În 2023 s-au doborât recorduri, s-au pasat ştafete, s-au declanşat mişcări şi s-au vărsat lacrimi, fanii trăind toate emoţiile posibile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iată o retrospectivă a celor mai importante evenimente din acest an din întreaga lume sportivă:

Ianuarie

2: Damar Hamlin a suferit un stop cardiac pe teren în timp ce juca pentru Buffalo Bills împotriva celor de la Cincinnati Bengals.

11: Hamlin a fost externat din spital.

28: Arina Sabalenka a câştigat proba de simplu feminin la Australian Open.

29: Novak Djokovici a câştigat proba de simplu masculin la Australian Open.

Februarie

1: Tom Brady şi-a anunţat retragerea din fotbalul american pentru a doua oară.

7: LeBron James a depăşit recordul lui Kareem Abdul-Jabbar de 38.387 de puncte, devenind astfel liderul all-time al marcatorilor din NBA.

11 februarie: Real Madrid a câştigat Cupa Mondială a Cluburilor.

12: Kansas City Chiefs a învins-o pe Philadelphia Eagles cu 38-35 în Super Bowl LVII.

Martie

4 martie: NBA a început o anchetă în cazul lui Ja Morant, fundaşul echipei Memphis Grizzlies, după ce a apărut o înregistrare video în care acesta arată o armă într-un club de noapte din Colorado.

17 martie: Trei persoane au terminat Maratonul Barkley, pentru a doua oară în istoria de 37 de ani a acestei curse de ultramaraton.

Aprilie

6: Anglia, campioana europeană, a învins la lovituri de departajare Brazilia, campioana Americii de Sud, 1-1 (4-2), şi a câştigat prima ediţie a Finalissima feminină.

22: Wrexham A.F.C., deţinută în coproprietate de actorii Ryan Reynolds şi Rob McElhenney, a promovat în Football League după o absenţă de 15 ani.

27: Brittney Griner a vorbit într-o conferinţă de presă pentru prima dată de când a fost eliberată din Rusia în decembrie 2022, după ce a fost reţinută acolo la începutul aceluiaşi an.

Mai

14: Ja Morant a fost suspendat de Grizzlies după ce a fost văzut pentru a doua oară cu o armă, de data aceasta pe Instagram Live. Ulterior, el avea să fie suspendat fără plată de NBA pentru 25 de meciuri.

20: Manchester City a câştigat Premier League.

21: Vinícius Jr., jucătorul echipei Real Madrid şi al Braziliei, este în mod constant ţinta insultelor rasiste ale publicului la un meci cu Valencia.

Iunie

3: Manchester City a câştigat Cupa Angliei, învingându-şi marea rivală Manchester United cu 2-1 în finală.

10 iunie: Iga Świątek a câştigat proba feminină de simplu la French Open.

10 iunie: Manchester City a câştigat Liga Campionilor, învingând-o pe Inter Milano cu 1-0 şi realizând o triplă istorică.

11: Novak Djokovici a câştigat French Open şi a devenit liderul all-time al titlurilor de Grand Slam masculin.

12: Denver Nuggets a câştigat primul titlu de campion al NBA din istoria francizei, învingând Miami Heat în cinci meciuri.

13: Vegas Golden Knights a câştigat prima sa Cupa Stanley în doar al şaselea sezon din NHL, învingând Florida Panthers în cinci meciuri.

Iulie

15: Clubul de fotbal din Major League Soccer Inter Miami a anunţat oficial că l-a recrutat pe Lionel Messi.

15 : Markéta Vondroušová a câştigat proba feminină de simplu la Wimbledon, fiind prima jucătoare care reuşeşte acest lucru ca sportivă care nu este cap de serie.

16: Carlos Alcaraz s-a impus în cinci seturi în faţa lui Novak Djokovici, 1-6 7-6 (8-6) 6-1 3-6 6-4, şi a câştigat proba de simplu masculin la Wimbledon.

24: Bronny James, fiul legendei NBA LeBron James, a suferit un stop cardiac în timp ce se afla la un antrenament de baschet la USC.

