Guvernul a adoptat, miercuri, OUG pentru majorarea stimulentului de inserţie la 1.500 de lei, ministrul Muncii, Raluca Turcan, precizând că se aşteaptă să fie cam 20.000 de beneficiari. Astfel, stimulentul de inserţie se majorează de la 650 lei la 1.500 de lei, dacă părintele revine în activitate până la vârsta de 6 luni a copilului sau un an, în cazul copilului cu handicap.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Potrivit Ministerului Muncii, părinţii aflaţi în concediu pentru creşterea copiilor vor primi un stimulent de inserţie majorat la 1.500 de lei, faţă de 650 de lei cât este în prezent, dacă revin în activitate înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni sau 1 an în cazul copilului cu handicap. Suma este acordată până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi.

"Decizia a fost luată astăzi de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. Prevederile nou adoptate urmăresc în principal stimularea revenirii în activitate a părinţilor aflaţi în concediul pentru creşterea copiilor şi asigurarea unor venituri suplimentare pentru plata unei părţi din serviciile pentru îngrijirea copilului pe perioada cât părinţii sunt la serviciu", arată sursa citată.

Actul normativ mai prevede menţinerea la nivelul de 650 de lei a stimulentului de inserţie acordat pentru:

- persoanele care realizează venituri supuse impozitului după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni (1 an în cazul copilului cu handicap) oricând, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani (3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi);

- persoanele care realizează venituri supuse impozitului după împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani (3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi) oricând, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani (4 ani în cazul copilului cu dizabilităţi).

În acelaşi timp, se introduce stimulentul de inserţie de 650 de lei pentru persoanele care se întorc la activitatea profesională în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru îngrijirea copilului cu dizabilităţi cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani.

Conform Ministerului Muncii, documentul prevede acordarea stimulentului de inserţie părintelui care are în întreţinere copii cu vârsta cuprinsă între 2 (3) şi 3 (4) ani în cazul în care, după încetarea unui raport de muncă sau de serviciu, se reangajează, precum şi în situaţia în care acesta beneficiază de concediile medicale prevăzute de OUG nr. 158/2005, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv concediile pentru recuperarea capacităţii de muncă, concediile de îngrijire a copilului bolnav, mai puţin concediile de maternitate.

Sunt clarificate, de asemenea, unele dispoziţii privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului în cazul persoanelor care, după stabilirea dreptului, îşi stabilesc reşedinţa în altă ţară şi sunt reglementate situaţiile în care se constată o abatere gravă sau abateri disciplinare repetate în legătură cu munca în perioada acordării stimulentului de inserţie, respectiv până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 (4) ani, perioadă în care, în prezent, se interzice angajatorului încetarea raportului de muncă sau de serviciu.

"Se estimează că un procent de 20% din cele 178.727 de persoane care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copiilor vor opta pentru întoarcerea la activitatea profesională şi obţinerea stimulentului de inserţie înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2, respectiv 3 ani, astfel că numărul beneficiarilor de stimulent de inserţie va creşte la 105.687 persoane, faţă de 85.673 câte sunt în prezent", precizează Ministerul Muncii.

Sumele pentru acordarea indemnizaţiei vor scădea de la 4.800 milioane de lei la 4.118 milioane de lei, în timp ce sumele pentru stimulentul de inserţie vor creşte de la 670 milioane de lei la aproximativ 1.173 milioane de lei.

"Astfel, aplicarea prevederilor noului act normativ poate duce la scăderea cheltuielilor de asistenţă socială cu aproximativ 100 milioane de lei pentru o perioadă de 12 luni. Pentru anul 2021, ţinând cont de perioada rămasă până la sfârşitul acestuia, se estimează o scădere a cheltuielilor de aproximativ 58 milioane lei", arată sursa citată.                                         

ŞTIREA INIŢIALĂ - Raluca Turcan a anunţat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că a fost adoptată OUG pentru majorarea stimulentuui de inserţie la 1.500 de lei.

”Am ales acest plafon de 1.500 de lei tocmai pentru că el este suficient pentru a apela la servicii de supraveghere a copilului”, a declarat Turcan.

Ministrul a precizat că un alt proiect aflat în lucru, care vine în completarea acestuia, este legalizarea activităţilor casnice, astfel încât să poată exista un contract între persoane fizice pentru activităţi de menaj sau supraveghere copii.

Turcan a explicat că sunt în prezent 158.000 de beneficiari ai indemnizaţiei de creştere a copilului, estimându-se un număr de 20.000 de persoane care vor benefcia de stimulentul de inserţie.

În această situaţie, impactul bugetar va fi de o sută de milioane de lei anual.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.