Agenţia Naţională Anti-Doping le-a atras atenţia sportivilor, joi, printr-un comunicat postat în social media şi pe site-ul oficial, că tratamentul cu ivermectină - vehiculat în spaţiul public ca posibil tratament pentru COVID - este interzis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Dragi sportivi,

În contextul pandemiei de coronavirus, trebuie să cunoaşteţi faptul că este interzis un eventual tratament cu medicamentul comercializat sub denumirea de Ivermectină FP 20 – comprimate pentru tratamentul endoparazitozelor produse de nematode şi în ectoparazitozele produse de acarieni la câini.

Un comprimat conţine 3 mg de Ivermectină, substanţă care se încadrează în Lista Interzisă 2021 la categoria S0 - SUBSTANŢE NEAPROBATE (orice substanţă farmacologică, ce nu este cuprinsă în una dintre următoarele secţiuni ale Listei şi nu este aprobată de nicio autoritate guvernamentală de reglementare în domeniul sănătăţii pentru uzul terapeutic uman – de exemplu, medicamente aflate în curs de dezvoltare preclinică sau clinică sau retrase, medicamente „designer”, substanţe aprobate doar pentru uz veterinar – este interzisă permanent).

Pentru mai multe detalii, specialiştii Agenţiei noastre vă stau la dispoziţie. Nu ezitaţi să cereţi sfaturi, să vă informaţi!”, a precizat ANAD.

Luni, Ministerul Sănătăţii a precizat că în prezent nu există niciun studiu randomizat cu privire la ivermectină şi COVID-19 publicat într-o revistă de specialitate care să fi urmărit ca obiectiv principal un criteriu clinic (simptome, spitalizare, intubare, moarte) şi să fi observat vreun beneficiu în privinţa acestuia.

Studii preclinice (pe animale) şi clinice observaţionale oferă indicii că ivermectina ar putea fi utilă în tratamentul pacienţilor cu COVID-19, însă aceste date trebuie confirmate prin alte studii, a menţionat ministerul, subliniind că administrarea medicamentelor fără o recomandare a unui medic poate fi dăunătoare sănătăţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.