Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a declarat, joi, că în şedinţa Comitetului Executiv nu a existat o procedură de vot cu privire la regula jucătorilor unde 21, astfel că aceasta se menţine. El a vorbit şi despre variantele pentru sezonul viitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Burleanu a menţionat că prin regula under 21 se doreşte creşterea investiţiilor în academiile cluburilor din primul eşalon.

„Mă bucur că această dezbatere a avut loc în preajma a două semifinale de LC, în care am văzut câte doi jucători under 21 la Real Madrid, PSG, Chelsea şi unul la Manchester City. Viziunea FRF este ca la nivelul Ligii 1 să avem reprezentate cluburile care au academii şi departamente de scouting prin care oferă şanse reale tuturor jucătorilor tineri români din ţară şi din străinătate. Pentru cei din diaspora mi-aş dori să poziţionăm brandul Ligii 1 ca principalul campionat din Europa care-şi aduce jucătorii tineri acasă. Obiectivul pentru următoarele două sezoane la nivelul Ligii 1 este creşterea vizibilităţii internaţionale a jucătorilor români tineri. Acest lucru îl putea realiza printr-o performanţă la Campionatul European de tineret din 2023 şi implicit să realizăm o calificare a doua oară consecutiv la JO.  În următorii doi ani, în naţionala U21 şi naţionala U20 investim 1,7 milioane de euro pentru un număr de 30 de meciuri. Nu pentru moftul federaţiei, ci pentru ca cei mai talentaţi jucători români la aceaste categorii de vârstă să aibă posibilitatea să evolueze împreună şi să joace împotriva celor mai buni adversari. Prin regula under 21 ne dorim să contribuim la creşterea investiţiilor în academiile cluburilor din Liga 1”.

Răzvan Burleanu a precizat că în ceea ce priveşte sezonul viitor se aşteaptă un răspuns de la IFAB cu privire la numărul de schimbări. „Astăzi la nivelul Comitetului Executiv nu a existat o procedură de vot, astfel încât se păstrează actuala regulă a jucătorilor under 21. Un jucător under 21 timp de 90 de minute, iar al doilea jucător under 21 să fie prezent în primul 11. Fiindcă din următorul sezon vom reveni la trei schimbări. Suntem în dialog cu IFAB, care ne va răspunde dacă din următorul sezon competiţional putem să trecem din nou la cinci schimbări. Dacă IFAB va aproba trecerea de la trei la cinci schimbări, atunci propunerea pe care am discutat-o astăzi în C.Ex este de modificare a regulii, astfel încât un jucător unde 21 să rămână pe teren 90 de minute, iar al doilea să rămână pe teren cel puţin 45 de minute. Prin menţinerea regulii under 21 ne dorim să păstrăm în viaţă întreg ecosistemul fotbalistic”.

Burleanu a declarat că va exista un dialog cu cluburile din Liga 1, pentru a se găsi o variantă de compromis dacă va fi cazul. „Am stabilit să deschidem un dialog cu cluburile din Liga 1. Dacă cluburile nu sunt de acord cu această propunere cu cei doi jucători under 21, atunci putem să găsim o variantă de compromis. Astfel, dacă vor ajunge la un consens de a regăsi în primul 11 cel puţin şapte jucători formaţi la nivel naţional şi de a creşte la cel puţin 10 la sută cheltuielile cu propriile academii, atunci menbrii C. Ex. au fost de acord că-şi arată toată deschiderea pentru a renunţa la obligativitatea celui de-al doilea jucător. Este un compromis la care ar trebui să ajungem în urma unui consens. O asemenea măsură ar putea să contribuie şi la reducerea numărului mare de jucători străini fără o înaltă valoare. Avem nevoie de un consens pentru că pârghiile pe care le avem la nivelul federaţiei sunt limitate. Mai devreme sau mai târziu sunt sigur că ne vom îndrepta în această direcţie. Nu este o măsură îndreptată împotriva cluburilor din Liga 1. Transferurile de jucători pot reprezenta o sursă de venit mult mai importantă decât drepturile tv”, a adăugat preşedintele FRF.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.