Vicepreşedintele ANRP Claudiţa Selavărdeanu şi administratorul unei firme din Piteşti sunt urmăriţi penal de DNA în legătură cu accesul la informaţii nedestinate publicităţii menite să permită obţinerea de foloase necuvenite în dosare de despăgubire. ANRP precizează că percheziţii au avut loc într-un singur birou şi că activitatea instituţiei nu este afectată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de două persoane, în legătură cu accesul la informaţii nedestinate publicităţii menite să permită obţinerea de foloase necuvenite în dosare de despăgubire de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), fapte care ar fi fost săvârşite în perioada iunie-decembrie 2019.

Potrivit DNA, este urmărită penal Claudiţa Selavărdeanu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale Pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P.), pentru permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (36 de acte materiale).

Totodată, este urmărită penal o persoană fizică, administrator al unei societăţi comerciale de consultanţă din Piteşti specializată în soluţionarea dosarelor de retrocedare, pentru folosirea de informaţii nedestinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (36 acte materiale).

Potrivit DNA, în perioada iunie-decembrie 2019, suspecta Claudiţa Selavărdeanu ar fi pus la dispoziţia celuilalt suspect, administrator al unei societăţi comerciale de consultanţă din Piteşti specializată în soluţionarea dosarelor de retrocedare, datele de identitate referitoare la 36 de persoane îndreptăţite la despăgubiri, precum şi informaţii privind valorile despăgubirilor din 26 dosare ale ANRP, informaţii despre care ar fi luat la cunoştinţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de vicepreşedinte ANRP şi membru al Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor (C.N.C.I.).
 
"Dosarele respective ar fi fost aprobate în şedinţele C.N.C.I. din perioada iunie-decembrie 2019, iar informaţiile ar fi fost folosite de celălalt suspect (administrator al unei societăţi comerciale de consultanţă din Piteşti specializată în soluţionarea dosarelor de retrocedare), pentru a trimite persoanelor îndreptăţite oferte de cesionare a drepturilor de despăgubire la preţuri mult mai mici decât valorile despăgubirilor aprobate, profitând de faptul că persoanele îndreptăţite încă nu cunoşteau că dosarele lor fuseseră aprobate de către C.N.C.I.", arată DNA. 
 
Celor două persoane li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală de suspect, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

ANRP precizează, într-un comunicat de presă, că activitatea instituţiei se desfăşoară fără niciun impediment şi nu a fost afectată de percheziţiile care au avut loc la un singur birou din cadrul instituţiei.

"Mai mult decât atât, şedinţele Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor (C.N.C.I.) şi Comisiei speciale de retrocedare vor avea loc, potrivit programării, în data de 23 decembrie a.c. Pe ordinea de zi a şedinţei C.N.C.I. se află cca. 400 de dosare de despăgubiri care urmează a fi soluţionate prin emiterea de decizii", arată ANRP.
 
Conform sursei citate, activitatea de emitere a titlurilor de plată pentru persoanele care au primit decizii de compensare prin puncte se derulează normal, iar conducerea instituţiei a luat măsuri pentru ca solicitările să poată fi depuse până în ultima zi lucrătoare a anului în curs.
 
"Asigurăm opinia publică, în special pe titularii dosarelor aflate în instrumentare la A.N.R.P., că activitatea decurge în condiţii de legalitate şi transparenţă, fiind pe deplin conştienţi de aşteptările faţă de instituţia noastră", mai spun reprezentanţii instituţiei.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.