Pokemon Go, jocul lansat şi în România, care a creat o frenezie la nivel mondial, poate fi periculos pentru unii utilizatori, atrag atenţia specialiştii români în securitate cibernetică de la Bitdefender. Ei spun că cei care joacă Pokemon Go, pe lângă faptul că ar putea să nu fie atenţi la drum, riscă să descarce aplicaţii periculoase care ar putea extrage date din telefon.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Programatorii români au identificat aplicaţii care ar putea crea probleme utilizatorilor de telefoane mobile, mai ales atunci când acestea sunt descărcate din alte surse decât cele oficiale.

“Aplicaţiile de mobil populare sunt folosite frecvent de către atacatori ca momeală pentru oameni neatenţi, în special prin descărcarea de aplicaţii periculoase din magazine neoficiale. Utilizatorii trebuie să instaleze aplicaţii doar din magazine oficiale, precum App Store sau Google Play, şi să verifice după instalare permisiunile pe care le acordă. De exemplu, unele aplicaţii pot acorda dezvoltatorilor drepturi abuzive, precum acces la localizare, microfon, lista de mesaje scrise sau agenda telefonică”, spune Alexandra Gheorghe, specialist în securitate la Bitdefender.

De multe ori, utilizatorii intraţi în patima acestor jocuri au tendinţa să diversifice experienţa şi să descarce hărţi şi personaje aşa-zis îmbunătăţite, din surse care nu sunt recunoscute oficial şi care ar putea avea viruşi sau ar putea permite accesul neautorizat în telefon, de aceea specialiştii recomandă programe de securitate care pot ţine sub control aceste riscuri. Un alt sfat dat utilizatorilor este să citească toate comentariile celorlalţi jucători, astfel încât să cunoască mai bine vulnerabilităţile. 

O altă greşeală ar fi descărcarea de aplicaţii false care se prezintă drept actualizări ale Pokemon Go. De multe ori, acestea sunt trimise pe adresa personală de e-mail.

“Dacă deţineţi un smartphone produs de Apple, evitaţi să recurgeţi la procesul de decodare a sistemului de operare a dispozitivului, cunoscut şi sub denumirea de jailbreak. Acesta dezactivează mediul controlat de securitate a sistemului de operare iOS şi permite accesul aplicaţiilor la diverse funcţionalităţi ale telefonului, fără a mai cere permisiunea utilizatorului”, mai spun specialiştii Bitdefender.

Pokemon Go, prima incursiune a companiei japoneze Nintendo în domeniul jocurilor destinate dispozitivelor mobile, a generat o veritabilă frenezie pe plan mondial în rândul posesorilor de tablete şi smartphone-uri, bucurându-se, la doar câteva zile după lansare, de un succes fenomenal.

Jocul poate fi descărcat gratuit pe dispozitivele mobile care funcţionează cu sistemele de operare Android şi iOS. Pokemon Go, care combină franciza veche de 20 de ani cu realitatea augmentată, permite jucătorilor să se plimbe în vecinătăţi cunoscute în viaţa reală, căutând în acelaşi timp personaje din jocul ”Pokémon”, pe ecranele smartphone-urilor.

Potrivit site-ului vox.com, jocul ”Pokémon Go” utilizează GPS-ul şi ora afişată de telefonul mobil pentru a detecta locul şi momentul în care utilizatorii se află în joc şi generează personaje din ”Pokemon” care ”apar” în jurul utilizatorilor (pe ecranul telefonului mobil), pentru ca aceştia să încerce să îi prindă.

Pe măsură ce utilizatorul se mişcă, mai multe tipuri de ”Pokémoni” apar în jurul lui, în funcţie de locul şi momentul în care acesta se află. Jocul îi încurajează pe utilizatori să se deplaseze şi să călătorească în lumea reală pentru a prinde ”Pokemonii” din joc. Aceasta combinaţie dintre un joc şi lumea reală cu care interacţionează este cunoscută sub numele de ”realitate augmentată”.

În apropierea unui Pokémon, telefonul mobil primeşte o notificare şi camera foto a acestuia se declanşează, făcând să apară un ”monstru” în cadrul imaginii. Astfel, utilizatorul are posibilitatea de a-şi fotografia ”captura” acolo unde a găsit-o.

Jocul ”Pokémon Go” se desfăşoară într-un univers populat cu creaturi exotice şi puternice - acestea pot să semene cu şobolani, şerpi, dragoni, dinozauri, păsări, ouă, copaci şi chiar săbii. În acel univers, oamenii, denumiţi ”antrenori”, călătoresc în jurul globului pentru a îmblânzi acele creaturi şi, într-o manieră care generează întrebări etice, le folosesc punându-le să lupte unele împotriva celorlalte.

Lansat pe 6 iulie în Statele Unite, Australia şi Noua Zeelandă, jocul ”Pokémon Go” a atras într-o singură zi mai mulţi utilizatori în Statele Unite decât reţeaua de socializare Tinder pe dispozitivele care folosesc sistemul de operare Android. Totodată, rata zilnică a utilizatorilor activi este aproape egală cu cea a reţelei de socializare Twitter. Jocul este utilizat în medie 43 de minute pe zi, mai mult decât WhatsApp sau Instagram.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.