Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, afirmă, întrebat despre neregulile care apar în rapoartele făcute în urma incendiilor de la Piatra Neamţ şi Institutul "Matei Balş", că "sunt multe". "Vorbim despre spaţiu insuficient, vorbim despre numărul de paturi, vorbim despre clădiri vechi, vorbim despre diverse neajunsuri de la un spital la altul... instalaţii electrice vechi, instalaţii de gaze medicale vechi. (...) Trebuie remediate cât mai curând", adaugă el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat de jurnalişti în ce stadiu sunt rapoartele în cazul incendiilor de la Piatra Neamţ şi de la Institutul "Matei Balş", Vlad Voiculescu a arătat că este vorba despre mai multe rapoarte, de la IGSU şi din interiorul Ministerului Sănătăţii, pornite de la Inspecţia Sanitară de Stat şi cu rezultate şi de la Direcţia de Sănătate Publică.

"Avem aproape în fiecare zi măsurări ale îndeplinirii măsurilor. Arată, pe de o parte, dacă vorbim despre măsurile lăsate de Inspecţia Sanitară de Stat, arată că undeva peste un sfert din măsuri au fost îndeplinite într-un termen relativ scurt, dar mai sunt multe lucruri de făcut. Pentru unele este nevoie de finanţare şi tocmai de aceea am lansat propunerea sau deja posibilitatea de finanţare de 50 de milioane de euro, împreună cu Ministerul Investiţiilor", a afirmat el.

Întrebat ce nereguli concrete sunt în acele rapoarte, Voiculescu a replicat: "Sunt multe (...) vorbim despre spaţiu insuficient, vorbim despre numărul de paturi, vorbim despre clădiri vechi, vorbim despre diverse neajunsuri de la un spital la altul... instalaţii electrice vechi, instalaţii de gaze medicale vechi. (...) Trebuie remediate cât mai curând".

El a adăugat că există termene şi un plan de acţiuni concret, iar măsurile sunt verificate lunar.

"Evident că vorbim şi despre eroare umană, eroarea umană nu poate fi identificată într-un raport, ce poate fi identificat într-un raport este existenţa sau non-existenţa unor proceduri, nevoia unor proceduri noi, ce face orice raport este să se uite la procese. Şi asta trebuie să facem cred că noi, ca ţară, şi noi cu siguranţă în sănătate mai mult, să nu căutăm doar un vinovat punctual, ci mai degrabă să ne uităm ce a fost greşit înăuntrul procesului", a conchis Voiculescu.

În 18 februarie, premierul Florin Cîţu a declarat, întrebat dacă a primit rapoartele Corpului de Control privind incendiile de la Institutul "Matei Balş" şi Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, că a cerut să fie reanalizată situaţia la Piatra Neamţ şi că a primit raportul privind ce s-a întâmplat la "Matei Balş", iar unele lucruri au fost demarate. El a adăugat că „în cazul în care există probleme de natură penală, ele vor merge exact către instituţiile respective”.

„Unele dintre rapoarte, am primit Matei Balş. Piatra Neamţ, eu vreau să vă aduc aminte că la Piatra Neamţ am trimis şi Inspecţia Economică. Am un raport preliminar cu care nu am fost foarte fericit, am cerut să se reanalizeze. Cel de la Matei Balş îl am. Unele lucruri au fost demarate. Aşa cum am spus de fiecare dată, rapoartele pe care le primesc de la Corpul de Control sau Inspecţia Economică, în cazul în care există probleme de natură penală, ele vor merge exact către instituţiile respective. O să văd ce pot să fac public din aceste rapoarte şi le vom face publice”, a afirmat Florin Cîţu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.