Fostul ministru al Sănătăţii Sorina Pintea, acuzată de luare de mită, a primit mandat de arestare pentru 30 de zile, conform deciziei Tribunalului Bucureşti. Conform referatului cu propunerea de arestare preventivă, Sorina Pintea a exclamat ”Super tare!” după ce a aflat că că a primit suma de 120.000 de lei pentru contractul de modernizare a unui bloc operator la Spitalul Judeţean, dar şi ”Perfect!”, în momentul în care a aflat că i-a fost acceptată propunerea de a-i fi remis echivalentul a 7% din valoarea contractului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - ”Din comunicarea purtată (.....) în biroul SORINEI PINTEA de aceasta şi de suspectul (.....), rezultă fără dubiu, faptul că SORINA PINTEA cunoştea foarte bine, (.....) nu doar că în punga neagră cu inscripţia “(.....)” primită de la (.....) se aflau bani, ci şi cuantumul exact al acestei sume. Totodată, în comunicare SORINA PINTEA spune clar că ea nu a fost de acord cu un procent de 3% din contract şi recunoaşte că a propus un procent de 7% din contract, procent care de altfel a şi fost adus la cunoştinţă de intermediarul (.....) lui (.....) cu ocazia întalnirii din data de 26.02.2020 ce a avut loc între cei doi la sediul (.....), fapt ce demonstrează din nou de la cine a plecat cererea ce a condus la primirea acestor sume de bani necuvenite, şi anume de la SORINA PINTEA. Inculpata SORINA PINTEA a exclamat chiar ”super tare” după ce a aflat că (.....) i-a trimis 120.000 de lei, respectiv “perfect”, după ce a aflat că (.....) a fost de acord cu remiterea procentului de 7% din contract. După ce suspectul (.....) îi comunică SORINEI PINTEA faptul că s-a scăzut suma de 10.000 de euro pe care aceasta din urmă i-a primit în luna decembrie, SORINA PINTEA confirmă spunând “da””, se arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

De asemenea, procurorii afirmă că ”privarea de libertate a inculpatei PINTEA SORINA este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică”.

”Se constată că în speţă existenţa pericolului public rezultă din însuşi pericolul social al infractiunii pentru care este cercetată inculpata, avandu-se în vedere reacţia publică la comiterea unor astfel de infracţiuni şi posibilitatea comiterii unor fapte asemănătoare chiar de către aceeaşi inculpată care a demonstrat un nivel ridicat de perseverenţă infracţională şi dezinvoltură, uşurinţă deosebită în săvârşirea faptei. Prin urmare, la stabilirea pericolului public avem în vedere date legate de persoana inculpatei, în speţă manager de spital public, fost ministru al sănătăţii, cât şi date referitoare la fapta, date care în speţă sunt de natura a crea un sentiment de insecuritate, credinta că justitia nu actioneaza indeajuns împotriva infractionalitatii, în lipsa luarii masurii arestarii preventive pentru fapte cu adevărat grave, astfel cum este cazul în acest dosar”, se arată în referat.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Decizia nu este definitivă, putând fi contestată în termen de 48 de ore.

Pintea a fost reţinută de DNA sâmbătă dimineaţă, fiind acuzată de luare de mită în formă continuată pentru că ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, în două tranşe, sumele de 10.000 de euro şi 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziţie publică ce avea ca obiect “proiectarea şi executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară şi toracică şi spaţii adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Fiul Sorinei Pintea afirmă că s-a întâlnit cu persoană care s-a recomandat ca fiind denunţătorul în cazul mamei sale şi care a susţinut că sume de bani au fost date lui Liviu Pop, ca intermediar / Liviu Pop respinge acuzaţiile - VIDEO

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 februarie 2020, a inculpatei PINTEA SORINA, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, judeţul Maramureş, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată”, a anunţat sâmbătă DNA.

Conform procurorilor, în perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020,  Sorina Pintea  ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, în două tranşe, sumele de 10.000 de euro şi 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziţie publică ce avea ca obiect “proiectarea şi executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară şi toracică şi spaţii adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.

”Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu ca manager şi ordonator de credite.
În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, a precizat DNA.

Vineri,în biroul ei de la Spitalul de Urgenţă Baia Mare, unde este manager, au avut loc percheziţii.

Sâmbătă dimineaţă, fiul Sorinei Pintea a făcut mai multe declaraţii referitoare la cazul mamei sale, lansând acuzaţii grave la adresa santorului PSD Liviu Pop, acuzaţii pe care acesta le-a respins.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.