Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că peste 100 de persoane din trei judeţe au fost evacuate temporar din cauza inundaţiilor, iar peste 5.000 de pompieri au fost pregătiţi să intervină pentru ajutorarea populaţiei. IGSU a mai transmis că, sâmbătă, în intervalul orar 07.00 - 21.00, fenomenele hidrometeorologice prognozate au produs efecte în 45 localităţi din 15 judeţe - Alba, Arad, Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Dolj, Galaţi, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mehedinţi, Neamţ, Suceava şi Vâlcea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Conform IGSU, pompierii au acţionat în sprijinul populaţiei şi administraţiei publice locale pentru evacuarea apei din 37 case, incinta unui operator economic, 1 subsol instituţie publică, 157 curţi, patru anexe, 27 beciuri, precum şi pentru degajarea a şase copaci, fiind afectat acoperişul unei case.

Cele mai  importante efecte au fost înregistrate în trei judeţe din ţară, respectiv Caraş-Severin, Dolj şi Gorj, zone în care, pentru protecţia populaţiei, a fost necesară măsura evacuării temporare a 107 persoane din cinci localităţi, respectiv Cernăteşti, Greceşti , Maiag, Urda de Jos şi  Nicolinţ. Acestea  au fost cazate temporar în unităţi puse la dispoziţie de autorităţile locale sau la rude, iar la acest moment, toate persoanele au revenit la locuinţe.

Dinamica situaţiei din teren rămâne sub atenta monitorizare a Centrul Operaţional Naţional din IGSU pentru dispunerea imediată a măsurilor care se impun pentru limitarea şi înlăturarea efectelor înregistrate.

Foto: IGSU
Foto: IGSU

IGSU a rugat populaţia să respecte recomandările noastre şi luaţi măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere care să faciliteze evacuarea normală a apei.

În cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, IGSU mai recomandă cetăţenilor să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora.

Sursa menţionată mai îndeamnă populaţia să acceseze portalul fiipregatit.ro şi să descarce, gratuit, aplicaţia DSU din Google Play Store şi AppStore pentru parcurgerea măsurilor şi a modului de comportare specifice tipurilor de risc.

Foto: IGSU
Foto: IGSU

ŞTIREA INIŢIALĂ - „Încă de la intrarea în vigoare a codurilor de vreme nefavorabilă, peste 5.000 de pompieri cu peste 3.000 de mijloace tehnice sunt la datorie, pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale din zonele vizate de fenomenele hidrometeorologice periculoase prognozate pentru această perioadă”,, arată comunicatul de presă al IGSU.

Pentru gestionarea în cele mai bune condiţii a efectelor înregistrate şi preîntâmpinarea situaţiilor care pot pune în pericol viaţa comunităţilor, IGSU a dispus unităţilor subordonate luarea măsurile necesare care să acopere în mod eficient solicitările de sprijin, în zonele afectate.

Astfel, „în judeţele aflate sub incidenţa codului de vreme rea s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Totodată, în zonele vizate sunt monitorizate permanent cursurile de apă, pentru a stabili dacă nivelul debitelor acestora poate conduce la producerea inundaţiilor”, a transmis IGSU, sâmbătă, printr-un comunicat de presă.

Sursa citată a menţionat că pentru asigurarea acţiunilor în sprijinul administraţiei publice locale şi a comunităţilor, pompierii militari au intervenit cu motopompe de mare capacitate, bărci şi autospeciale cu echipamente pentru evacuarea apei din gospodariile afectate.

Foto: IGSU
Foto: IGSU

Totodată, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, aflate sub incidenţa  codurilor roşii şi portocalii de inundaţii, au activat grupele operative şi centrele judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei, care au în componenţă reprezentanţi ai tuturor structurilor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă.

„Efecte importante s-au înregistrat în trei judeţe din ţara, respectiv Caraş-Severin, Dolj şi Gorj, zone în care, pentru protecţia populaţiei, a fost necesară măsura evacuării temporare a 107 persoane din cinci localităţi, respectiv Cernăteşti, Greceşti , Maiag, Urda de Jos şi  Nicolinţ. Persoanele au fost cazate temporar în unităţi puse la dispoziţie de autorităţile locale sau la rude. La acest moment, cele 21 de persoane din localitatea Cernăteşti au revenit la locuinţe, în siguranţă”, a mai precizat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

De asemenea, alături de celelalte efective ale MAI, pompierii au desfăşurat şi misiuni de îndiguire care să limiteze pătrunderea apei în gospodariile populaţiei. 

„Echipajele de pompieri salvatori angrenate  în gestionarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase din zonele grav afectate continuă misiunile în sprijinul populaţiei şi monitorizează situaţiile din teren care pot pune în pericol viaţa şi bunurile.

Având în vedere că fenomenele de vreme rea sunt încă în vigoare, situaţia este permanent monitorizată de Centrul Operaţional Naţional din IGSU pentru dispunerea măsurilor care se impun pentru alocarea forţelor şi mijloacelor necesare limitării şi înlăturării potenţialelor efecte”, a mai transmis IGSU.

Conducerea DSU a ţinut legătura permanent atât cu ministrul afacerilor interne, cât şi cu premierul României,  pentru informarea cu celeritate asupra dinamicii situaţiilor din teren şi a măsurilor dispuse pentru gestionarea cu operativitate a efectelor înregistrate.

Foto: IGSU
Foto: IGSU

Pentru prevenirea evenimentelor deosebite generate de vremea rea, IGSU recomandă populaţiei să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei. De asemenea, în cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, IGSU face apel la cetăţeni să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora.

De asemenea, în situaţia manifestării vântului puternic, cetăţenilor le este recomandat să rămână în spaţii închise care le asigură protecţia şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi.

Foto: IGSU
Foto: IGSU
Foto: IGSU
Foto: IGSU
Foto: IGSU
Foto: IGSU
Foto: IGSU
Foto: IGSU
 
Cu eforturi susţinute, pompierii au acţionat în sprijinul populaţiei şi administraţiei publice locale pentru evacuarea apei din *37 case, incinta unui operator economic, 1 subsol instituţie publică, 157 curţi, 4 anexe, 27 beciuri, precum şi pentru degajarea a 6 copaci, fiind afectat acoperişul unei case. 
 
Cele mai  importante efecte s-au înregistrat în 3 judeţe din ţară, respectiv Caraş-Severin, Dolj şi Gorj, zone în care, pentru protecţia populaţiei, a fost necesară măsura evacuării temporare a 107 persoane din 5 localităţi, respectiv Cernăteşti, Greceşti , Maiag, Urda de Jos şi  Nicolinţ. Acestea  au fost cazate temporar în unităţi puse la dispoziţie de autorităţile locale sau la rude, iar la acest moment, toate persoanele au revenit la locuinţe.
 
Dinamica situaţiei din teren rămâne sub atenta monitorizare a Centrul Operaţional Naţional din IGSU pentru dispunerea imediată a măsurilor care se impun pentru limitarea şi înlăturarea efectelor înregistrate.
 
***
❗️Respectaţi recomandările noastre şi luaţi măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere care să faciliteze evacuarea normală a apei. 
 
❗️În cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu traversaţi râurile prin apă şi nu vă apropiaţi de malurile acestora._
 
Accesaţi portalul fiipregatit.ro şi descărcaţi, gratuit, aplicaţia DSU din Google Play Store şi AppStore pentru parcurgerea măsurilor şi a modului de comportare specifice tipurilor de risc!
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.