Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat că nici fostul primar general, Gabriela Firea, nici primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, nu au fost în stare să vină cu dovezi că în zona IOR a fost parc, arătând că există o decizie judecătoarească, confirmată de ÎCCJ, care spune că acolo nu e parc. El a menţionat că în această situaţie trebuie să vină altcineva şi să dovedească faptul că e parc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“În anul 2019, în al doilea ciclu procesual al acestui litigiu în faţa Curţii de Apel Bucureşti s-a dispus o expertiză. Obiectul acelei expertize a fost să se stabilească dacă este parc sau nu este parc. Nici primarul Sectorului 3, nici primarul municipiului Bucureşti din 2019, Firea şi Negoiţă, nu au fost în stare să vină cu dovezi că acolo a fost un parc. A întrebat repetat primarul municipiului Bucureşti la acel moment, aveţi dovezi la ALPAB că acel parc a existat? Aveţi dovezi că aţi pus băncuţe, aţi investit? Şi răspunsul primarului a fost: arhiva noastră de la ALPAB a ars şi nu mai avem nimic, dar puteau să se ducă să cheme cetăţenii din zonă să declare că acolo a fost un parc sau puteau să vină cu foşti angajaţi ai fostului ALPAB care să spună, da, acolo… Niciun fel de probă nu s-a făcut. Şi acum suntem în situaţia în care această decizie judecătorească confirmată de Înalta Curte, în al doilea şi apoi în al treilea ciclu procesual, spune că – şi e o decizie opozabilă faţă de primarul municipiului Bucureşti, faţă de Municipiul Bucureşti şi faţă de Sectorul 3 - că acolo nu e parc şi atunci trebuie să vină altcineva, eventual, care să dovedească că acolo e parc”, a declarat Nicuşor Dan, joi, într-o conferinţă de presă.
 
El s-a referit şi la varianta exproprierii. 
 
“Dacă expropiem sau nu expropriem. Da, expropriem, dar să vină Firea şi Negoiţă cu bani de acasă sau cu bani de la partid pentru prostia pe care au făcut-o, pentru că nu putem să punem 70 de milioane de euro de la bucureşteni pentru o prostie pe care nişte oameni au făcut-o”, a afirmat primarul Capitalei.
 
El a menţionat că bucureştenii vor înţelege diferenţa între a face circ şi a face administraţie. 
 
“Sunt convins că bucureştenii o să înţeleagă care-i diferenţa între a face circ, a pune bannere pe garduri şi pe pomişori şi a face administraţie, a citi legi, a citi acte din arhivă, a te întoarce în dosare din 2007, din 2019. Unul e circ şi altul e administraţie”, a explicat Nicuşor Dan.
 
Întrebat cine ar trebui să dovedească faptul că acel teren este parc, primarul Capitalei a răspuns: “Conform legii, orice persoană care justifică un interes. Această persoană care justifică un interes poate să fie primarul, poate să fie prefectul, poate să fie procurorul general, poate să un ONG de mediu sau poate să fie un ONG al vecinilor cartierului. În urma acelui lung litigiu care a început în 2013 şi s-a terminat în 2022, primarul nu mai poate să o facă. Pentru prefect există alte elemente pe care nu vreau să le spun public în momentul de faţă pentru care acţiunea lui e destul de improbabilă”.
 
El a adăugat că a avut mai multe discuţii cu ONG-uri care ar dori să facă o astfel de acţiune, iar acestea ar urma să primească sprijin juridic din partea Primăriei Capitalei.
 
“Am avut mai multe discuţii cu ONG-uri care în principiu ar dori să facă o astfel de acţiune. În secunda în care ei îşi manifestă interesul bineînţeles că o să primească sprijin juridic de la noi. Problema pentru care ONG-urile nu mai fac acţiuni cum făcea acum cinci ani, acum zece ani este că sunt hăituţi de către rechinii imobiliari, sunt chemaţi în judecată în nume personal, sunt ameninţaţi cu desfiinţare”, a mai explicat Nicuşor Dan.
 
Zeci de persoane, între care primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, protestează, joi după-amiază, la sediul Primăriei Capitalei, solicitând ca instituţia să iniţieze o acţiune în instanţă pentru a anula decizia de retrocedare a circa 12 hectare din Parcul IOR. ”Vrem să îl sensibilizăm pe primarul general să renunţe la prietenia cu cei care fac parte din acea gaşcă, care ne-au furat, ne-au luat ilegal parcul”, a afirmat Negoiţă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.