Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că a avut o întâlnire cu directorul regional al OMS Hans Kluge şi i-a cerut ajutorul pentru ca o echipa de specialişti să sprijine coordonarea proiectelor de spitale noi în România, dar şi investiţiile în spitalele vechi. El a adăugat că cele trei proiecte pentru spitalele regionale vor fi accelerate. Ministerul Sănătăţii a transmis ulterior mai multe precizări despre subiectele abordate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: ”ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a avut astăzi, 1 februarie 2021, o întâlnire oficială, în regim online, cu directorul regional al Biroului European al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Hans Kluge. Cei doi oficiali au discutat, printre altele, despre accesul populaţiei la medicamente, lista esenţială de medicamente a OMS, formarea personalului din managementul serviciilor de sănătate, răspunsul la pandemia COVID-19 şi asigurarea unui mediu sigur în spitalele româneşti”,  a transmis, luni seară, MInisterul Sănătăţii, printr-un comunicat de presă. 

Potrivit ocumentului, Vlad Voiculescu a vorbit despre problemele de acces ale pacientului la medicamente care au apărut în ultimii ani din cauza retragerii de pe piaţă a unui număr mare de medicamente şi escaladării exportului paralel către alte pieţe din Uniunea Europeană. Ministrul Sănătăţii a spus că, împreună cu noua sa echipă de la minister, lucrează la identificarea unor soluţii pentru rezolvarea acestei probleme: „În vederea asigurării accesului pacientului la medicamente esenţiale este nevoie de stabilirea unui cadru de încurajare a menţinerii sau pătrunderii în piaţa farmaceutică din România a acelor medicamente generice care se regăsesc atât în lista de medicamente considerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind esenţiale pentru orice ţară, cât şi în lista medicamentelor cu procent de compensare 100%, pentru a nu aduce modificări asupra contribuţiei proprii din partea pacientului.”

Directorul regional al Biroului European al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a salutat acest efort şi a asigurat de întregul sprijin al OMS pentru soluţionarea acestei situaţii: ”Medicamentele esenţiale din lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii sunt medicamente de bază pentru orice sistem de sănătate şi, în acest sens, salutăm intenţia Ministerului Sănătăţii din România de a îmbunătăţi accesul populaţiei la aceste medicamente”. 
 
În ceea ce priveşte celelalte subiecte aflate pe agenda de discuţii, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a reiterat sprijinul tehnic al OMS pentru continuarea cu succes a campaniei de vaccinare, pentru eforturile de a face spitalele româneşti mai sigure, precum şi pentru profesionalizarea managementul serviciilor de sănătate.

ŞTIRE INIŢIALĂ: „Spitalele regionale la toate cele trei proiecte vor fi accelerate, sunt proiecte de la Sibiu, de la Braşov unde deja sunt începute proiectele de spitale. Am avut o întâlnire cu OMS, cu directorul regional Hans Kluge şi le-am cerut ajutorul pentru acea echipă de specialişti pentru coordonarea de proiecte de spitale noi, dar şi pentru investiţii în spitalele vechi. Avem nevoie de investiţii făcute în spitalele vechi, dar avem nevoie de investiţii care să aibă cap şi coadă. Ieri auzeam de exemplu de echipamente achiziţionate într-un spital din Bucureşti care stă şi nu este folosit. Fie nu au infrastructură, fie nu au personalul care să le folosească”, a declarat Vlad Voiculescu joi seara la webinarul cu titlul „Spitalele din România, încotro? Actul medical vs infrastructură”, organizat de Colegiul Medicilor din România.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că prioritară în perioada următoare va fi rezolvarea vulnerabilităţilor în spitale, care ţin de infrastructură, lipsă de personal, cadre medicale insuficient instruite în chestiunile legate de siguranţa la incendiu, cât şi reguli şi norme adaptate. 

„Ce pregătim, ceea ce am anunţat deja peste week-end şi da şi ca răspuns urgent la ceea ce s-a întâmplat de curând la Matei Balş, deşi nu ştim exact ce s-a întâmplat şi aşteptăm rezultatele anchetei, dar putem presupune că în spitale sunt vulnerabilităţi care ţin de infrastructură, de limitări ale numărului de personal, poate personal insuficient sau nu suficient trainuit în legătură cu siguranţa la incendiu şi de asemenea pot fi lucruri care ţin de reguli, poate insuficient actualizate sau cunoscute. Vom merge în perioada următoare către aceste puncte. O să încercăm să flexibilizăm cadrele de personal şi normele de personal. Vom crea Fondul Naţional pentru Siguranţa Pacienţilor în Spitale, asta înseamnă un fond dedicat pentru anumite investiţii. Ne gândim la o finanţare separată pentru un anumit tip de mentenanţă. Avem în vedere o revizuire a regulilor pentru spitale”, a completat Voiculescu.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.