Zeci de persoane, între care primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, protestează, joi după-amiază, la sediul Primăriei Capitalei, solicitând ca instituţia să iniţieze o acţiune în instanţă pentru a anula decizia de retrocedare a circa 12 hectare din Parcul IOR. ”Vrem să îl sensibilizăm pe primarul general să renunţe la prietenia cu cei care fac parte din acea gaşcă, care ne-au furat, ne-au luat ilegal parcul”, a afirmat Negoiţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestatarii au afişe cu mesaje precum ”Nicuşor, lasă plicuşoru de la madam Cocoru”, ”Nicuşor tace pentru un plicuşor”, ”Nicuşor susţine mafia retrocedărilor”.

Printre protestatari se află şi primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, care a afirmat că este primul protest la care participă.

”De data aceasta chiar ne-a depăşit răbdarea. A promis acum şapte-opt luni şase săptămâni, i-am adus şi un calendar, o să-I dăm şi un ceas să vadă că e noiembrie. (…) Nu se vede să facă ceva. Repet, Doamne-ajută că a dat acea amendă, dar nu rezolvă problema”, a susţinut el.

Negoiţă a adăugat că îi solicită primarului general, Nicuşor Dan, să atace în instanţă decizia prin care a fost retrocedată o parte a Parcului IOR.

”Instituţia care poate să facă acest demers în instanţă este fix Primăria Generală. Iar noi suntem aici pentru că vrem să îl sensibilizăm pe primarul general să renunţe la prietenia cu cei care fac parte din acea gaşcă, care ne-au furat, ne-au luat ilegal parcul, să pornească demersul în instanţă pentru recuperarea lui”, a afirmat Negoiţă.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, în 31 octombrie, că Poliţia Locală a dat o amendă proprietarului din Parcul IOR, în sumă de 35 de milioane de euro, pentru schimbarea destinaţiei spaţiului verde sau reducerea suprafeţei de spaţiu verde. Despre acţiunea prefectului Capitalei de a ataca în instanţă retrocedarea Parcului IOR, Nicuşor Dan a spus că are puţine şanse de reuşită şi a dat ca exemplu acţiunea prefectului Toni Greblă, din umă cu un an şi jumătate, când a atacat actele de retrocedare pentru parcul Bordei şi instanţa le-a respins ca tardive.

Atunci, îÎntrebat dacă Primăria Capitalei se va alătura demersului prefectului Capitalei, Rareş Hopincă, de a ataca în instanţă retrocedarea terenului din Parcul IOR, primarul Nicuşor Dan a afirmat că ”sunt şase luni de când a spus că îi preocupă soarta parcului IOR şi că acţionează pe două planuri, un plan privind dreptul de proprietate şi al doilea plan, amenda pe care au dat-o astăzi”. 

”În ceea ce priveşte partea de proprietate, există de asemenea o analiză foarte amănunţită pe care am făcut-o şi marea problemă este că, într-un litiu în care Municipiul a fost parte, la Înalta curte de casatie s-au stabilit opozabil şi faţă de primarul Municipiului şi faţă de primăria Sectorului 3 că aici nu este parc”, a spus Nicuşor Dan.

El a menţionat că, din considerentul unei acţiuni pe care să o facă, pe partea de proprietate, are destul de puţine şanse de reuşită.

”Nu vreau să comentez pe acţiunea prefectului, vreau să vă informez că la fel cu mare tam-tam, în urmă cu un an şi jumătate, prefectul Greblă a atacat actele de retrocedare pentru parcul Bordei şi instanţa le-a respins ca tardive, a considerat că instituţia prefectului ştia încă din anii 2005 sau 2003, nu ştiu când a fost retrocedarea, cunoaştea dispoziţia de retocedare şi trebuia să acţioneze atunci”, a spus Nicuşor Dan.

Primarul Capitalei a mai afirmat că şi-ar dori ca acţiunea prefectului Hopincă să aibă succes.

”În acelaşi timp, suntem în contact cu ONG-urile şi sperăm ca cineva care nu are în spate toată această istorie procesuală să reuşească să anuleze dispoziţia de retrocedare”, a spus Nicuşpr Dan.

”Eu îmi doresc ca dispoziţia de retrocedare să fie anulată, dar pentru asta trebuie să fie cineva care trebuie să îşi asume şi eventuala plată a taxei de timbru şi eventuale cheltuieli de judecată”, a subliniat Nicuşor Dan. 

La acea conferinţă de presă organizată în zona Parcului IOR, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, l-a abordat pe primarul Capitalei, Nicuşor Dan, el întrebându-l pe edilul Capitalei despre fluidizarea traficului. 

”Am documentele aici, când vă găsesc să stăm de vorbă?”, l-a întrebat primarul Negoiţă pe Nicuşor Dan, cerându-i să îi spună o oră când îl poate primi la primărie.

Nicuşor Dan i-a replicat că a venit să vorbească despre Parcul IOR.

”Am venit să vorbim despre o amendă pe care puteaţi să o daţi dumneavoastră”, i-a spus Nicuşor Dan. Robert Negoiţă l-a acuzat pe Nicuşor Dan că blochează proiectele de fluidizare a traficului. ”Este inadmisibil, Primarul General fuge de problemele Bucureştiului, suntem sufocaţi în trafic. Nu se implică în probleme, nu reuşim să rezolvăm problema fluidizării traficului. Nu vrea să ia nici măcar o întâlnire”, a spus el.

Primarul Sectorului 3 a fost interpelat în timp ce vorbea de către locuitorii care veniseră în zonă şi care i-au cerut să vorbească despre problemele din sector. ”De ce distrugeţi parcul, să puneţi beton?”, l-a întrebat o persoană, însă primarul nu a răspuns. ”Domnule Negoiţă, eşti supărat că nu mai poţi să faci combinaţii?”, l-a întrebat altcineva. ”Câţi copaci aţi tăiat?”, i-a spus o doamnă lui Negoiţă. Primarul a părăsit zona după ce mai multe persoane au început să îi pună întrebări.

Prefectul Municipiului Bucureşti Rareş Hopincă anunţase, în 10 octombrie, marţi, că a depus o acţiune în instanţă împotriva Primăriei Municipiului Bucureşti, prin care solicită anularea dispoziţiilor de primar din anul 2005 prin care s-au retrocedat aproximativ 12 hectare de teren din Parcul IOR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.