Foştii sportivi Anton Calenic, Calistrat Cuţov, Simion Popescu, Ana Pascu, Viorica Viscopoleanu, Ivan Patzaichin şi Ileana Silai au fost premiaţi miercuri, la sediul COSR, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la obţinerea medaliilor la Jocurile Olimpice din Mexic, în 1968.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei şapte medaliaţi au primit câte o plachetă aniversară în cadrul unui eveniment festiv organizat de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi Ambasada Mexicului.

"Toată viaţa mi-am petrecut-o în sport. E un eveniment care ne-a creat sentimente foarte lacrimogene. M-am întâlnit cu sportivi pe care nu-i mai văzusem de foarte mulţi ani şi ne-am amintit de anii tinereţii, pe care nu-i regret că i-am petrecut în sport. Au fost 5.000 de atleţi la Mexico, acum sunt peste 10.000, dar să nu credeţi că întrecerile au fost mai uşoare decât acum. Atunci era o mână de ţări care se antrenau foarte bine şi îşi alegeau sportivii dintre adevăratele talente. A fost o Olimpiadă a prieteniei, nu pot să uit nici acum, îmi aduc aminte fiecare clipă pe care am petrecut-o acolo. Au creat o atmosferă fantastică”, a spus fosta scrimeră Ana Pascu.

Multiplu campion olimpic, Ivan Patzaichin, a rememorat ziele petrecute în Mexic, la prima sa participare la Jocurile Olimpice: „Sunt emoţionat, imaginile m-au bulversat puţin. Pentru un copil de 18 ani să participe la Olimpiada din Mexic era ceva extraordinar. Veneam de undeva din baltă şi m-am trezit printre atâţia oameni minunaţi. Eu am participat la 10 olimpiade ca sportiv şi antrenor, dar de fiecare dată când am fost întrebat unde mi-a plăcut cel mai mult am răspuns Mexic. Pentru că mi-a rămas la suflet”.

La Jocurile Olimpice Mexico City 1968, delegaţia României a obţinut 15 medalii (patru de aur, şase de argint, cinci de bronz).  


În cadrul evenimentului de la Casa Olimpică, au fost omagiaţi patru români, care în urmă cu 50 de ani au participat cu desene la Festivalul Mondial de Pictură pentru Copii “O lume a prieteniei”, organizat în cadrul Programului Cultural prilejuit de Jocurile Olimpice de Vara de la Mexico City din 1968. Acţiunea a fost demarată în urma iniţiativei unei organizaţii a societăţii civile din Mexic, care şi-a propus să-i regăsească pe autorii desenelor, pentru a-i onora şi a le recunoaşte contribuţia la Programul Cultural al Jocurilor Olimpice. Patru dintre cei opt participanţi români au fost localizaţi cu ajutorul Ambasadei Mexicului şi Ministerului Educaţiei Naţionale din România şi au fost prezenţi la evenimentul de la Casă Olimpică.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.