Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că aproximativ 3.000 dintre persoanele care au primit unul dintre serurile de imunizare pentru COVID-19 au raportat reacţii adverse, fără a fi fost înregistrate cazuri de şoc anafilactic. Cei mai mulţi dintre cei care au raportat reacţii adverse sunt femei, respectiv 77%. "Faptul că o altă persoană nu dezvoltă acest tip de reacţii adverse nu înseamnă că vaccinul nu este eficient. Reprezintă doar reactivitatea propriului organism faţă de prezenţa unui anumit antigen faţă de care răspunsul imun a fost activat. Nu sunt studii care să arate o corelaţie între frecvenţa reacţiilor adverse şi eficacitatea unui vaccin”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ceea ce priveşte persoanele imunizate cu serul produs de Pfizer, la nivel naţional de la debutul vaccinării au fost raportate 556 de reacţii locale cu durere la locul de administrare şi 2.324 de reacţii generale de tip febră, cefalee, dureri musculare, stare de oboseală şi alergii de tip urticarian. La serul Moderna s-au raportat 9 reacţii de tip local şi 75 de reacţii generale. La serul AstraZeneca au fost constatate 7 reacţii în total, dintre care 4 de tip local şi 3 generale.

În ultima săptămână, 9-14 februarie, au fost raportate 432 de reacţii adverse la cei care s-au vaccinat, dintre care 76% au fost raportate pe platforma Agenţiei Naţionale de Medicamentului, iar restul în Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.

Vârsta medie a celor care au raportat reacţii adverse a fost de 41 de ani, cel mai tânăr dintre vaccinaţi având 19 ani, iar cel mai vârstnic 88 de ani. Dintre cei care au raportat reacţii adverse, 77% sunt femei. Reacţiile adverse au apărut până la 31 de zile.

El a precizat că aceia care prezintă reacţii adverse sunt sfătuiţi să le raporteze.

"Încurajăm toate persoanele vaccinate care înregistrează reacţii adverse, indiferent de gradul de semnificaţie clinică, să raporteze aceste reacţii adverse pentru a avea o imagine cât se poate de clară asupra acestor date şi a le face cunoscute opiniei publice”, a afirmat Gheorghiţă. 

Valeriu Gheorghiţă a menţionat că fiecare persoană reacţionează în felul său la administrarea serului, iar o reacţie sau alta nu reprezintă un răspuns diferit la administrarea serului.

"Frecvenţa şi intensitatea acestor reacţii adverse care se înregistrează după administrarea celei de-a doua doze este un lucru anticipat şi este un aspect care se regăseşte la toate tipurile de vaccinuri. Acest lucru se asociază cu o reactogenitate mai mare a vaccinului la o persoană deja imunizată cu prima doză. Ca atare, reprezintă reactivitatea corpului nostru, care poate să fie diferită de la persoană la alta faţă de administrarea celei de-a doua doze. De ce? Pentru că organismul este deja pregătit pentru a recunoaşte acel tip de antigen, acea proteină specifică virusului care este generată ca urmare a vaccinului şi evident că declanşează o reacţie de apărare. Faptul că o altă persoană nu dezvoltă acest tip de reacţii adverse nu înseamnă că vaccinul nu este eficient. Reprezintă doar reactivitaea propriului organism faţă de prezenţa unui anumit antigen faţă de care răspunsul imun a fost activat. Nu sunt studii care să arate o corelaţie între frecvenţa reacţiilor adverse şi eficacitatea unui vaccin”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Un număr de 629.215 de persoane au fost vaccinate cu vaccinul Pfizer, din care 175.047 au primit doar prima doză.

În ceea ce priveşte numărul persoanelor care au primit prima doză a vaccinului Moderna, acesta este de 60.916, iar alte 6.812 persoane au primit serul de la AstraZeneca până în 15 februarie la ora 17.

El a menţionat că majoritatea reacţiilor adverse sunt întâlnite în primele 24 de ore.

În ceea ce priveşte eventuala eliberare a concediului medical pentru cei care dezvoltă astfel de reacţii, Gheorghiţă a arătat că, dacă sunt reacţii adverse care impun odihna pe o perioadă mai îndelungată de timp, persoana respectivă trebuie să se adreseze mediului de familie care va elibera un certificat de concediu medical în conformitate cu diagnosticul pe care îl va stabili acesta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.