Anul 2016 nu a fost lipsit de momente negative în sport oferite chiar de personalităţi ca Maria Şarapova, Sam Allardyce sau Ryan Lochte, protagoniştii unor imagini devenite virale, dar prin care şi-au pierdut semnificativ din susţinători.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Maria Şarapova

Maria Şarapova, star al tenisului mondial, şi-a pierdut din popularitate după ce în ianuarie a fost depistată pozitiv, la Australian Open. Rusoaica a fost găsită dopată cu meldonium şi suspendată doi ani, sancţiune redusă la 15 luni în apel. Unii sportivi au fost critici la adresa Mariei Şarapova, alţii au susţinut-o. Reacţiile au fost împărţite şi din partea sponsorilor. Producătorii Head şi Nike sunt în continuare alături de Şarapova, în timp ce alte firme au renunţat la parteneriatul cu sportiva. Maria Şarapova poate reveni în competiţii în aprilie 2017.

FOTO: Facebook Maria Şarapova
FOTO: Facebook Maria Şarapova

Sam Allardyce

Postul de selecţioner al Angliei ar fi trebuit să reprezinte momentul pozitiv culminant al carierei lui Sam Allardyce, care a semnat la 22 iulie un contract pe doi ani cu federaţia engleză. Allardyce a condus naţionala engleză de pe bancă la un singur meci, la 4 septembrie, scor 1-0, cu Slovacia. Însă după doar 67 de zile ca selecţioner, la 27 septembrie, federaţia engleză a încetat colaborarea cu Allardyce. Motivul? Tehnicianul a fost filmat de jurnaliştii de la Daily Telegraph în timp ce le explica unor presupuşi investitori din Asia cum se pot evita regulile federaţiei engleze, în special în ceea ce priveşte TPO (third-party ownership), adică un jucător să aparţină şi unui terţ. Regula TPO este interzisă de FIFA din 2015. Sam Allardyce, în vârstă de 61 de ani, era de accord chiar să meargă la Singapore şi la Hong Kong pentru a oferi sfaturi în schimbul sumei de 400.000 de lire sterline.

FOTO: thefa.com
FOTO: thefa.com

Ryan Lochte

Vedetă a nataţiei americane, Ryan Lochte, multiplu campion olimpic, s-a transformat în acest an într-un erou negativ. El a câştigat la Rio de Janeiro aurul olimpic la ştafetă 4x200 m liber, însă a şi provocat un scandal care i-a făcut pe iubitorii sportului să uite de performanţa obţinută în bazin. Lochte a afirmat că el şi alţi trei înotători americani au fost victimele unui jaf armat în 14 august, la Rio, la o benzinărie, poveste care s-a dovedit a fi falsă. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere şi ancheta poliţiştilor au demonstrat că de fapt sportivii au vandalizat benzinăria şi au fost obligaţi să plătească pagubele produse. Gunnar Bentz, Jimmy Feigen şi Jack Conger au fost suspendaţi patru luni după acest incident, iar Lochte a fost suspendat zece luni. Mai multe firme au rupt contractele de sponsorizare cu Lochte, care de asemenea a fost pus sub acuzare pentru denunţ fals.

FOTO: twitter.com
FOTO: twitter.com

Nick Kyrgios

Tenismenul australian Nick Kyrgios a fost suspendat în octombrie pentru opt săptămâni din cauza comportamentului pe care l-a avut la un meci pierdut, scor 3-6, 1-6, în faţa germanului Mischa Zverev, în turul al doilea al turneului de la Shanghai. Kyrgios a fost şi amendat cu peste 40.000 de dolari. Ulterior, după ce a acceptat să fie văzut de un psiholog, suspendarea i-a fost redusă la trei săptămâni.

Nick Kyrgios a evoluat fără efort, s-a certat cu un spectator şi i-a spus arbitrului de scaun că vrea să plece mai repede acasă, la confruntarea cu Zverev. În finalul unui ghem, Kyrgios a trimis uşor mingea din serviciu, lovind-o de la nivelul feţei, fără să o arunce deasupra capului, apoi s-a îndeptat către scaunul de pe marginea terenului, nemaiaşteptând returul adversarului. Zverev, care a văzut că australianul nu este interesat să joace, a punctat trimiţând şi el destul de uşor mingea în terenul advers. La un moment dat, Kyrgios i-a spus arbitrului Ali Nili: "Poţi să strigi <time> ca să termin meciul şi să mă duc acasă?". Nili l-a avertizat pe australian pentru înjurături şi i-a atras atenţia asupra comportamentului lui. "Nick, nu poţi să joci aşa. Este neprofesionist, iar acesta este un turneu profesionist." Un spectator din tribună i-a cerut lui Nick Kyrgios să respecte jocul şi publicul, ceea ce a stârnit mânia tenismanului. "Vrei să vii tu să joci aici? Stai jos, taci şi uită-te!", i-a răspuns jucătorul.

După meciul pe care l-a terminat în huiduielile publicului, Kyrgios s-a plâns că este obosit. "A fost dificil, am jucat multe meciuri la rând. Sunt obosit fizic şi mental. În seara asta, am lăsat-o mai moale."

FOTO: Facebook Nick Kyrgios
FOTO: Facebook Nick Kyrgios

Tyson Fury

"Boxul este cel mai trist lucru la care am luat parte, o grămadă de rahat. Sunt cel mai mare şi m-am retras, aşa că duceţi-vă şi ..., zile frumoase", scria Tyson Fury la 2 octombrie pe Twitter. "Hahaha, credeaţi că scăpaţi aşa uşor de Gipsyking! Sunt aici să rămân", nota tot el, doar câteva ore mai târziu. 2016 a fost un an al controverselor pentru Tyson Fury. Englezul a fost depistat pozitiv cu cocaină, la un test efectuat la 22 septembrie. El a declarat într-un interviu acordat revistei Rolling Stone că trece printr-o depresie puternică, o tulburare bipolară, motiv pentru care a consumat alcool şi cocaină, afirmând că nu mai vrea să boxeze şi precizând că îşi doreşte să moară. Fury a anunţat că renunţă "cu efect imediat" la centurile WBO şi WBA pentru a se putea concentra pe "tratamentul medical şi de recuperare". Fury pierduse titlul IBF după ce a decis să-i acorde revanşa lui Vladimir Klitschko şi nu a acceptat să lupte cu şalangerul desemnat de IBF, Viaceslav Glazkov. În octombrie, Tyson Fury a fost suspendat de Corpul de control al boxului britanic, care a deschis o anchetă cu privire la acuzaţile de dopaj şi problemele de sănătate invocate de sportiv.

Islam El Shehaby

Judoka egiptean Islam El Shehaby a refuzat să strângă mâna adversarului său, israelianul Or Sasson, după ce a fost învins de acesta în optimile de finală la categoria +100 kilograme de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. El Shehaby a fost huiduit de public pentru gestul său. În cele din urmă, autorităţile de la Cairo au trimis la Tel Aviv o scrisoare de felicitări, pentru a-şi cere scuze.

FOTO: facebook.com
FOTO: facebook.com
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.