Amnesty International a cerut, joi, FIFA să plătească despăgubiri de cel puţin 440 de milioane de dolari muncitorilor străini "abuzaţi" din Qatar, ţara gazdă a Cupei Mondiale de fotbal din 2022, acuzată că nu respectă suficient drepturile lucrătorilor, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Solicitarea Amnesty, susţinută de alte organizaţii pentru drepturile omului, vine în urma unor critici repetate privind reacţia lentă a forului de conducere a fotbalului faţă de condiţiile de muncă precare ale muncitorilor de pe şantierele de construcţii legate de Cupa Mondială în bogatul stat din Golf.

"Fifa ar trebui să cheltuiască cel puţin 440 de milioane de dolari (aproximativ 418 milioane de euro) pentru a despăgubi sutele de mii de lucrători străini care au fost victime ale abuzurilor privind drepturile omului în Qatar în timpul pregătirilor pentru Cupa Mondială din 2022", a arătat Amnesty International într-un comunicat.

Organizaţia a precizat că suma, care reprezintă banii pe care îi vor împărţi cele 32 de echipe participante, este "minimul necesar" pentru a-i compensa pe muncitori şi pentru a-i proteja de viitoarele abuzuri. Organizaţia menţionează că aceştia s-au confruntat cu salarii neplătite, taxe de recrutare "ilegale" şi "exorbitante" şi daune cauzate de accidente de muncă.

ONG-ul cu sediul la Londra a îndemnat FIFA să "colaboreze cu Qatar pentru a pune în aplicare un program cuprinzător de reparaţii morale cu participarea muncitorilor, sindicatelor, Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) şi societăţii civile".

Din 2010, când Fifa a atribuit Cupa Mondială din 2022 Qatarului, numeroase abuzuri au afectat pregătirile, fără ca organismul să fi cerut "cea mai mică îmbunătăţire a condiţiilor de muncă", a acuzat Amnesty.

Cu toate acestea, Amnesty a salutat reformele sociale decise de Qatar începând cu 2018 şi îmbunătăţirea condiţiilor pe şantierele oficiale ale Cupei Mondiale. Dar, potrivit ONG-ului, aceste reguli nu sunt întotdeauna respectate şi abuzurile persistă.

Într-un comentariu trimis către AFP, Fifa a declarat că "evaluează în prezent propunerea Amnesty" şi a altor ONG-uri, precizând că aceasta implică o gamă largă de infrastructuri publice construite în Qatar, începând din 2010, care nu sunt neapărat legate de Cupa Mondială.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.