Clubul Universitatea Cluj a anunţat, miercuri, într-un comunicat, că solicită ca rezultatuil meciului cu Farul Constanţa să fie stabilit pe teren şi a iniţiat demersurile necesare în acest sens.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma anunţului din 1 decembrie al clubului Farul Constanţa privind descoperirea a şase cazuri de COVID-19 şi decizia DSP Constanţa de a interzice deplasarea echipei la Cluj, pentru partida de astăzi, FC Universitatea Cluj a iniţiat demersuri pe lângă Federaţia Română de Fotbal, Direcţia de Sănătate Publică Constanţa şi Ministerul Sănătăţii. Clubul nostru a solicitat ca rezultatul partide să fie stabilit pe teren, considerând că meciul se poate disputa în deplină siguranţă, conform regulamentelor sportive si medicale.

A.Prin adresa 2658/01.12.2020 trimisă Federaţiei Române de Fotbal (Preşedintelui Răzvan Burleanu, Departamentului Competiţii şi Departamentului Medical), am solicitat „reprogramarea într-un interval de 24 sau 48 de ore a partidei FC Universitatea Cluj – FC Farul Constanţa şi retestarea persoanelor considerate contact al cazurilor pozitive anunţate de Asociaţia Fotbal Club Farul Constanţa, într-un laborator acreditat de către personalul medical neutru şi specializat în recoltarea probelor pentru testele RT-PCR. FC Universitatea Cluj va suporta integral costul testelor.”

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

De asemenea, prin aceeaşi adresă, am atras atenţia FRF asupra faptului că Farul Constanţa, într-o situaţie similară din urmă cu câteva zile, a primit aviz favorabil din partea DSP Constanţa  pentru a se prezenta la partida cu CSM Reşiţa, deşi în cadrul echipei constănţele fuseseră descoperite trei cazuri de coronavirus.

B. Prin adresa 2659/01.12.2020 către Direcţia de Sănătate Publică Constanţa, am cerut instituţiei să respecte ordinele Ministrului Sănătăţii şi să comunice în cel mai scurt timp rezultatul anchetei epidemiologice în cadrul clubului Farul Constanţa, pentru a da posibilitatea desfăşurării jocului dintre FC Universitatea Cluj şi FC Farul Constanţa.

C. Prin adresa 2660/01.12.2020, trimisă Ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, am solicitat verificarea modului în care Direcţia de Sănătate Publică Constanţa a gestionat situaţia epidemiologică apărută în cadrul echipei Farul Constanţa, considerând că instituţia a încălcat cu bună ştiinţă prevederile în vigoare.

“DSP Constanta, prin Directorul Executiv Schipor Cristina Mihaela, a încălcat prevederile Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 1819 din 27.10.2020 şi Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 1513/2020, în baza cărora a fost aprobat de către FRF “Protocolul medical pentru desfăşurarea competiţiilor”, refuzând să demareze ancheta epidemiologică imediat ce a fost informată de existenţa cazurilor la FC Farul Constanţa, pe motiv că este 1 decembrie, şi omiţând să dispuna retestarea de îndata a fotbaliştilor şi a staff-ului”.

De asemenea, clubul nostru a semnalat în adresa trimisă Ministrului Sănătăţii faptul că “în alte patru cazuri similare ce au vizat clubul Viitorul Constanta, DSP Constanţa a efectuat prompt ancheta epidemiologică, a decis retestarea de îndată şi, ulterior, a permis desfăşurarea partidelor. Nu mai deparate de 30 noiembrie, aceeaşi DSP Constanţa a decis, după ancheta epidemiologică, să dea drept de joc echipei Farul Constanţa, care anunţase 3 cazuri positive”.

Clubul nostru consideră că interesele sportive şi financiare ale FC Universitatea Cluj au fost atinse şi a solicitat Ministrului Sănătăţii să dispună o anchetă la DSP Constanţa pentru a verifica activitatea instituţiei în acest caz, sub aspectul încălcării prevederilor legale.

