Ministerul Muncii anunţă că, de la 1 ianuarie 2024, contribuţiile la fondurile private de pensii vor creşte de la 3,75% la 4,75%, acesta fiind un jalon din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care este îndeplinit. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că "era obligaţia în PNRR să iasă acest act normativ până la 31 martie şi practic am fost obligat să dau această ordonanţă".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - "Astfel, Ministerul Muncii, prin Guvern, a îndeplinit şi ultimul jalon practic care nu era ieşit din Ministerul Muncii, pentru că mai avem un proiect de lege care a fost aprobat în Guvern şi este dus în Parlament, proiectul de lege privind prestatorul casnic, a trecut recent de Senat şi va intra în dezatere şi la Camera Deputaţilor. Deci din punctul de vedere al Ministerului Muncii, nu mai sunt jaloane de îndeplinit în trimestrul I 2022 şi lucrăm deja la jaloanele din trimestrele II şi III din acest an", a declarat Marius Budăi, după şedinţa de Guvern de miercuri.

Întrebat de ce nu s-a făcut o creştere etapizată a contribuţiei la Pilonul II, Budăi a explicat că "acesta este un jalon din PNRR asumat şi am spus tot timpul public că nu ne dorim nici sub o formă şi nici o secundă măcar să punem în pericol implementarea PNRR".

"Am trecut şi a fost decizia luată în coaliţie şi în Guvern, 1 ianuarie 2024, exact din cauza situaţiilor prin care întreg globul poate trece acum din cauza crizei din Ucraina, suprapusă peste o criză financiară, suprapusă peste o criză pandemică şi era obligaţia în PNRR să iasă acest act normativ până la 31 martie şi practic am fost obligat să dau această ordonanţă"

El a menţionat că, atunci când se va aplica, va însemna o scădere a contribuţiei la Pilonul I de pensii şi o creştere a celei la Pilonul II.

"Anul trecut, de exemplu, către Pilonul II de pensii s-au virat aproximativ 2 miliarde de euro, iar în total, toţi administratorii de Pilon II gestionează 18 miliarde de euro în acest moment", a completat ministrul.

Întrebat dacă vor scădea pensiile, Budăi a replicat: "Nu, exclus, vă rog din suflet să nu mergem pe această variantă".

ŞTIREA INIŢIALĂ - "Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi o Ordonanţă de urgenţă care prevede majorarea cu un punct procentual, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuţiilor la fondurile private de pensii (Pilon II). Măsura este inclusă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care prevede totodată, ca termen de adoptare, data de 31 martie 2022", a transmis, miercuri, într-un comunicat de presă, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Conform sursei citate, reforma privind sistemul de pensii propusă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă vizează elaborarea legislaţiei prin care sunt urmărite asigurarea pe termen mediu şi lung a sustenabilităţii şi a predictibilităţii sistemului public de pensii, respectiv sustenabilitatea Pilonului II de pensii. Prin actul normativ adoptat, se asigură respectarea calendarului stabilit prin PNRR (componenta C8, R6, jalon 213), contribuţiile la Pilonul II de pensii fiind în linie cu prevederile Strategiei Fiscal Bugetare.

Contribuţia la fondurile de pensii administrate privat este parte din contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii şi se deduce din veniturile brute lunare care reprezintă bază de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale.

Baza de calcul, reţinerea şi termenele de plată a contribuţiei la fondul de pensii sunt aceleaşi cu cele stabilite pentru contribuţia de asigurări sociale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.