Consilierii judeţeni USR au primit în ultimile luni mai multe semnale din partea sibienilor, referitoare la serviciul de catering al Spitalului Judeţean Sibiu. În replică, reprezentanţii spitalului au precizat că a transmis firmei de catering care asigură hrana pacienţilor mai multe notificări şi somaţii, atât verbal cât şi în scris, pentru a identifica şi aplica soluţii eficiente în vederea remedierii problemelor apărute. De asemenea, spitalul a informat verbal reprezentanţii firmei că ia în calcul rezilierea contractului, dacă problemele nu sunt remediate cu celeritate, mai arată SCJU Sibiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform comunicatului de presă al filialei USR Sibiu, a fost constatat că acest serviciu de catering în SCJU Sibiu nu atinge standardele aşteptate, fiind reclamate aspecte legate de calitatea, cantitatea şi promptitudinea livrării mâncării către pacienţi, producând disconfort celor aflaţi în recuperare sau cu regim dietetic, precum diabeticii.  Sursa citată mai spune că este esenţial ca autorităţile responsabile să acţioneze urgent pentru a remedia situaţia şi a asigura hrană adecvată  şi la timp pacienţilor care au nevoie de îngrijiri medicale şi de recuperare.

„Este de notorietate faptul că a furniza trei mese zilnice de calitate, la costul de 22 lei pe zi, reprezintă o sarcină foarte dificilă, poate chiar imposibilă. Această situaţie trebuie abordată rapid de  administraţia Spitalului Judeţean, să efectueze o analiză serioasa a stării actuale şi să ia în considerare revenirea la utilizarea bucătărie interne, pentru a îmbunătăţi calitatea şi promptitudinea serviciului de catering. Ştim care sunt considerentele pentru care s-a apelat la soluţia de catering, dar deja sunt mult prea multe plângeri care vizează calitatea serviciilor oferite şi probabil ca o nouă preselecţie de oferte ar duce la aceleaşi rezultate, din cauza sumelor mici alocate pentru raţia de hrană”, a declarat consilierul judeţean Adrian Echert, Preşedinte Filială Locală USR Sibiu, potrivit sursei menţionate.

Acum un an, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a încredinţat unei firme din Bucureşti contractul pentru prepararea şi transportul porţiilor de mâncare necesare bolnavilor internaţi însă cu o simpla căutare pe internet firma pare să aibă probleme si în alte judeţe unde asigura aceste servicii .

USR Sibiu pe aceasta cale solicita public o transparentizare completă a documentelor referitoare la contractul încheiat între Spitalul Judeţean şi furnizorul de servicii de catering dar şi corespondenţa purtată între cele două instituţii.. Este important sa subliniem faptul că serviciul de catering este unul de maximă importantă pentru sanatatea si siguranta alimentara a pacienţilor din întregul judeţ, motiv pentru care vom încerca sa semnalam de fiecare data cand ceva nu funcţionează în parametrii optimi.

„Pentru a evita astfel de situaţii neplăcute care sunt cauzate în principal de bugete reduse, Consiliul Judetean ar trebui sa ia in considerare suplimentarea sumelor destinate hranei pacienţilor. În absenţa unei viziuni coerente asupra proiectului noului Spital Judeţean, alocarea unui buget suplimentar ar fi o soluţie de bun simţ şi responsabilitate pentru sibienii care merită o masă decentă”, a mai declarat consilierul Adrian Echert.

Spitalul Judeţean Sibiu: Am transmis mai multe somaţii firmei de catering / Luăm în calcul rezilierea contractului

În replică, reprezentanţii Spitalului Judeţean Sibiu au spus că asigurarea hranei pacienţilor într-o unitate sanitară de dimensiunile şi cu specificul SCJU Sibiu este un proces complex pe care îl monitorizează atent. „Din păcate, în momentul de faţă, acest proces nu se desfăşoară la standardele pe care ni le dorim. Suntem conştienţi de existenţa unor disfuncţionalităţi, sincope sau neconcordanţe în procesul de asigurare a hranei, situaţii pe care spitalul, în calitate de autoritate contractată responsabilă atât de achiziţie cât şi de derularea contractului, le tratează  cu maximă responsabilitate”, potrivit comunicatului de presă al unităţii medicale.

