Vlad Voiculescu a declarat, luni, că peste 43.000 de specialişti din sănătate au solicitat Ministerului Sănătăţii, din 2007 până în prezent, documentele de care au nevoie pentru a emigra, precizînd că aceste cifre sunt îngrijorătoare, arătând, totodată, că spitalele se confruntă cu un deficit major de personal şi că localităţi întregi nu au medic de familie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"România se confruntă de câţiva ani buni cu o criză severă a resurselor umane în sănătate şi ştim că nivelul scăzut al veniturilor, condiţiile proaste de muncă şi lipsa echipamentelor, posibilităţile reduse de dezvoltare profesională sunt doar câţiva dintre factorii care au condus în timp la această criză. Ca rezultat, peste 43.000 de specialişti au solicitat din 2007 până astăzi Ministerului Sănătăţii documentele de care au nevoie pentru a emigra. Chiar dacă nu toţi au plecat, aceste cifre în sine sunt de natură să ne îngrijoreze”, a declarat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a precizat că spitalele se confruntă cu un deficit major de personal şi localităţi întregi nu au medic de familie, media numărului de medici şi asistenţi medicali din România fiind mult sub media europeană. "Cu toate acestea, România pregăteşte anual mii de absolvenţi ai învăţământului medical. Un studiu efectuat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pe care l-am solicitat imediat ce am venit la Ministerul Sănătăţii, ne arată cât costă pregătirea unui absolvent român de studii medicale. Suma este de 81.000 de lei şi această sumă nu ia în calcul rezidenţiatul, care implică de asemenea la rândul său sume foarte mari", a arătat ministrul Sănătăţii.

”Un calcul efectuat pentru cei peste 43.000 de specialişti din domeniul medical pe care România i-a pierdut în perioada 2007- 2016 este de peste 3,5 miliarde de lei” a adăugat ministrul, arătând că incapacitatea statului român de a motiva absolvenţii să practice meseria în România face ca aceste cheltuieli să fie nu o investiţie, ci o pierdere, ”o pierdere irecuperabilă”. Voiculescu a spus că Ministerul Sănătăţii are elaborat un plan multianual pentru dezvoltarea strategică a resurselor umane 2017-2020, un plan care are ca scop să ofere o dezvoltare strategică pe patru domenii mari: guvernanţă, formare, gestionare şi motivare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.