Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, care au început sub semnul riscurilor de securitate şi al temerilor legate de Zika şi nu au fost lipsite de probleme organizatorice, au adus confirmarea valorii unor sportivi consacraţi, Usain Bolt şi Michael Phelps. Tot la Rio, micuţa gimnastă americană Simone Biles a devenit un sportiv uriaş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

JO de la Rio erau privite cu reţinere de mulţi sportivi din cauza temerilor legate de virusul Zika şi de nivelul ridicat de infracţionalitate din Brazilia, printre cei care au renunţat la participare numărându-se chiar Simona Halep.

Nici satul olimpic nu a fost tocmai pus la punct pentru sosirea participanţilor la competiţie. Mulţi s-au plâns de faptul că nu era curat şi că lucrările în clădiri nu erau finalizate. În plus, unii sportivi au avut probleme la deplasarea din satul olimpic până la locurile unde se desfăşurau probele, din cauza şoferilor care nu cunoşteau traseul. Iar fanii s-au plâns de cozile mari la intrarea în zonele de desfăşurare a competiţiilor.

De asemenea, unii sportivi au spus că au fost victimele unor jafuri la Rio sau că li s-au furat lucruri din camere. În cazul înotătorului american Ryan Lochte, care a afirmat că alături de alţi trei sportivi a fost victim unui jaf armat la o benzinărie, acuzaţia s-a dovedit a fi falsă. În urma unei anchete s-a demonstrat că sportivii nu au fost jefuiţi şi ameninţaţi, ci au devastat o benzinărie şi apoi li s-a cerut să plătească daunele.

Şi apa verde din bazinul de sărituri a fost un detaliu care a surprins la Rio. Apa a devenit verde accidental, din cauza substanţei folosite pentru dezinfectare.

Însă la Rio şi-au întărit statutul de vedete incontestabile ale sportului Michael Phelps şi Usain Bolt. Iar Simone Biles a intrat în istorie.

Michael Phelps, în vârstă de 31 de ani, a câştigat la Rio de Janeiro cinci titluri olimpice, la 200 metri fluture, cu ştafeta SUA de 4x200 metri liber, cu ştafeta de 4x100 metri liber, 200 metri mixt şi cu ştafeta de 4x100 metri mixt. El a obţinut şi o medalie de argint în proba de 100 metri fluture. În total, cel mai titrat sportiv din istoria Jocurilor Olimpice are în palmares 28 de medalii: 23 de aur, trei de argint şi două de bronz.

FOTO: olympic.org
FOTO: olympic.org

Usain Bolt a câştigat titlul olimpic la 100 de metri, la 200 metri şi la 4x100 metri, la Rio de Janeiro. Bolt, care mai are aceste titluri la Beijing şi Londra, a egalat performanţele lui Carl Lewis şi Paavo Nurmi, de asemenea campioni olimpici de nouă ori.

FOTO: facebook.com
FOTO: facebook.com

Gimnasta americană Simone Biles a câştigat aurul cu echipa Statelor Unite, la individual compus, la sărituri şi sol. Nu se mai întâmplase acest lucru în gimnastica olimpică de 32 de ani, de la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984, când Ecaterina Szabo (România) reuşea această performanţă.

FOTO: twitter.com
FOTO: twitter.com

La Rio s-a remarcat şi Katinka Hoszu, campioană olimpică la nataţie la 100 metri spate, 400 metri mixt şi la 200 metri spate, iar Mo Farah s-a impus la atletism, în probele de 5.000 şi 10.000 metri.

Naţionala masculină de baschet a SUA a reuşit un al treilea titlu consecutiv, după ce a trecut de Serbia. În schimb, Serbia s-a impus la polo, unde a trecut de Croaţia.

Jocurile Olimpice de la Rio le-au oferit iubitorilor sportului şi momente emoţionante, cum au fost cele şase cereri în căsătorie din timpul competiţiei, solidaritatea arătată de sportivele Nikki Hamblin şi Abbey D’Agostino şi manifestarea de bucurie a japonezei Risako Kawai.

Risako Kawai a sărbătorit câştigarea medaliei de aur la lupte libere la Rio trântindu-şi antrenorul de două ori şi apoi purtându-l pe umeri, spre amuzamentul pubicului din Carioca Arena 2.

FOTO: twitter.com
FOTO: twitter.com

La 16 august, în serii la 5000 metri la atletism, neo-zeelandeza Nikki Hamblin a continuat în lacrimi, după ce a antrenat-o într-o căzătură pe americanca Abbey D'Agostino, care a încheiat cursa ultima. Nikki Hamblin a căzut în linia dreaptă, iar Abbey D'Agostino a căzut după ea. Aceasta din urmă s-a ridicat imediat şi s-a întors pentru a o ajuta pe Hamblin. Cele două au reluat cursa rapid, dar D'Agostino a fost nevoit să se oprească, acuzând dureri la genunchiul drept. După câţiva paşi, şchiopătând, ea s-a aşezat pe teren şi a început să plângă. Hamblin, aflată alături de ea, s-a oprit, şi a îmbrăţişat-o, iar apoi a reluat cursa cu lacrimile în ochi.

În ceea ce priveşte cererile în căsătorie, prima a fost cea făcută de Marjorie Enya, voluntar la Rio, iubitei sale, jucătoarea de rugby Isadora Cerullo, la finalul unui meci. Apoi, chinezoaica He Zi sărbătorea medalia de argint la sărituri în apă, trambulină 3 metri, în momentul în care iubitul ei, tot un sportiv, Qin Kai, a cerut-o în căsătorie în faţa camerelor de luat vederi şi a publicului. La 15 august au avut loc două cereri în căsătorie. Charlotte Dujardin a câştigat medalia de aur la echitaţie, iar iubitul ei, Dean Wyatt Golding a profitat pentru a-i transmite un mesaj din tribună: "Acum te căsătoreşti cu mine?". După câteva ore, Tom Bosworth l-a cerut în căsătorie pe iubitul său Harry Dineley pe plaja Copacabana, iar o zi mai târziu, americanul Will Claye, medaliat cu argint la triplusalt, a cerut-o în căsătorie pe atleta Queen Harrison.

FOTO: twitter.com
FOTO: twitter.com

La Rio a avut loc şi o căsătorie în satul olimpic: voleibalista Yael Castiglione s-a căsătorit în satul olimpic la 11 august, cu fostul voleibalist Marcus Eloe. Ceremonia a fost budistă.

La competiţia din Brazilia, delegaţia României, formată din 96 de sportivi, a obţinut cinci medalii - una de aur, una de argint şi trei de bronz, însă una a fost retrasă ulterior.  

Au obţinut aurul olimpic scrimerele Ana Maria Popescu, Simona Pop, Simona Gherman şi Loredana Dinu la spadă echipe. La tenis masculin, Florin Mergea şi Horia Tecău s-au clasat pe locul doi la dublu. Albert Saritov la lupte, Gabriel Sîncrăian la haltere şi echipajul de canotaj 8+1 format din Daniela Druncea, Mădălina Bereş, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Laura Oprea, Ioana Strungaru, Adelina Maria Boguş, Roxana Gabriela Cogianu şi Andreea Nicoleta Boghian au câştigat bronzul olimpic la Rio.

Ulterior, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a anunţat că Gabriel Sîncrăian a încălcat regulile antidoping la Jocurile Olimpice şi astfel pierde medalia de bronz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.