Mai mulţi mari sportivi au trecut în nefiinţă în 2016, cele mai marcante decese fiind cele ale lui Muhammad Ali şi Johan Cruyff, oameni care şi-au pus amprenta incontestabil asupra sporturilor în care au activat. Spre finalul anului, întreaga lume a deplâns moartea fotbaliştilor de la Chapecoense, victime ale unui teribil accident de avion.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

România a pierdut în 2016 două mari sportive, Iolanda Balaş-Soter şi Elisabeta Polihroniade, dar şi pe fostul internaţional Daniel Prodan. Fotbalul românesc a fost zguduit şi de decesul dinamovistului Patrick Ekeng, survenit în competiţie, după ce jucătorul s-a prăbuşit pe teren la un meci cu FC Viitorul.

23 ianuarie - Marea Maestră Internaţională Elisabeta Polihroniade a murit la vârsta de 80 de ani, după o lungă suferinţă.

13 februarie – Fost căpitan al naţionalei Bulgariei, Trifon Ivanov (77 de selecţii în perioada 1988-1998) a decedat la 50 de ani, după o criză cardiacă. A făcut parte din echipa Bulgariei cupantă a locului 4 la Cupa Mondială din 1994.

11 martie – Fosta atletă Iolanda Balaş-Soter a decedat, la Spitalul Clinic de Urgenţă Elias din Capitală, din cauza unei suferinţe severe. Ea a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Roma din 1960 şi la ediţia următoare de la Tokyo, în proba de săritură în înălţime. În carieră, ea a stabilit 14 recorduri mondiale, de la 1,75 la 1,91 metri, între 1956 şi 1961.

FOTO: olympic.org
FOTO: olympic.org

24 martie - Olandezul Johan Cruyff, care suferea de cancer la plămâni, a încetat din viaţă la vârsta de 68 de ani. Cruyff, unul dintre cei mai valoroşi fotbalişti şi antrenori din lume, a evoluat ca jucător la Ajax, FC Barcelona, Los Angeles Aztecs, Washington Diplomats, Levante şi Feyenoord Rotterdam. El a antrenat echipele Ajax Amsterdam, FC Barcelona şi naţionala Cataluniei.

FOTO: Facebook Johan Cruyff
FOTO: Facebook Johan Cruyff

27 martie - Ciclistul belgian al echipei Wanty-Groupe Gobert, Antoine Demoitie, a murit la vârsta de 25 de ani, după ce a fost accidentat de o motocicletă în timpul cursei clasice Gand-Wevelgem. Demoitie a căzut în timpul cursei şi a fost călcat de o motocicletă.

3 aprilie - Fostul fotbalist şi antrenor italian Cesare Maldini a încetat din viaţă, la vârsta de 84 de ani.

6 mai - Jucătorul dinamovist Patrick Ekeng (26 de ani) a murit, după ce s-a prăbuşit pe teren, în minutul 70 al meciului cu FC Viitorul. Acesta a fost dus cu o ambulanţă Puls la Spitalul Floreasca, unde a fost resuscitat aproximativ o oră şi 30 de minute, însă nu a mai putut fi salvat.

26 mai – Antrenorul de fotbal Ted Dumitru a decedat în Africa de Sud la vârsta de 76 de ani, după ce s-a prăbuşit într-un mall din Johannesburg. Paramedicii au încercat să-l resusciteze, dar încercările au rămas fără rezultat.

1 iunie - Canoistul Grigore Obreja, campion mondial în 1994 şi medaliat cu bronz la JO din 1996, a murit la vârsta de 48 de ani.

3 iunie - Fostul pugilist Muhammad Ali a încetat din viaţă la vârsta de 74 de ani, după ce a fost internat la un spital din Phoenix cu probleme respiratorii. Ali suferea de maladia Parkinson de peste trei decenii.

