Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunţat, vineri, că a deschis proceduri disciplinare ce vizează 28 de sportivi ruşi care au participat la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci. Tot vineri, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia nu a avut niciodată un sistem de susţinere a dopajului controlat de stat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În cazul acestor sportivi există dovezi de manipulare a unuia sau mai multor eşantioane de urină din timpul JO de iarnă de la Soci, din 2014", se arată pe site-ul CIO.

Comitetul a precizat că autorul raportului McLaren, referitor la un program de dopaj "sponsorizat de stat" de care ar fi beneficiat peste 1.000 de sportivi ruşi timp de patru ani, a investigat 95 de eşantioane ale sportivilor ruşi care i-au fost puse la dispoziţie de CIO. În urma investigaţiilor, la 28 de sportivi s-au descoperit dovezi de manipulare. Eşantioanele au fost trimise înapoi la laboratorul antidoping de la Lausanne, unde a început reanalizarea lor.

Deocamdată cele 28 de cazuri nu sunt considerate cazuri de dopaj, "dar manipularea eşantioanelor poate duce la încălcarea regulamentului antidoping şi lasancţiuni", adaugă CIO.

Potrivit tass.com, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că Rusia nu a avut şi nu va avea niciodată un sistem de dopaj controlat de stat. "Rusia nu a avut niciodată un astfel de sistem. Este imposibil şi facem tot ce putem pentru a preveni aşa ceva. Nu trebuie să existe niciodată un astfel de sistem de susţinere a dopajului controlat de stat. Activităţile oricărei agenţii antidoping, inclusiv WADA, trebuie să fie transparente, clare şi verificabile", a spus Putin.

Până în prezent, 27 de sportivi ruşi au fost deja sancţionaţi de CIO ca urmare a reanalizării eşantioanelor de la Jocurile Olimpice de vară de la Beijing (2008) şi Londra (2012). Comitetul internaţional va reanaliza şi toate eşantioanele prelevate de la sportivii ruşi la Jocurile Olimpice de iarnă din 2010.

La 9 decembrie, avocatul canadian Richard McLaren a dat publicităţii un nou raport, conform căruia peste 1000 de sportivi ruşi au beneficiat de un program de dopaj "sponsorizat de stat" timp de patru ani, începând din 2011. În noul raport sunt menţionaţi şi patru medaliaţi de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, din 2014, şi cinci de la Jocurile Olimpice de vară de la Londra, din 2012. Raportul descrie "o conspiraţie instituţională" în care au fost implicate şi serviciile secrete ruse, subliniindu-se faptul că sportivii nu au acţionat singuri, ci ca parte a unui program.

Un prim raport al lui Richard McLaren a fost comandat în luna mai de Agenţia Mondială Antidoping, după dezvăluirile lui Grigori Rodcenkov, fost şef al laboratorului antidoping rus, cu privire la sistemul organizat de dopaj din timpul JO de la Soci.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.