Ca urmare, SCJU a transmis firmei de catering care asigură hrana pacienţilor mai multe notificări şi somaţii, atât verbal cât şi în scris, pentru a identifica şi aplica soluţii eficiente în vederea remedierii problemelor apărute. De asemenea, spitalul a informat verbal reprezentanţii firmei că ia în calcul rezilierea contractului, dacă problemele nu sunt remediate cu celeritate.

„Mai mult, SCJU Sibiu a solicitat ca reprezentanţii firmei de catering să se deplaseze la sediul unităţii sanitare, în cursul acestei săptămâni, pentru analizarea situaţiei la faţa locului. Le transmitem tuturor cetăţenilor şi instituţiilor interesate că vom face în continuare tot posibilul pentru a remedia aceste probleme care au apărut în contextul în care interesul firmelor de catering pentru acest serviciu a fost unul extrem de redus. Aşa cum am informat opinia publică în repetate rânduri, pe fondul lipsei ofertelor, SCJU Sibiu a organizat de două ori licitaţia pentru serviciul de hrană iar singura firmă care s-a înscris la cea de-a doua licitaţie a fost declarată câştigătoare, anul trecut. A urmat atribuirea acordului cadru către S.C. ANSAMBLE CATERING & SERVICES SRL, contractul pe o perioadă de trei ani fiind încheiat în luna aprilie 2022, cu începere efectivă de la 1 mai 2022. Procesul de licitaţie precum şi atribuirea acordului cadru şi încheierea contractului s-au desfăşurat în mod transparent”, conform sursei amintite.

SCJU Sibiu mai spune că stă la dispoziţia tuturor cetăţenilor sau instituţiilor interesate pentru a le pune la dispoziţie orice informaţie sau document care face obiectul interesului public.

„În acest sens, în contextul volumului consistent de documente, îi invităm pe cei interesaţi la sediul SCJU Sibiu, unde, pe bază de programare prealabilă, le pot consulta. Suntem conştienţi că asigurarea hranei pacienţilor este un proces perfectibil iar SCJU Sibiu va continua să trateze cu maximă seriozitate şi implicare această chestiune, astfel încât pacienţii internaţi să beneficieze de cele mai bune servicii. Totodată, subliniem că SCJU Sibiu traversează un complex proces de modernizare care a dus la comasarea mai multor secţii şi a limitat spaţiile disponibile pentru derularea activităţii iar fostul spaţiu al cantinei spitalului se află într-un amplu proces de eficientizare energetică (înlocuire reţele alimentare energie electrică, apă, etc.), cu termen de finalizare în toamna acestui an (septembrie). Astfel, internalizarea serviciului de hrană nu este posibilă. Această soluţie poate fi o opţiune doar pe termen mediu sau lung, dar costurile estimate în urma analizelor efectuate se ridică la minim 500.000 de euro”, mai arată comunicatul de presă.           

Spitalul Judeţean Sibiu mai precizează că este permanent deschis la propuneri concrete şi sprijin în vederea identificării unor surse de finanţare pentru dezvoltarea serviciilor de catering.

„De asemenea, în cazul rezilierii contractului, aşteptăm din partea tuturor partenerilor de dialog sprijin în vederea mediatizării şi diseminării informaţiei cu privire la organizarea unei eventuale licitaţii, cu scopul atragerii mai multor oferte din partea firmelor de catering, astfel încât să existe o concurenţă benefică iar calitatea serviciilor să crească. Dezvoltarea serviciilor medicale este un proces continuu şi mulţumim Consiliului Judeţean Sibiu pentru implicarea şi contribuţia la modernizarea SCJU Sibiu din ultimi ani, prin fondurile alocate şi prin finanţările consistente atrase. SCJU Sibiu va continua să promoveze o relaţie corectă şi onestă cu toţi cetăţenii şi toate instituţiile, cu scopul comun de a dezvolta serviciile de sănătate”, conchide sursa menţionată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.