3 iunie - Pilotul de motociclism Luis Salom a murit la 25 de ani, după ce a suferit un grav accident la antrenamentele pentru Marele Premiu al Cataluniei. În 41 de curse la Moto2, Salom a urcat de trei ori pe podium, iar la Moto3 a fost vicecampion mondial în 2012.

FOTO: Facebook Luis Salom
FOTO: Facebook Luis Salom

7 iunie - Fostul selecţioner al Nigeriei, Stephen Keshi, a decedat la vârsta de 54 de ani, în urma unui stop cardiac.

10 iunie – “Mr. Hockey”, canadianul Gordie Howe, a încetat din viaţă, vineri, la 88 de ani, în Ohio. Gordie Howe a câştigat Cupa Stanley de patru ori cu Detroit Red Wings, el fiind inclus în Hall of Fame în 1972.

7 august – Fostul antrenor de atletism Nicolae Mărăşescu a murit, în urma unui infarct, în spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti, la vârsta de 79 de ani, el având grave probleme de sănătate în ultimii ani.

16 august - Fostul preşedinte al FIFA Joao Havelange a decedat la vârsta de 100 de ani, după o perioadă în care a fost spitalizat la Rio din cauza unei pneumonii. Oficialul brazilian s-a aflat în fruntea forului mondial al fotbalului timp de 24 de ani, în perioada 1974-1998. În 2013, el a demisionat din funcţia de preşedinte de onoare al FIFA în urma unui scandal de corupţie.

FOTO: facebook.com
FOTO: facebook.com

2 septembrie - Nicolae Vieru, fost preşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică, dar şi fost vicepreşedinte al forului internaţional de profil a murit la vârsta de 84 de ani, după ce a suferit mult timp de cancer.

30 septembrie - Pugilistul scoţian Mike Towell, în vârstă de 25 de ani, a decedat la spital la o zi după ce a disputat un meci cu Dale Evans, la Glasgow. Towell a suferit o severă hemoragie cerebrală.

16 octombrie - Antrenorul de rugby Anthony Foley, fost international irlandez, a decedat la vârsta de 42 de ani, la Paris, în hotelul în care era cazată echipa Munster. Foley a suferit un edem pulmonar.

FOTO: munsterrugby.ie
FOTO: munsterrugby.ie

21 octombrie - Fostul fotbalist Constantin Frăţilă, câştigător a patru titluri de campion cu Dinamo, a încetat din viaţă la 74 de ani.

25 octombrie - Fostul internaţional brazilian Carlos Alberto Torres, campion mondial în 1970, a decedat la Rio de Janeiro, la vârsta de 72 de ani, din cauza unui infarct.

16 noiembrie – Fostul international Daniel Prodan a decedat la vârsta de 44 de ani, după ce a suferit un infarct la locuinţa sa din Voluntari. Fanii i-au putut aduce un ultim omagiu la Arena Naţională, unde a fost depus timp de câteva ore sicriul.

FOTO: Facebook FRF
FOTO: Facebook FRF

29 noiembrie – Antrenorul formaţiei Chapecoense, Caio Junior, şi 19 dintre fotbaliştii săi au decedat, la 29 noiembrie, după ce aeronava care îi transporta la Medellin s-a prăbuşit în apropierea oraşului columbian. Lotul echipei braziliene se îndrepta spre Medellin pentru meciul cu Atletico Nacional, din prima manşă a finalei Cupei Americii de Sud (echivalentul sud-american al Ligii Europa). Dintre cei care se aflau în avionul care s-a prăbuşit, au supravieţuit doar şase: trei fotbalişti, portarul Jackson Ragnar Follmann, fundaşii Helio Hermito Zampier Neto şi Alan Luciano Ruschel, jurnalistul Rafael Henzel, însoţitoarea de bord Jimena Suarez şi tehnicianul de zbor Erwin Tumiri.

30 decembrie -Fostul preşedinte al Gloriei Bistriţa, Jean Pădureanu, cel mai longeviv conducător de club din fotbalul românesc, supranumit ”Lordul”, a încetat din viaţă la vârsta de 80 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.