Ministerul Sănătăţii (MS) prezintă principalele caracteristici ale medicamentelor antivirale orale utilizate în tratamentul COVID-19. De asemenea, sunt oferite răspunsuri la potenţiale întrebări punctuale privind administrarea acestora. Astfel, acestea nu pot fi utilizate de femeile însărcinate sau de persoanele cu afecţiuni hepatice ori renale, iar fiecare pacient trebuie să fie evaluat de medic înainte de a urma un astfel de tratament. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că "snt produse cu anumit grad de toxicitate şi trebuie foarte serios luat lucrul ăsta în considerare", iar pe altă parte produse precum Arbidol sau Ivermectina nu au "în spate nici măcar un studiu relevant, credibil" care să le recomande pentru tratarea COVID-19.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Potrivit ministrului Sănătăţii, sunt disponibile trei antivirale folosite în România pentru tratamentul infecţiei cu SARS-CoV-2, care au demonstrat o anumită eficacitate. 

"Favipiravir are utilizare limitată pentru că pe de o parte este toxic şi nu poate fi administrat decât după o evaluare foarte serioasă a stării de sănătate a persoanelor şi din păcate nu face altceva decât să reducă durata bolii şi mai puţin cazurile grave şi mortalitatea”, a explicat ministrul Sănătăţii, miercuri seară, la Antena 3.
 
În ceea ce priveşte antiviralul Molnupiravir, produs de compania Merck, Rafila a explicat că acesta "reduce atât cazurile grave cât şi mortalitatea".
 
Pe lângă cele două mai există şi noul produs al companiei Pfizer de care pacienţii români vor beneficia. 
 
"Cum le vom distribui aceste produse? Pentru produsele inovative ele vor exista în spitale şi în centrele de evaluare ambulatorii, pentru Favipiravir în spitale, în centrele de evaluare ambulatorii şi încercăm o soluţie ca să se găsească şi în farmacii însă eliberarea lor în farmacii va fi strict condiţionată de o prescripţie medicală, iar acea prescripţie medicală se eliberează de către medicul prescriptor doar după investigarea pacientului pentru că nu ne jucăm cu astfel de produse. Sunt produse cu anumit grad de toxicitate şi trebuie foarte serios luat lucrul ăsta în considerare”, a adăugat Alexandru Rafila.
 
Medicul a mai spus că produse precum Arbidol (Umifenovir) sau Ivermectina "nu au în spate nici măcar un studiu relevant, credibil" care să le recomande pentru tratarea COVID-19.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Potrivit materialului informativ realizat de Comisia de Boli Infecţioase a Ministerului Sănătăţii, din care fac parte medici renumiţi, antiviralele orale blochează activitatea şi replicarea virusului, fiind necesare ca ele să fie administrate cât mai repede posibil după infectare. Astfel, tratamentul trebuie început nu mai târziu de 5-7 zile de la debutul simptomelor.

Administrarea acestor antivirale trebuie făcută însă doar după o evaluarea medicală, clinică şi de laborator, a pacientului.

Din material reiese că antiviralele orale nu trebuie utilizate de către femeile însărcinate sau care alăptează, fiind recomandată şi folosirea de metode contraceptive eficiente în cazul în care unul dintre parteneri ia astfel de medicamente.

De asemenea, ele nu sunt indicate în cazul unor afecţiuni hepatice sau renale.

În cazul unor antivirale noi, în document se menţionează că există date clinice limitate şi că pot să apară reacţii adverse, inclusiv unele grave.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.