anitsportive, care nu numai că le împiedică să participe la evenimente sportive, dar le şi încalcă drepturile omuului", a precizat atunci, într-un comunicat al ANC.

Apartheid a fost politica de segregare rasială pusă în practică de guvernele minorităţii albe din Africa de Sud, până în 1991, împotriva populaţiei de culoare.

Semenya a câştigat titlul mondial la Berlin, în 2009, în proba de 800 de metri, iar apoi a fost supusă unor teste cu privire la identitatea sa sexuală. Până în iulie 2010, ea s-a retras din competiţiile internaţionale. În 2015, IAAF a impus ca atletele cu nivel ridicat de testosteron să obţină permisiunea medicilor înainte de concurs, dar această regulă a fost suspendată de TAS în 2016, pe o durată de doi ani.

Caster Semenya, în vârstă de 28 de ani, a cucerit medalia de argint la JO de la Londra, din 2012, în proba de 800 de metri, dar a devenit campioană olimpică după ce câştigătoarea probei, rusoaica Maria Savinova, a recunoscut că s-a dopat. Atleta sud-africană a luat aurul olmpic la 800 de metri şi la Rio, patru ani mai târziu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.