ATP, care gestionează circuitul masculin profesionist de tenis, în afara turneelor de grand slam, aflate sub tutela ITF, consideră nedreaptă exluderea jucătorilor din Rusia şi Belarus de la Wimbledon, o măsură luată de organizatorii englezi după invadarea Ucrainei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Condamnăm ferm invazia Rusiei în Ucraina şi suntem solidari cu milioanele de oameni nevinovaţi afectaţi de războiul în curs.

Sportul nostru este mândru că funcţionează pe principiile fundamentale ale meritului şi echităţii, în care jucătorii concurează ca indivizi pentru a-şi câştiga locul la turnee pe baza clasamentului ATP. Credem că decizia unilaterală de astăzi a celor de la Wimbledon şi a LTA (n.r. - federaţia engleză) de a exclude jucătorii din Rusia şi Belarus din turneele britanice din acest an este nedreaptă şi are potenţialul de a crea un precedent dăunător pentru tenis. Discriminarea bazată pe naţionalitate constituie, de asemenea, o încălcare a acordului nostru cu cei de la Wimbledon, care prevede că acceptarea jucătorilor se bazează exclusiv pe clasamentele ATP. Orice acţiune ca răspuns la această decizie va fi acum evaluată în consultare cu board-ul nostru şi al membrilor.

Este important de subliniat că jucătorilor din Rusia şi Belarus li se va permite în continuare să concureze la evenimentele ATP sub un steag neutru, poziţie care a fost împărtăşită până acum în tenisul profesionist. În paralel, vom continua sprijinul nostru umanitar comun pentru Ucraina în cadrul Tennis Plays for Peace", a arătat ATP, într-un comunicat.

În schimb, jucătoarea Elina Svitolina, fostă numărul 5 mondial, a cerut excluderea din ATP şi WTA a sportivilor din Rusia şi Belarus, dar numai a celor care, răspunzând la un chestionar, îşi afirmă susţinerea pentru invadarea Ucrainei.

"Cerem ca WTA (care gestionează circuitul profesionist feminin), ATP (circuitul profesionist masculin) şi ITF (Federaţia Internaţională de Tenis) să se asigure că jucătorii care reprezintă Rusia şi Belarus răspund la următoarele întrebări: 1. Susţineţi invazia Ucrainei de către Rusia şi Belarus şi, prin urmare, războiul care a fost provocat de aceste două ţări? 2. Susţineţi activităţile militare ruseşti şi bieloruse în Ucraina? 3. Susţineţi regimurile Putin şi Lukaşenko? În funcţie de răspunsuri, cerem excluderea şi interzicerea sportivilor ruşi şi belaruşi din toate competiţiile internaţionale, aşa cum au făcut cei de la Wimbledon", se arată într-un comunicat postat pe reţelele de socializare de Svitolina şi de alţi jucători ucraineni.

"Vine un moment când tăcerea echivalează cu trădarea şi acel moment a venit", a conchis ea, afirmând că declaraţiile unor jucători ruşi şi belaruşi împotriva războiului nu au fost suficient de virulente.

Organizatorii turneului de la Wimbledon au confirmat, miercuri, excluderea jucătorilor din Rusia şi Belarus de la ediţia 2022 a grand slam-ului (27 iunie - 10 iulie), dar şi de la turneele premergătoare programate în Marea Britanie, o decizie care fusese anticipată de presa engleză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.