Ministrul Sănăţăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat, miercuri, după verificările făcute de Corpul de Control al MS că există dubii în ceea ce priveşte modul în care a fost coordonată activitatea de transplant şi că vor fi verificate toate dosarele de acreditare a activităţii de transplant, precum şi întreaga legislaţie în domeniul transplantului. El a precizat că de-a lungul timpului Agenţia Naţională de Transplant (ANT) şi-a pierdut o parte din atribuţii, care au fost trecute la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, şi "nu este uşor de înţeles" cum coordonarea activităţii de transplant a ajuns la Ambulanţă, care nu este acreditată pentru transplant.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În 2009, Agenţia Naţională de Transplant, sub semnătura directorului executiv, doctorul Dan Adrian Luscalov, a înştiinţat Serviciul de Ambulanţă al municipiului Bucureşti că domnul doctor Victor Zota este nominalizat în funcţia de coordonator al programului de transplant, organe, ţesuturi şi celule de natură umană pentru Centrul universitar Bucureşti, cu încălcarea Legii 95. Nu este usor de înţeles pentru noi cum coordonarea activităţii de transplant a ajuns la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Mai mult, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov ar fi trebuit să fie acreditat în acest sens pentru a desfăşura activităţi de transplant, aceasta fiind opinia menţionată în raportul Corpului de control", a declarat ministrul Voiculescu.

Potrivit acestuia, comisia de control a constatat că pe mai multe adrese de comunicare între Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, ANT şi MS doctorul Victor Zota apare ca fiind coordonator naţional de transplant, funcţie care nu este definită în legislaţia actuală, deci nu există, fiind definite în legislaţie doar funcţiile de coordonator regional de transplant şi coordonator de transplant la nivelul unităţii sanitare. 

Comisia de control a mai constatat că nici Consiliul Ştiinţific al ANT nu şi-a îndeplinit atribuţiile, în sensul că, deşi trebuia să se întrunească lunar, în perioada 2013-2016 au fost doar patru întruniri. Ministrul a precizat că în Consiliul Ştiinţific al ANT sunt foarte mulţi membri, iar o parte dintre ei nici nu mai sunt în viaţă.

În urma acestor rezultate ale controlului, vor fi sesizate organele abilitate pentru posibile fapte penale, respectiv fals şi uz de fals. De asemenea, vor fi făcute sesizări privind modul de acreditare a unităţilor medicale pentru desfăşurarea activităţilor în domeniul transplantului de organe.

De asemenea, vor fi verificate toate dosarele de acreditare a activităţii de transplant pentru a vedea dacă sunt îndeplinite condiţiile de acreditare şi dacă s-au luat măsurile necesare pentru retragerea acreditărilor unităţilor sanitare care nu îndeplinesc aceste condiţii.

"Am dispus elaborarea în regim de urgenţă a actelor normative pentru completarea reglementărilor din domeniul transplantului şi pentru transpunerea directivelor europene. Solicităm, de asemenea, modificarea Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant, având în vedere că acesta este nefuncţional", a precizat Voiculescu.

El a mai spus că a solicitat o verificare a întregii legislaţii în domeniul transplantului pentru ca toate actele normative incidente să fie puse în acord. De asemenea, se vor face în regim de urgenţă demersurile necesare pentru aprobarea unui ordin de ministru privind modul de alocare la nivel naţional a grefoanelor de ţesuturi şi celule.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.