 D. FC Universitatea Cluj a solicitat unei case de avocatură să analizeze cazul şi să pregătească o acţiune în Justiţie pentru apărarea dreptului clubului nostru de a disputa pe teren partida cu FC Farul Constanţa.

FC Universitatea Cluj solicită tuturor celor implicaţi în fenomen să RESPECTE FOTBALUL şi susţine o COMPETIŢIE CURATĂ, cu meciuri ale căror rezultate sunt decise pe teren, de către jucători, nu în birou, de către conducători”, este anunţul grupării Universitatea Cluj.

FC Farul, care a anunţat marţi că şase dintre jucătorii săi au fost testaţi pozitiv cu coronavirus şi că DSP Constanţa a decis să nu acorde avizul favorabil pentru participarea echipei la meciul cu Universitatea Cluj, a precizat, miercuri, că gruparea dobrogeană respectă regulamentele şi protocolul medical.

“Suntem un club profesionist, care se guvernează numai după legile şi regulamentele în vigoare. Consider că este deplasată orice supoziţie sau presupunere pe marginea protocolului medical stabilit de autorităţi privind desfăşurarea activităţii fotbalistice.

Conform tuturor statisticilor oferite de autorităţi, suntem în vârful pandemiei de COVID-19, oraşul Constanţa fiind în carantină de 13 zile şi cu rata de infecţie cea mai mare la nivel naţional. În aceste condiţii, consider că, în aceste momente, trebuie să primeze prevenţia şi grija pentru sănătatea jucătorilor şi a participanţilor la activitatea sportivă.

La ultima testare, au fost depistate 6 cazuri pozitive la COVID-19, dintre care 5 jucători din cadrul lotului nostru, ceea ce, conform regulilor în vigoare, reprezintă un focar. Am respectat întocmai protocolul medical, decizia privind paşii care trebuie urmaţi pentru siguranţa tuturor persoanelor implicate în activitatea sportivă aparţinând în totalitate epidemiologilor şi autorităţilor locale.

Suntem la a patra testare când avem cazuri pozitive de COVID-19 în cadrul echipei, iar clubul a făcut de fiecare dată diligenţele necesare pentru ca meciurile să se dispute şi rezultatele să se decidă pe teren. În două dintre aceste situaţii, din motive independente de noi, partidele nu s-au putut desfăşura conform programării Federaţiei Române de Fotbal.

Clubul nostru s-a pregătit pentru participarea la meciul de la Cluj, lotul şi staff-ul tehnic făcând marţi dimineaţa deplasarea spre locul de disputare a partidei fără cele 6 persoane depistate pozitiv. În acelaşi timp, delegatul echipei noastre, George Galamaz, era prezent la Cluj încă de luni seara, se făcuse rezervare la hotel pentru întreaga delegaţie, iar antrenorului Ianis Zicu i se achiziţionase biletul de avion pe ruta Bucureşti – Cluj.

Tocmai pentru că ne dorim reluarea activităţii sportive în cel mai scurt timp, la cerinţa DSP Constanţa, se va efectua astăzi retestarea jucătorilor şi a staff-ului tehnic. Acest lucru nu a fost posibil ieri, întrucât delegaţia echipei noastre se afla în drum spre Cluj şi nu a mai fost timpul necesar. În funcţie de rezultatele retestării, organele abilitate vor hotărî în consecinţă.

Aşa cum a respectat măsurile şi deciziile luate de Federaţia Române de Fotbal în sezonul trecut al Ligii a 2-a, în contextul pandemiei de COVID-19, FC Farul Constanţa le va respecta în continuare, oricare ar fi acestea.

Drept urmare, dacă vor continua derapajele pe marginea acestei situaţii, ne vom adresa comisiilor de specialitate ale Federaţiei Române de Fotbal şi instituţiilor abilitate”, a afirmat Tiberiu Curt, manager FC Farul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.