Vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Mircea Ciocan, a afirmat că declanşarea grevei japoneze este o formă de presiune care va fi menţinută în această săptămână şi săptămâna viitoare, pentru ca negocierile să fie finalizate în parametrii stabiliţi iniţial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Federaţia ”Solidaritatea Sanitară”, protest în Bucureşti – Miting în Piaţa Victoriei şi Piaţa Constituţiei şi marş pe străzile Capitalei / Revendicările sindicaliştilor

 

Mircea Ciocan a fost întrebat miercuri, la Prima News, de ce angajaţii din sistemul sanitar au intrat în grevă japoneză.
“Iniţial, programul de acţiuni revendicative al Federaţiei Sanitas a fost altul. Am schimbat pe parcurs tipul de acţiuni sindicale, am adaptat calendarul acţiunilor sindicale la parcursul negocierilor, având în vedere că în cursul săptămânii trecute a avut loc o întâlnire între reprezentanţii Federaţiei şi reprezentanţii Guvernului unde s-au luat anumite angajamente de ambele părţi. Noi am decis să continuăm calendarul acţiunilor revendicative cu acest tip de protest, greva japoneză, care nu presupune întreruperea activităţii medicale deloc, este un mod de protest cu purtarea însemnelor, a banderolelor de grevă şi a banderolelor cu însemnele sindicatului Sanitas în piept pe toată această perioadă a negocierilor. E o formă de presiune pe care o vom menţine şi în această săptămână şi în cursul săptămânii viitoare pentru a putea finaliza negocierile în parametri care au fost stabiliţi iniţial”, a explicat Mircea Ciocan. 
El a precizat că această grevă nu trebuia să aibă loc deoarece toate revendicările sindicatelor din sistemul sanitar ţin de aplicarea legii. 
“Într-o ţară normală nu ar fi trebuit să aibă loc această grevă pentru că vorbim de aplicarea legii. Noi toate solicitările noastre sunt de respectare a legislaţiei actuale. Fie că vorbim de deblocarea posturilor din sistemul de sănătate publică, un lucru care s-a petrecut anacronic, s-au blocat, s-au îngheţat angajările în sistemul de sănătate unde atât de greu faci atragarea personalului de specialitate. Fie că vorbim de aplicarea integrală a legii salarizării unitare, care avea termen de maturitate în 2022 şi suntem în 2023 la un an după acest termen şi încă parte din colegii noştri aşteaptă să fie retribuiţi conform acestei legi. Fie că vorbim de plata de la bugetul de stat a voucherelor de vacanţă pentru personalul din sistemul public de sănătate, suntem singura categorie de bugetari, singura clasă ocupaţională, cei din sănătate, care nu avem asigurare de la buget voucherele de vacanţă pentru că managerii trebuie să facă un efort ca din veniturile realizate în raport cu Casa de Asigurări, din contractul de servicii medicale trebuie să susţină aceste vouchere de vacanţă, lucru care de multe ori nu se întâmplă, nu există suficienţi bani”, a mai afirmat Mircea Ciocan.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.