Asociaţia Medicală Mondială (AMM), care reprezintă 114 asociaţii naţionale ale medicilor, a cerut, vineri, propriilor membri să nu pună în aplicare regulamentul IAAF cu privire la sportivele cu nivel ridicat de hormoni, informează lequipe.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Avem rezerve puternice cu privire la validitatea etică a acestor reglementări. Acestea sunt bazate pe dovezi fragile, provenite dintr-un singur studiu, care este acum larg dezbătut de comunitatea ştiinţifică. În acelaşi timp, sunt contrare unui anumit număr de declaraţii etice ale AMM şi, ca atare, solicităm retragerea lor imediată", a declarat Leonid Eidelman, preşedintele AMM. 

AMM arătase anterior că noul regulament le "constrânge pe atletele în cauză să ia medicamente nejustificate, care nu sunt bazate pe nevoile lor medicale, înainte de a le permite să concureze şi, prin urmare, îi obligă pe medici să prescrie astfel de medicamente".

AMM precizase că este împotriva eticii medicilor să prescrie un tratament vizând reducerea testosternului, în cazul în care condiţia nu este recunoscută patologic şi a avertizat cu privire la riscurile unor "modificări artificiale ale componentelor sanguine, a biochimiei sau a testosteronului endogen".

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins apelul formulat de atleta Caster Semenya şi de Federaţia Sud-africană de Atletism (ASA) împotriva regulii Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS) a IAAF, care presupune că sportivele cu hiperandrogenie vor trebui să-şi reducă nivelul de testosteron şi să-l menţină apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional.

Federaţia Internaţională de Atletism, IAAF, a anunţat, în urmă cu un an, o clasificare separată a atleţilor, pe baza Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS), care presupune că sportivele cu nivel natural de hormoni ridicat, cum este şi Semenya, să urmeze un tratament de diminuare, reducându-şi nivelul de testosteron şi menţinându-l apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional.

Sportivele DDS trebuie să-şi reducă nivelul de testosteron sub 5 nmol/l pentru o periodă continuă de cel puţin şase luni şi să menţină noul nivel pe durata restului carierei atletice.

Atletele care doresc să ia parte la competiţii internaţionale, dar nu-şi scad nivelul testosteronului, vor putea concura împotriva bărbaţilor.

După hotărârea TAS, IAAF a anunţat că regula DDS va intrea în vigoare la 8 mai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.