Presa australiană a scris că liderul ATP, Novak Djokovici, ar fi încercat să intre în Australia invocând "imunitatea naturală" obţinută după ce a suferit de Covid-19 în ultimele şase luni. Acest motiv este valabil pentru federaţia australiană, dar nu ar fi şi pentru guvernul federal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O sursă guvernamentală federală a declarat pentru The Age că au existat probleme cu privire la documentaţia necesară pentru a dovedi motivul scutirii lui Djokovici, acte cerute de la persoanele nevaccinate. Se presupune că Djokovici se baza pe faptul că a avut Covid-19 în ultimele şase luni, însă sursa a spus că nu este clar dacă acest lucru este suficient pentru a asigura intrarea în conformitate cu reglementările federale.

Un jurnalist, citat de news.com.au, a explicat detaliat cum au stat lucrurile.

"Mi s-a spus că Tennis Australia a întrebat ATAGI, grupul de lucru federal pentru vaccinare, dacă <imunitatea naturală poate funcţiona în locul a două doze de vaccin>. Tennis Australia a întrebat ATAGI dacă o persoană care a făcut Covid... dacă asta ar putea fi echivalată vaccinării complete. Imunitatea naturală faţă de infecţia trecută este recunoscută ca o vaccinare completă în mai multe ţări europene, dar ATAGI notează, de asemenea, provocarea de a confirma infecţia trecută şi incertitudinea cu privire la durata protecţiei. Deci este recunoscută în mai multe ţări europene, dar nu este recunoscută în Australia. Aceasta este ceea ce ATAGI a spus pentru Tennis Australia: <ATAGI recomandă ca două doze de vaccin Covid-19 aprobat de TGA sau recunoscut de TGA, conform programului recomandat, să fie necesare pentru a fi considerat vaccinat. Infecţia anterioară nu este o contraindicaţie (n.r. - adică un motiv valid împotriva) vaccinării. Aşadar, în Australia, ATAGI a comunicat Tennis Australia că infecţia anterioară cu Covid nu este un motiv valid împotriva vaccinării. Ei au spus, de asemenea, că vaccinarea se poate face odată ce s-a recuperat după o boală gravă – după doar 7 până la 14 zile – şi numai în circumstanţe excepţionale se poate acorda o scutire dacă persoana respectivă a luat virusul în ultimele şase luni", a spus Chris O’Keefe.

Este cunoscut faptul că Djokovici a contractat virusul în iunie 2020, în urmă cu 19 luni, dar nu s-a ştiut că ar fi fost din nou pozitiv în ultima perioadă.

Singurele alte motive oficiale pentru care campionul sârb ar fi putut primi o scutire, a subliniat O’Keefe, sunt o problemă cardiacă inflamatorie, o intervenţie chirurgicală majoră recentă sau viitoare sau o reacţie adversă anterioară la un vaccin Covid-19. Dacă Djokovici ar avea o problemă cu inima, l-ar împiedica să se vaccineze cu serurile ARNm, dar nu şi cu AstraZeneca sau Johnson&Johnson. În plus, "nu există nicio dovadă că a suferit vreo intervenţie chirurgicală majoră, pentru că a jucat în Cupa Davis, în Austria, la 5 decembrie”, a mai spus O’Keefe.

În ceea ce priveşte o reacţie adversă anterioară la ser, Djokovici s-a exprimat anterior împotriva vaccinării obligatorii pentru Covid-19 şi a refuzat să-şi dezvăluie statutul de vaccinare, aşa că probabil că "nu a făcut un vaccin împotriva Covid-19 care să-i dea o reacţie adversă".
 
"Explicaţia mai plauzibilă", a declarat O’Keefe, este că "Guvernul statului Victoria şi Tenis Australia au mers pe mână pentru a se asigura că joacă".

Tennis Australia a declarat că nu a primit „informaţiile medicale personale” care au dus la acordarea scutiririi medicale jucătorului sârb.

Alte surse sugerează că un membru al echipei lui Djokovic ar fi completat cererea de viză pentru el în mod incorect.

Anterior, guvernul statului Victoria a arătat că respinge intrarea lui Djokovici, deoarece acesta avea o viză de muncă care necesită sprijinul guvernului de stat.

Ministrul interimar al sportului şi evenimentelor majore, Jaala Pulford, a scris pe Twitter, miercuri, la ora locală 23.14 (n.r. 14.14 ora României), că guvernul din Victoria nu va sprijini cererea lui Djokovici.

"Guvernul federal a întrebat dacă vom sprijini cererea de viză a lui Novak Djokovici pentru a intra în Australia. Nu îi vom oferi lui Novak Djokovici suport individual pentru cererea de viză pentru a participa la ediţia 2022 a Australian Open Grand Slam. Întotdeauna am fost clari cu privire la două puncte: aprobările vizelor sunt o chestiune care revine guvernului federal, iar scutirile medicale sunt o chestiune pentru medici", a spus ea.

Numărul 1 mondial a sosit la Melbourne cu un zbor Emirates de la Dubai, miercuri, la scurt timp după ora 23.00 AEST (n.r. - 15.00, ora României). El a fost ţinut în aeroport peste opt ore. După ce ce i-a fost anulată viza, sârbul va fi transferat la un hotel de carantină din Melbourne, până când va putea părăsi ţara.

Prim-ministrul Scott Morrison a postat pe Twitter, joi dimineaţă, un mesaj, în care reafirma anularea vizei sportivului de 34 de ani: "Viza domnului Djokovic a fost anulată. Regulile sunt reguli, mai ales când vine vorba de graniţele noastre. Nimeni nu este deasupra acestor reguli. Politicile noastre stricte de frontieră au fost esenţiale pentru ca Australia să aibă una dintre cele mai scăzute rate de deces din cauza Covid din lume şi continuăm să fim vigilenţi.”

Ministrul federal al Sănătăţii, Greg Hunt, a declarat pentru pentru publicaţia Sunrise că srâbul poate face apel la decizia autorităţilor, dar a lăsat să se înţeleagă că nu va avea succes.

"Domnul Djokovic nu a furnizat dovezi convingătoare pentru a intra în Australia, iar viza i-a fost ulterior anulată. Este dreptul lui dacă doreşte să facă recurs, dar dacă o viză este anulată, părăseşte ţara. Da, este dur, dar este corect şi e o regulă pentru toţi sub acest guvern australian", a spus el.

Forţa australiană de frontieră a emis, de asemenea, un comunica, precizând că lui Djokovici nu i s-a reţinut telefonul, cum a apărut în presă.

"Forţa australiană de frontieră (ABF) va continua să se asigure că persoanele care ajung la graniţa noastră respectă legile şi cerinţele noastre de intrare. ABF poate confirma că domnul Djokovic nu a furnizat dovezi convingătoare pentru a îndeplini cerinţele de intrare în Australia, iar viza i-a fost ulterior anulată. Non-rezidenţii care nu deţin o viză valabilă la intrare sau cărora li s-a anulat viza vor fi reţinuţi şi îndepărtaţi din Australia. ABF poate confirma că domnul Djokovic a avut acces la telefonul său", a arătat ABF.

Liderul mondial, în vârstă de 34 de ani, care este la egalitate cu Rafael Nadal şi Roger Federer la numărul de grand slam-uri câştigate, 20, poate deţine singur recordul de astfel de trofee dacă mai triumfă la un "major". El s-a impus de nouă ori la Australian Open, fiind deţinătorul trofeului.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.