Reprezentanţi ai comunităţii LGBT s-au adunat, vineri, la sediul Primăriei Capitalei, pentru a protesta faţă de faptul că autoritatea locală nu şi-a dat acordul pentru organizarea marşului Bucharest Pride pe Calea Victoriei. Primăria Capitalei a transmis că s-au oferit mai multe opţiuni Asociaţiei ACCEPT, întrucât pe Calea Victoriei s-ar crea o densitate mare de oameni, iar forţelor de ordine le-ar fi dificil să asigure protecţia manifestanţilor. Primăria a mai argumentat că ”Bucharest Pride” nu se poate suprapune cu evenimentul ”Străzi deschise”, proiect care se derulează în fiecare week-end în Bucureşti, deoarece ambele sunt în categoria adunări publice. În schimb, reprezentanţii PMB au aprobat organizarea marşului Noua Dreaptă, pe motiv că ”aceasta este o organizaţie legal constituită, conform unei decizii a instanţei de judecată”. Ulterior, PMB a transmis că au invitat din nou reprezentanţii ACCEPT la o discuţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: ”PMB invită Asociaţia ACCEPT la un nou dialog pentru desfăşurarea în condiţii de legalitate a marşului „Bucharest PRIDE” 2021. Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din Bucureşti a invitat reprezentanţii Asociaţiei ACCEPT pentru luni, 09 august, ora 14.00, la o nouă rundă de discuţii”, a transmis, vineri după-amiază, Primăria Capitalei. 

Potrivit sursei citate, comisia a trimis în prealabil procesul-verbal prin care specifică motivele pentru care nu a putut fi avizată prima solicitare a Asociaţiei ACCEPT. În locaţia unde se propune organizarea marşului, evenimentul ”Străzi deschise, care de derulează încă din luna mai 2021, aduce un număr important de persoane, fiind deja o densitate mare de persoane, care poate genera tensiuni ce pot pune în pericol siguranţa participanţilor.
 
”Pentru a putea fi respectate prevederile Legii nr.60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, respectiv:
- Art. 15 lit d) ”Primăriile municipale, orăşeneşti sau comunale sunt obligate (...) să întreprindă orice alte măsuri legate de natură a asigura caracterul paşnic şi civilizat al adunărilor publice; (...)
- Art.16:”Comandanţii organelor locale de poliţie şi jandarmerie sau persoanele desemnate de aceştia au obligaţia de a asigura protecţia participanţilor şi de a stabili împreună cu organizatorii măsurile ce trebuie luate pentru desfăşurarea adunărilor publice declarate, în condiţii de deplină ordine” comisia de avizare a propus organizatorilor modificarea traseului sau desfăşurarea pe traseul dorit, dar în altă zi, însă aceştia au refuzat aceste variante. De asemenea, în solicitarea ACCEPT aceştia menţionează participarea unui număr în jur de 10.000 de persoane, fapt ce contravine dispoziţiilor legale în vigoare referitoare la măsurile de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei Sars Cov2, care prevăd participarea unui număr de maximum 500 de persoane la astfel de adunări”, a mai transmis Primăria Capitalei. 
 
Instituţia precizează că ”are toată deschiderea pentru a soluţiona favorabil o eventuală solicitare care să se încadreze în termenii şi condiţiile prevăzute de lege”. 
 
”Referitor la informaţiile făcute în spaţiul public cu privire la aprobarea de către Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice a solicitării Noua Dreaptă, facem următoarele precizări: solicitarea Partidului Noua Dreaptă, formulată cu multă vreme înaintea celei transmisă de ACCEPT, îndeplineşte dispoziţiile legale referitoare la numărul maxim de participanţi, respectiv 500 şi, de asemenea, traseul pe care aceştia îl vor parcurge este Piaţa Victoriei- Piaţa Romană-Piaţa Universităţii- Piaţa Unirii, fără a se intersecta cu zona în care se desfăşoară un alt eveniment, respectiv Străzi deschise”, a mai precizat municipalitatea. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: Membri ai comunităţii LGBT au adus cu ei, la sediul Primăriei, umbrele şi un steag în culorile curcubeului, simbolul mişcările Pride din întreaga lume, participanţii scandând "Libera exprimare, călcată în picioare!", "Refuz acest abuz!", "Libertatea noastră, nu cenzura voastră" şi "Homofobie la Primărie".

"Suntem într-o situaţie fără precedent în ultimii 16 ani. (...)  După 16 ani, acelaşi tip de argumente, că Primăria nu poate securiza o cale pietonală, vorbim totuşi de Calea Victoriei, un bulevard ultracentral din Bucureşti care e deja securizat”, a declarat Florin Buhuceanu, membru ACCEPT şi organizatorul primului Marş Bucharest Pride.

El a menţionat că marşul Bucharest Pride "se va desfăşura la ora stabilită şi la locul stabilit în ciuda refuzului administrativ al Primăriei". Acesta a mai spus că Asociaţia ACCEPT a anunţat încă din luna mai organizarea acestui marş.

Conform lui Buhuceanu, alternativele oferite de administraţia locală pentru organizarea evenimentului sunt "inacceptabile".

Reprezentantul ACCEPT a susţinut că Primăria Municipiului Bucureşti "trebuie să respecte legea şi să protejeze legal participanţii la marş”.

