Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a afirmat că printre măsurile luate de CNSU, în contextul apariţiei noii tulpini sud-africane de SARS-CoV-2, este carantinarea cetăţenilor români care vin din zonele respective timp de 14 zile, iar cei care după 10 zile au test negativ, pot ieşi din carantină. De asemenea, INSP va verifica dacă această variantă de coronavirus este prezentă şi în România. Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol, a afirmat că în România sunt şapte laboratoare care fac secvenţieri şi au fost alertatea spitalelelor COVID care au fost invitate şi cu o recomandare fermă să recolteze probe pentru PCR de la toate cazurile severe în primul rând.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI CNSU a decis, sâmbătă, includerea în zona roşie a şapte state din sudul Africii, în contextul apariţiei Omicron, o nouă tulpină a coronavirusului - DOCUMENT

UPDATE „În România sunt 7 laboratoare care fac secvenţieri. Capacitatea lor e diferită. Sunt unele care pot face 800 - 1.000 de probe pe zi, altele pot face mai puţin, 200 - 300 pe zi. Am încercat să alertăm toate spitalele COVID care au fost invitate şi cu o recomandare fermă să recolteze probe pentru PCR de la toate cazurile severe în primul rând. Ne dorim să ştim dacă e mai severă tulpină. Şi la toate cazurile pe care le internează să întrebe dacă a avut călătorie într-o ţară africană sau a venit în contact cu o persoană care a călătorit într-o ţară africană. Dacă avem probe din unităţile sanitare, capacitatea este suficientă”, a afirmat directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol.

UPDATE „Având în vedere alertele de la OMS, România s-a adaptat măsurilor. Afost adoptată o hotărâre CNSU, care aliniază România la măsurile deja luate în mai multe state europene, care limitează sau interzic călătoriile. Călătorii români care vin din zonele respective, vor fi carantinaţi timp de 14 zile. Pot ieşi din carantină după 10 zile cu test negativ. Măsurile de vaccinare şi de sănătate publică sunt recomandate de toate organismele internaţionale şi vaccinarea este soluţia oportună. Nu ştim cum va evolua noua tulpină. Nu i se mai spune certificatul verde, pentru că cel original se referă la documentul adoptat la parlamentul eruppean, certificatul covid . vom încerca să găsim o soluţie legislativă care să stabilească un cadru faorte clar pentru toată lumea şi introducea lui să poată să fie făcută când e o creştere susşţinută Iar renunţarea la acest certificat coimpolet să fie făcut când e o scădere mai multe săptămâni la rând. Detaliile vor fi stabilite de colegii de specialitate de la INSP”, a explicat Alexandru Rafila, în conferinţa de presă susţinută sâmbătă la Palatul Victoria.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că INSP va verifica ăentru a vedea dacă această nouă tulpină de coronavirus este prezentă şi în România.
 
„Ne pregătim să vedem ce se va întâmpla în perioada următoare. Nu putem exclude apariţia de cazuri şi în România. Pentru aceasta INSP împreună cu reţeaua de laborataore care face secvenţieri, cazurile grave internate în spitale vor fi subiectul acestor secvenţieri, să vedem dacă aceste tulpini ar fi prezente în România”, a conchis Rafila.

ŞTIREA INIŢIALĂ Premierul Nicolae Ciucă afirmă că a luat notă de recomandările Comisiei Europene şi ale OMS privind varianta sud-africană a coronavirusului şi va anunţa, după consultări cu factorii decizionali din România, măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea acesteia.

„Guvernul României este la curent clipă de clipă cu evoluţia pandemiei în plan naţional şi internaţional. Am luat notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Mă voi consulta cu factorii decizionali din România şi vom anunţa în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2”, a transmis, vineri seară, Nicolae Ciucă.

Comisia Europeană a recomandat, vineri, statelor membre ale Uniunii Europene să activeze ”frânza de urgenţă” împotriva călătoriilor din Africa şi din ţări în care s-a descoperit noua varantă a noului coronavirus B.1.1529, în vederea ”limitării răspândirii” acesteia, anunţă preşedinta CE Ursula von der Leyen, care recomandă suspendarea călătoriilor din toate ţările afectate şi plasarea într-o ”carantină strictă” a cetăţenilor europeni care revin din aceste ţări.

”Luăm veştile despre noua variantă covid cu extrem de multe mutaţii foarte în serios”, dă ea asigurări, citată într-un comunicat.

Mutaţii pot conduce la apariţia şi răspândirea unor varante SARS-CoV-2 şi mai îngrijorătoare şi la răspândirea acestora în doar câteva luni în întreaga lume, avertizează ea şi îndeamnă UE să acţioneze ”acum” ”foarte rapid, decisiv şi unit”.

Ursula von der Leyen anunţă că le-a propus statelor membre UE să activeze ”frâna de urgenţă” împotriva călătoriilor din ţări situate în sudul Africii şi din alte ţări, în vederea ”limitării răspândirii noii varinate”.

”Toate legăturile aeriene ale acestor ţări este necesar să fie suspendate până când înţelegem în mod clar pericolul pe care-l reprezintă această nouă variantă”, subliniază ea.

Europenii care se întorc din aceste regiuni este necesar să fie plasaţi în ”carantine stricte”, insistă ea.

Mai multe state membre UE - între care Franţa, Germania, Italia şi Olanda - au luat deja astfel de măsuri.

Cazuri de contaminare cu această nouă variantă, descoperită în Africa de sud au fost descoperite la Hong Kong, în Israel - o persoană care s-a întors din Malawi -, dar şi în Belgia - o persoană care a revenit din Egipt.

CE nu prezintă nicio listă cu ţări vizate de aceste restricţii.

Ea a prezentat propunerea în cadrul unei reuniuni la Bruxelles.

Statele membre UE urmează să dea undă verde acestei recomandări.

Preşedinta Comisiei anunţă că a discutat vineri despre această situaţie, ”la telefon şi în conferinţe video, cu cercetători şi producători de vaccin”.

”Şi ei susţin deplin asemenea măsuri de precauţie în vederea unei răspândiri internaţionale a acestei variante îngrijorătoare”, spune ea.

”Depinde, de asemenea, de fiecare dintre noi, ca cetăţeni, să contribuim la un mai bun control al pandemiei” covid-19, avertizează ea.

”Vă rog să vă vaccinaţi cât mai rapid posibil, dacă nu aţi făcut-o” şi ”să urmaţi regulile cunoscute pentru a vă proteja”, îndemană preşedinta CE, care apreciază că vaccinarea cu un ”booster oferă o protecţie şi mai bună”.

Folosirea măştilor de protecţie, igiena mâinilor şi distanţarea socială, dar şi interdicţiile de călătorie şi măsuri la frontieră ”ajută la încetinirea răspândirii virusurilor”, ”un lucru important”, pentru că ne ajută ”să câştigăm un timp preţios” în vederea vaccinării, apreciază ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.