Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu îi transmite actualului deţinător al portofoliului, Florian Bodog, că în decembrie existau stocuri suficiente pentru trei dintre cele cinci vaccinuri obligatorii, precizând că absenţa iniţierii unor licitaţii a fost cauzată de o prevedere contractuală potrivit căreia distribuitorul nu era sancţionat dacă nu livra vaccinurile. Reacţia lui Voiculescu vine după ce, joi, Florian Bodog a declarat că situaţia vaccinurilor este dezastruoasă şi se datorează lipsei de responsabilitate a fostei echipe de conducere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Doresc să-i reamintesc domnului Florian Dorel Bodog că dânsul este ministrul Sănătăţii tuturor românilor, nu este doar ministrul dlui Dragnea. Prin urmare, îl rog respectuos să lase deoparte propaganda mincinoasă şi să-şi reamintească lucruri importante pentru toţi românii, dar pe care domnia sa se pare că le-a uitat", a scris Vlad Voiculescu, pe Facebook.

Fostul ministru al Sănătăţii spune că, începând cu toamna lui 2016, Ministerul Sănătăţii ştie, săptămânal, exact, situaţia stocurilor de vaccinuri existente în judeţe.

"Când am ajuns eu la Minister, nu ştia deoarece această raportare nu se făcea regulat. Acum, dl. ministru Bodog are la dispoziţie o aplicaţie electronică în care poate vedea săptămânal exact câte doze de vaccin sunt disponibile în fiecare judeţ, câte au fost distribuite medicilor de familie, câte au fost folosite etc", arată Voiculescu.

El precizează că, în decembrie, existau stocuri suficiente pentru trei dintre cele cinci vaccinuri obligatorii.

"Din cele cinci vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizaţi copiii, conform situaţiei existente la nivelul lunii decembrie 2016, exista un stoc suficient pentru trei dintre ele: ROR (240.213 doze vaccin rujeolic-rubeolic-oreion), BCG (213.610 doze vaccin pentru prevenirea tuberculozei), şi hexavalent (135.691 doze vaccin DTPa-VPI-HiB-HB)", precizează fostul ministru.

Voiculescu mai arată că situaţia de criză în privinţa vaccinului hepatitic B este creată de expirarea autorizaţiei fabricii cu care lucrează distribuitorul contractat de Guvernul României.

"După cum este menţionat şi în comunicatul de ieri (joi) al Ministerului Sănătăţii, în luna noiembrie şi decembrie s-au căutat şi găsit soluţii alternative pentru rezolvare. Este rândul noului ministru să continue acest proces", spune Vlad Voiculescu.

În privinţa absenţei unor licitaţii pentru vaccinuri, fostu ministru susţine că se datorează unei prevederi contractuale care nu sancţiona în niciun fel distribuitorul în cazul în care acesta nu livra vaccinurile.

"Cât despre absenţa iniţierii unor licitaţii pentru vaccinuri, vreau să-i reamintesc domnului ministru o situaţie mai mult decât îngrijorătoare. Contractele încheiate de către Minister cu diverşi distribuitori pentru vaccinuri datează aproape în exclusivitate din anii 2014-2015 şi sunt formulate în defavoarea Ministerului şi în favoarea distribuitorului. Mai precis: dacă Ministerul nu îşi îndeplineşte una dintre obligaţiile asumate contractual, plăteşte daune şi penalităţi. Dar dacă Distribuitorul nu îşi îndeplineşte principala obligaţie contractuală, aceea de a livra vaccinurile, nu i se poate cere socoteală conform contractului decât atunci când acest lucru se întâmplă «din vina sa exclusivă». Şi ghiciţi de câte ori vina este exclusivă a distribuitorului? Aţi ghicit: niciodată", spune Vlad Voiculescu.

El arată că la ultima licitaţie de vaccinuri i s-a prezentat un astfel de contract, pe care a refuzat să îl semneze, cerând să fie modificat.

"Contractele încheiate până în prezent (în perioada 2014-2015) leagă România cu mâinile la spate. La ultima licitaţie de vaccinuri finalizată în timpul mandatului meu mi-a fost prezentat din nou un astfel de contract, am refuzat să îl semnez şi am cerut modificarea lui. Dintr-un motiv sau altul, noua formă a contractului nu a mai venit la mine la semnat. Îl încurajez aşadar pe domnul ministru să îl solicite, să îl semneze şi să îl facă public în cel mai scurt timp posibil. Asta ar fi în interesul nostru al tuturor, nu doar în interesul domnului Dragnea", mai scrie Voiculescu pe Facebook.

El susţine că Florian Bodog ar fi la curent cu situaţia existentă deoarece a deţinut funcţii de conducere în Ministerul Sănătăţii, inclusiv legate de contractele pentru achiziţia de vaccinuri.

"Altfel, sunt sigur că domnul ministru ştia toate aceste lucruri, deoarece a ocupat trei ani funcţii de conducere în Ministerul Sănătăţii, având sub oblăduire inclusiv contractele pentru achiziţiile de vaccinuri. Dar cum se pare că a uitat, cu toată prietenia am zis să-i reîmprospătăm aici memoria", îşi încheie Vlad Voiculescu mesajul de pe Facebook.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, joi, că situaţia vaccinurilor din programul naţional de imunizare este dezastruoasă, din cinci vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizaţi copiii, numai în cazul vaccinului împotriva tuberculozei, BCG, existând doze suficiente, pentru celelate fiind stocuri lipsă ori insuficiente, ba chiar un vaccin nu este achiziţionat (vaccinul diftero-tetano-pertussis).

Bodog a precizat că situaţia a fost cauzată de "lipsa de responsabilitate" a echipei de conducere şi de producătorii care au câştigat licitaţiile, dar sunt în imposibilitatea de a asigura vaccinul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.