Reprezentanţii comunităţii LGBTI+ au susţinut că vor organiza marşul sâmbătă, de la ora 18:00.

"Pentru că Bucharest Pride s-a organizat tradiţional într-o zi de sâmbătă, în care oamenii să poată participa, Primăria Municipiului Bucureşti nu poate să facă programul unei întregi minorităţi în această ţară. Primăria Municipiului Bucureşti nu a furnizat niciun argument pentru care nu e posibilă organizarea marşului pe Calea Victoriei, pietonal, aşa cum strada este deja închisă. (...) Drepturile noastre sunt mai importante decât deciziile administrative al PMB. (...) Nu ne asumăm sancţiunile ne asumăm lupta cu statul român în instanţele de judecată şi la CEDO”, a declarat, la rândul său, directorul executiv al Asociaţiei Accept, Teodora Ion-Rotaru.

Potrivit Primăriei Bucureşti, Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din Bucureşti a oferit Asociaţiei ACCEPT mai multe opţiuni pentru organizarea evenimentului "Marşul Bucharest Pride” şi rămâne deschisă pentru noi discuţii cu reprezentanţii Asociaţiei, în speranţa ajungerii la o poziţie comună.

"Deocamdată, Comisia, întrunită în şedinţă în data de 5 august 2021, a argumentat pericolele la care s-ar putea expune participanţii la eveniment în cazul în care acesta s-ar desfăşura pe Calea Victoriei, acolo unde în mod tradiţional are loc proiectul intitulat ”Străzi deschise”. Membrii de specialitate ai Comisiei au avertizat asupra faptului că pe traseul propus de Asociaţie va exista deja o densitate importantă de oameni care poate reduce posibilitatea organelor de ordine să îi protejeze pe manifestanţi. Astfel, nu sunt întrunite condiţiile legale de organizare a adunărilor publice prevăzute în art. 2 din Legea 60/1991", a arătat sursa citată.

Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice a propus ca Marşul Bucharest Pride să fie organizat fie în aceeaşi locaţie dar într-o altă zi, fie în aceeaşi zi, dar într-o altă locaţie, pe Şoseaua Kiseleff sau pe Bulevardul Magheru, cu un număr de participanţi adaptat condiţiilor sanitare actuale şi cu respectarea normelor curente privind adunările publice.

"Menţionăm că organizatorii „Marşului Bucharest PRIDE” au solicitat aprobarea unui eveniment cu 10.000 de participanţi, fapt care contravine Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care prevede o limită superioară de 500 de participanţi la mitinguri şi demonstraţii", a transmis PMB.

Conform sursei citate, reprezentanţii Asociaţiei ACCEPT au respins pentru moment alternativele prezentate pentru organizarea evenimentului propus, dar Primăria Municipiului Bucureşti rămâne în dialog cu asociaţia şi "respectă dreptul acestei organizaţii a societăţii civile de a-şi face auzită vocea".

Ddin Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din Capitală fac parte, printre alţii, reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Bucureşti, reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Brigăzii Rutiere, Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, STB şi ASSMB.

În comunicatul PMB sunt incluse precizări suplimentare de ordin juridic:

"1. Evenimentul “Străzi deschise” nu este o adunare publică, ci un spaţiu pietonal deschis cu o densitate mare de bucureşteni, organizat de Municipalitate în fiecare week-end începând cu 29 mai 2021. Temeiul legal pentru care evenimentul “Bucharest Pride” nu se poate suprapune cu evenimentul “Străzi deschise” nu este interdicţia de suprapunere a două adunări publice ( “Străzi deschise” nu este o adunare publică, aşa cum am arătat), ci art. 2 din Legea 60/1991 a adunărilor publice.

Conform acestuia, nu pot fi organizate adunări publice în locaţii care pot să pună în pericol participanţii. Organele de ordine din Comisia de avizare au avertizat asupra pericolelor de organizare a unui miting într-o zonă cu densitate deja crescută, arătând că există riscuri  în asigurarea siguranţei participanţilor la marş.

2. Asociaţia ARCEN nu are nicio atribuţie în organizarea evenimentului “Străzi deschise”. Asociaţia a propus Municipalităţii pietonalizarea în weekend a unor zone din Bucureşti. Municipalitatea a adoptat propunerea, iar atribuţiile privind desfăşurarea corespunzătoare a evenimentului, conform documentelor oficiale aprobate, revin Poliţiei Locale, Poliţiei Naţionale şi Administraţiei Străzilor.

3. Ambele cereri pentru miting ale Asociaţiei Accept prevăd un număr de 10.000 participanţi. La momentul primei cereri, 1 iulie 2021, numărul maxim de persoane prevăzut de normele legale, generate de restricţiile sanitare, era 100. Este motivul pentru care discutarea cererii a fost amânată, aşteptând relaxarea măsurilor de securitate anunţată de Guvern. La acest moment, numărul maxim de persoane prevăzut de normele legale este 500.

4. Primăria Municipiului Bucureşti nu poate refuza organizarea unui miting Asociaţiei Noua Dreaptă, cât timp aceasta este o organizaţie legal constituită, conform unei decizii a instanţei de judecată".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.