Un număr de 627 de candidaţi care au participat la sesiunea extraordinară a concursului de Rezidenţiat au ales locuri şi posturi la repartiţia desfăşurată marţi, anunţă Ministerul Sănătăţii (MS). Un singur loc a rămas neocupat, la specialitatea chirurgie orală şi maxilo-facială. Candidaţii care nu au obţinut loc au vociferat, la anunţarea rezultatelor repartizării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - Mai mulţi dintre candidaţii care au promovat Rezidenţiatul, dar nu au obţinut un loc au vociferat atunci când au fost anunţate rezultatele.
 
 
Candidaţii care au promovat sesiunea extraordinară a Rezidenţiatului, dar nu au obţinut unul dintre locurile şi posturile scoase la concurs i-au solicitat ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, suplimentarea acestora. ”Nealocându-se locuri şi posturi se creează o mare discriminare pentru studenţii din această sesiune extraordinară. Dorim să fie un examen corect pentru toţi studenţii care au fost promovaţi în ultimii ani de rezidenţiat şi au primit suplimentare de locuri şi posturi. Ţinând cont de deficitul foarte mare de medici, dorim suplimentarea urgentă a locurilor pe specialităţile deficitare”, au afirmat aceştia.
 
Ei au arătat că la această sesiune extraordinară s-au alocat 626 de locuri şi două posturi şi că au promovat 863 de candidaţi, restul fiind respinşi întrucât nu au obţinut 60% din punctajul maxim, conform cerinţelor.

”Numărul de 626 locuri şi 2 posturi alocate sunt insuficiente pentru numărul de candidaţi promovaţi, astfel rămân fără loc de muncă 235 de viitori medici rezidenţi. În această sesiune punctajul maxim a fost de 807, iar cel minim 484. În fiecare an s-au suplimentat locuri, indiferent de sesiune”, au susţinut semnatarii petiţiei.

”Vă rugăm respectuos suplimentarea locurilor pentru toţi candidaţii promovaţi. Nealocându-se locuri şi posturi se creează o mare discriminare pentru studenţii din această sesiune extraordinară. Dorim să fie un examen corect pentru toţi studenţii care au fost promovaţi în ultimii ani de rezidenţiat şi au primit suplimentare de locuri şi posturi. Ţinând cont de deficitul foarte mare de medici, dorim suplimentarea urgentă a locurilor pe specialităţile deficitare. Legislaţia în vigoare ne conferă dreptul de a avea un loc/post asigurat în urma promovării examenului de rezidenţiat”, au adăugat ei.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - Potrivit MS, 627 de candidaţi au ales locuri şi posturi la repartiţia din 23 mai 2023, un singur loc rămânând neocupat, la specialitatea chirurgie orală şi maxilo-facială. Această specialitate poate fi aleasă numai de cei cu două diplome de licenţă: medicină, respectiv medicină dentară / stomatologie.  
 
Ultimul candidat care a ales un loc la celelalte specialităţi a avut punctajul de 529, faţă de 565, punctajul minim în sesiunea ordinară din toamnă.
 
”Fiind vorba de un concurs, nu de un examen, locurile s-au ales în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute de candidaţi, în limita locurilor şi posturilor disponibile rămase neocupate în sesiunea din toamnă, respectiv 628 de locuri şi posturi. Ministerul Sănătăţii a decis, împreună cu universităţile de medicină şi farmacie, organizarea acestei sesiuni extraordinare suplimentare tocmai pentru a veni în sprijinul tinerilor medici şi pentru ocuparea locurilor în specialităţi deficitare (chirurgie generală, medicina de urgenţă, medicina de familie, neonatologie etc.). O bună pregătire a tinerilor medici admişi în rezidenţiat e esenţială pentru asigurarea în viitor a asistenţei medicale de calitate, iar acesta e scopul procesului de selecţie prin concurs. Alocarea de locuri la rezidenţiat a ţinut cont de posibilităţile de pregătire în specialitate ale universităţilor şi facultăţilor de medicină”, a arătat sursa citată.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.