Aproximativ 500 de copii au renunţat să mai practice hochei pe gheaţă în ultimii trei ani din cauza lipsei unui patinoar în Bucureşti, cei care au continuat antrenându-se după ora 22.00 în mall-uri, au anunţat, luni, reprezentanţii Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Au dispărut vreo 2-3 cluburi private în această perioadă. Dar cluburile de tradiţie au rămas. Problema este că de la 50 de copii într-o grupă de vârstă, au rămas 15. S-au pierdut foarte mulţi copii, care au renunţat pe parcurs. Au renunţat în jur de 500 de copii în trei ani”, a afirmat preşediuntele Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, Mihai Covaliu, într-o conferinţă de presă.

Construcţia noului patinoar Mihai Flamaropol a ajuns în stadiul eliberării de avize, iar oficialul FRHG speră ca lucrările să fie finalizate în următorii doi ani: “Săptămâna trecută a fost în sfârşit eliberată autorizaţia de construcţie pentru noul patinoar Mihai Flamaropol şi după această mini-vacanţă sperăm ca municipalitatea să demareze efectiv lucrările şi să ne facă o surpriză şi termenul de finalizare să nu se întindă pe mai mult de doi ani, deşi ştim toţi ce înseamnă lucrări de mare anvergură în Bucureşti. Noi sperăm să avem o surpriză. Toate licitaţiile au fost încheiate, consorţiul de firme care a câştigat lucrarea a efectuat şi demolarea patinoarului. Eu mi-aş dori ca acest patinoar să fie gata în şase luni, numai că legislaţia construcţiilor te obligă să emiţi autorizaţia de construcţie în maxim de 2 ani. Se poate prelungi, dar poate fi gata şi mai repede de 24 de luni. Noi sperăm să fie gata mai repede, dar nu avem niciun control asupra constructorului. Sperăm că în bugetul Primăriei Capitalei vor fi prinşi bani suficienţi pentur 2017, astfel încât termenul să fie mai scurt de 24 de luni. Construcţia patinoarului este bugetată pe 2017, dar deocamdată nu e finalizat bugetul. Problema este cât va fi bugetată construcţia patinoarului, dacă va fi bugetată”.

Covaliu a mai afirmat că echipele de seniori din Bucureşti, Steaua şi Sportul Studenţesc, vor evolua în meciurile de pe teren propriu pe patinoarul construit de omul de afaceri Ion Ţiriac la Otopeni. “Avem trei ani de  când suntem lipsiţi de gheaţă în Bucureşti, echipele bucureştene sunt obligate  se pregătească în mall-uri şi în provincie, ceea ce costă foarte mult. Avem patru echipe de juniori, una de fete senioare şi două de seniori, care s-au chinuit timp de trei ani numai ei ştiu cum au reuşit să continue această activitate. Ei speră ca această situaţie să nu mai dureze mult. Avem o surpriză plăcută din mediul privat, săptămna viitoare urmând să se inaugureze patinoarul de la Otopeni, ceea ce înseamnă pentru echipele bucureştene să revină acasă şi asta va duce şi la o îmbunătăţire a prestaţiilor echipelor bucureştene. Din câte ştiu, cluburile de seniori, Steaua şi Sportul Studenţesc, au fost în discuţii pentru a muta bazele de antrenament şi de joc acolo. Va fi însă o negociere directă între cluburi şi adminitratorul patinoarului de acolo”, a mai spus Mihai Covaliu.

Secretarul general al FRHG, Alexandru Hălăucă, a declarat că proiectul iniţial al patinoarului din Bucureşti a fost modificat, respectând acum cerinţele federaţiei internaţionale: “Noi am urmărit fiecare fază a acestui proiect. Va avea o capacitate de 3.000 de locuri. Am contribuit mult la modificarea planului iniţial. Am venit cu cerinţele federaţiei internaţionale şi am făcut un protocol cu Primăria Capitalei, pentru a fi respectate toate cerinţele federaţiei internaţionale. În cazul în care aceste cerinţe nu ar fi respectate, noi nu putem da acordul pentru desfăşurarea jocurilor. Dar în momentul de faţă respectă toate cerinţele. La discuţiile la care am participat noi, s-a vorbit despre construcţia patinoarului, încă o clădire cu un bazin semiolimpic, cu săli de forţă şi tot proiectul se ridca la 30 de milioane de euro”.

Antrenor la grupele de juniori ai clubului Steaua Bucureşti, dar şi la lotul naţional U20, Răzvan Lupaşcu a afirmat că unii dintre părinţi i-au spus că e nebun când le-a comunicat ora 6.00 pentru antrenamentele copiilor. “Eu mă ocup de racolarea piticilor, de continuitatea pe care trebuie să o aibă un mic hocheist. Lipsa patinoarului e o problemă destul de delicată şi în această perioadă s-au pierdut foarte mulţi copii, pentru că orele de antrenament erau neadecvate. Am avut părinţi care doreau să aducă copii la hochei, dar când le dădeam un program de la ora 6 dimineaţa, unii dintre ei mi-au spus că sunt nebun. Astea au fost condiţiile. Cei care au rămas sunt un exemplu pentru noi toţi. E al patrulea sezon pe care l-am început fără gheaţă. Deja cresc generaţiile şi întreabă dacă vor avea şi ei şansa să ajungă în echipele naţionale. Cred că ar trebui să le dăm dreptul să viseze la acest lucru”, a spus Lupaşcu.

La conferinţa de presă au participat şi doi copii hocheişti, care au spus că antrenamentele le fac pe patinoarele din mall-uri, după ora 22.00.

În urmă cu trei ani, singurul patinoar de competiţii din Bucureşti, “Mihai Flamaropol”, a fost închis şi demolat, în locul său urmând să fie construit altul, tot în Complexul Sportiv Lia Manoliu, lângă o viitoare sală polivalentă, aflată tot în stadiul de proiect. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.