August

15 august: Superstarul Neymar Jr. a semnat cu clubul Al-Hilal din Arabia Saudită, devenind astfel cel mai important nume dintr-o serie de jucători internaţionali care se transferă în Saudi Pro League.

20 august: Spania a câştigat pentru prima dată Cupa Mondială de fotbal feminin, învingând Anglia cu 1-0 în finală.

20: Preşedintele Federaţiei Spaniole de Fotbal, Luis Rubiales, a fost acuzat de mai multe cazuri de comportament nepotrivit după victoria Spaniei, mai ales pentru că a sărutat-o cu forţa pe Jennifer Hermoso în timpul ceremoniei de decernare a trofeului.

21: Sha'Carri Richardson a câştigat finala feminină de 100 de metri la Campionatele Mondiale de Atletism.

24: Magnus Carlsen l-a învins pe Rameshbabu Praggnanandhaa, în vârstă de 18 ani, şi a devenit câştigător al Cupei Mondiale de şah.

25: Rubiales a refuzat sfidător să demisioneze, într-o conferinţă de presă, şi a condamnat ascensiunea "feminismului fals".

25: Mijlocaşul spaniol Alexia Putellas a postat pe X (fostul Twitter) un mesaj în sprijinul lui Hermoso şi a dat startul mişcării sociale #SeAcabó (#It'sOver în engleză).

27: Simone Biles a scris istorie la Campionatele americane de gimnastică, cu al 8-lea său titlu la individual compus.

Septembrie

9: Jucătoarea americană Coco Gauff a câştigat proba de simplu feminin la US Open.

10 septembrie: Novak Djokovici a câştigat proba de simplu masculin la US Open.

10 septembrie: Luis Rubiales a demisionat din funcţia de preşedinte al RFEF, dar nu a prezentat scuze.

Octombrie

6: Simone Biles a câştigat al şaselea său titlu mondial la individual compus, la Antwerp, Belgia, consolidându-şi astfel statutul de cea mai mare gimnastă din toate timpurile. Ea va ajunge să câştige patru medalii de aur la acest eveniment, ajungând la 23 de titluri mondiale - cele mai multe din istoria gimnasticii masculine sau feminine.

7: Max Verstappen a fost încoronat pentru a treia oară campion mondial de Formula 1, asigurându-şi titlul în cursa de sprint de la Marele Premiu al Qatarului.

16: CIO a anunţat că flag football, baseball/softball, cricket, lacrosse şi squash vor fi incluse în programul Jocurilor Olimpice din 2028 de la Los Angeles.

28: Africa de Sud a câştigat Cupa Mondială de rugby cu o victorie cu 12-11 în faţa Noii Zeelande.

28: Jucătorul american de hochei pe gheaţă Adam Johnson a murit în timp ce juca pentru echipa Nottingham Panthers din Anglia.

30: Luis Rubiales a primit din partea FIFA interdicţia de a participa la orice activitate legată de fotbal timp de trei ani.

30: Lionel Messi a câştigat al optulea Balon de Aur, un record.

30: Poliţia a confirmat că investighează moartea lui Adam Johnson.

Noiembrie

6 noiembrie: Iga Świątek a câştigat Turneul Campioanelor şi a redevenit numărul 1 mondial după ce a învins-o pe Jessica Pegula, scor 6-1, 6-0.

19 noiembrie: Max Verstappen a câştigat prima ediţie a Marelui Premiu de la Las Vegas.

19: Novak Djokovici a câştigat Turneul Campionilor, învingându-l cu uşurinţă pe Jannik Sinner, 6-3 6-3.

Decembrie

9: Shohei Ohtani a anunţat că semnează cu Los Angeles Dodgers. Contractul, pe 10 ani şi de 700 de milioane de dolari, cel mai mare contract din istoria sportului profesionist.

21 decembrie: Instanţa supremă a UE a decis că normele FIFA şi UEFA care au blocat crearea controversatei SuperLigi Europene sunt ilegale, ceea ce ar putea elimina obstacolul pentru înfiinţarea controversatei competiţii de fotbal.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.