Singura medaliată olimpică a României la gimnastică ritmică, Doina Stăiculescu, a declarat pentru News.ro, după concursul Anei Luiza Filiorianu la JO de la Rio, unde s-a clasat pe locul 22, că gimnasta de 17 ani a făcut un concurs bun, fără niciun fel de ratare şi a ţinut piept marilor gimnaste.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”A fost un concurs foarte greu, cu multă presiune asupra gimnastelor ce luptau pentru finală, dar şi un concurs foarte frumos. Gimnastele au fost foarte atente pentru a nu rata, dar au existat totuşi ratări şi nu mă aşteptam la acest nivel, mai ales la rusoaice. Ana Luiza a noastră a făcut un concurs foarte bun, cu execuţii constante, cu foarte puţine greşeli. A concurat cu cele mai mari gimnaste ale lumii şi le-a ţinut piept, cu gimnaste care au în spate Cupe Mondinale, Jocuri Olimpice, iar ea a terminat cu capul sus, poate puţin rigidă din cauza emoţiilor, dar fără niciun fel de ratare şi e demnă de aplauzele mele”, a declarat Doina Stăiculescu, pentru News.ro.

Medaliată cu argint la JO din 1984, Doina Stăiculescu mai spune că de când a văzut-o pe Filiorianu prima oară în sală a fost sigură că va ajunge departe: ”De când am văzut-o prima oară în sală pe Ana Luiza am spus că va ajunge departe. Eu sunt imparţială, nu ţin cu nimeni, dar de ea mi-a plăcut şi îi ţin pumnii în drumul spre Tokyo. Sigur că ne rugăm pentru sănătatea doamnei Maria (antrenoarea Maria Gârbă – n.r.), cea care a lucrat şi cu mine. Am fost prima ei gimnastă cu care a lucrat după ce a ieşit din facultate. Asta e important în sportul nostru: să ai o sală a ta, curată, în care să lucrezi, sănătate şi omul cu care să lucrezi, adică antrenorul. Acum vreun an am văzut la Arad încă o gimnastă de viitor, Sonia Ichim, e micuţă încă, dar îmi place ce face, sper să vină şi ea lângă Luiza în următorii ani. Există centrele de la Reşiţa, Ploieşti, Arad şi Iaşi, iar de acolo mai pot veni gimnaste, mai ales dacă se mai lasă din orgoliu”.

Doina Stăiculescu este de părere că sportivii, atunci când ajung la nivel înalt, nu-şi mai aparţin, pentru că ”au un angajament nescris să reprezinte ţara” şi trebuie să lupte din toate puterile pentru asta, iar ”noi, ceilalţi” trebuie să fim uniţi şi să-i sprijinim.

Reprezentanta României, Ana Luiza Filiorianu, a ratat, vineri, calificarea în finală la individual-compus, după ce s-a clasat pe locul 22 (total de 67,458 puncte).

La doar 17 ani, Filiorianu a readus gimnastica ritmică din România la Jocurile Olimpice după 20 de ani.

La Rio, gimnastica ritmică românească s-a aflat la a patra participare olimpică. Ultima dată, la JO din 1996, Alina Stoica s-a clasat pe locul 15 şi Dana Carteleanu a încheiat spre finalul clasamentului la individual-compus. Anterior, în 1992, Irina Deleanu, actuala conducătoare a forului naţional de profil s-a clasat pe locul 6, iar Ancuţa Goia pe locul 16, cele mai bune rezultate ale României la Olimpiadă în această disciplină datând din 1984, atunci când Doina Stăiculescu a fost vicecampioană olimpică, iar Alina Drăgan a fost pe locul 4.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.