Primarul Capitalei Gabriela Firea anunţă luni măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii cu coronavirus - suspendarea activităţii teatrelor şi a altor instituţii de spectacol - şi avertizează că va merge până la demiterea managerilor care nu respectă cu stricteţe măsurile. Ea s-a pronunţat în favoarea suspendării temporare a cursurilor în şcoli şi grădiniţe. Totodată, Firea a spus că, dacă se vor închide şcolile şi grădiniţele, nu este recomandat ca părinţii să îi ducă pe copii la locurile de joacă şi sălile de cinema din mall-uri. Primarul Sectorului 1 Daniel Tudorache a declarat că toţi primarii de sectoare sunt de acord cu închiderea temporară a cursurilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Firea a anunţat suspendarea activităţii teatrelor şi a altor instituţii de spectacol din Capitală până la 31 martie.

Firea a spus că, având în vederea confirmarea celor două cazuri de coronavirus în Bucureşti şi că sunt opt persoane în carantină în clădirea pusă la dispoziţie de Primăria Generală şi 800 de persoane izolate la domiciliu în Capitală, au fost luate mai multe decizii valabile în Bucureşti pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

"Suspendarea activităţilor celor 14 teatre aflate în administrarea Primăriei Generale a Capitalei până la data de 31 martie. Actorii, regizorii, personalul tehnic vor fi plătiţi, dar se vor realiza doar repetiţii şi pregătiri pentru proiecte culturale. Suspendarea concertelor, evenimentelor, manifestărilor de orice tip, cultural, sportiv, divertisment de către Opera Comică pentru Copii, Centrul Municipal pentru Seniori, Centrul Municipal pentru Tineret, Compania Sportul pentru Toţi, Arcub, Creart, Proedus, Palatele Brâncoveneşti, Sala Dalles, Biblioteca Metropolitană, Muzeul Literaturii şi Muzeul Municipiului Bucureşti", a enumerat Firea.

Ea a spus că meciurile CSM se vor desfăşura fără spectatori.

De asemenea, ea a menţionat că se vor lua în continuare măsuri sporite de dezinfectare a mijloacelor de transport în comun ale STB.

Firea a mai spus că măsuri sporite se vor lua şi în spitalele administrate de ASSMB, cerând conducerilor acestora să nu facă "niciun rabat".

Ea a avertizat că va lua măsuri împotriva managerilor care nu respectă măsurile decise.

"Am văzut şi eu că în anumite locuri sunt persoane iau în relaxare, nu neapărat în joacă, dar mai lejer ceea ce se întâmplă acum la nivel internaţional. Voi merge până la demiterea managerilor care nu respectă cu stricteţe recomandările şi dispoziţiile", a subliniat Firea.

De asemenea, Gabriela Firea s-a pronunţat în favoarea închiderii şcolilor şi a grădiniţelor.

"Putem să nu închidem nicio şcoală, nicio grădiniţă şi să aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Este şi această variantă, susţinută public de foarte multe persoane. Dar putem să fim preventivi responsabili şi înţelepţi, să închidem şcolile şi grădiniţele şi vă spun şi de ce, care este pericolul, vă spun şi ca părinte, şi ca primar general: domnul care a venit din Italia, de la Roma - nu ştim dacă a venit chiar de la Roma, aşa a declarat, îi doresc multă sănătăte (...) - nu a intrat imediat în izolare, s-a mai întâlnit cu nişte persoane, când a rămas la domiciliu izolat s-a întâlnit cu prietena, cu fiica şi cu prietenul fiicei. Prietena este şi ea bolnavă, a avut test pozitiv încă de ieri, este internată (..) Dar şi ea a fost la serviciu şi s-a întâlnit cu toţi colegii, acei colegi de la serviciul doamnei au copii, au părinţi, s-au dus acasă, vă daţi seama ce înseamnă o adevărată anchetă epidemiologică? Vă daţi seama în momentul în care un singur copil va avea test pozitiv de Covid-19 că în acea şcoală pur şi simpu se va declanşa o groază a părinţilor, a profesorilor pentru că un copil nu poate fi bănuit că a stat doar în clasă (...) Nu se poate face prevenţie de calitate şi cu rezultate bune decât luând măsuri care pot fi contestate (...) Vreau să le transmit autorităţilor centrale că cel puţin pe raza municipiului Bucureşti, unde nu mai suntem de mult două milioane de locuitori, potrivit tuturor instituţiilor intnernaţionale suntem patru milioane de suflete, şcolile şi grădiniţele trebuie să fie închise pentru a limita pe cât posibil răspândirea virusului", a spus Firea.

Primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, a spus că a cerut agenţilor economici cu spaţii comerciale mari, de peste 200 de metri pătraţi, precum supermarketuri, depozite, să facă săptămâna dezinfecţia prin nebulizare.

"Ce vreau să transmit părinţilor, o rugăminte este: dacă se va decide să se închidă şcolile şi grădiniţele nu cred că este de recomandat să mergem cu ei în locul de joacă de la mall sau în sala de cinema de la mall, este de la sine înţeles, în această perioadă mall-ul este folosit doar pentru cumpărături de strictă necesitate, nicidecum penru a ţine un copil ore în şir la un loc de joacă într-un mall sau într-o sală de cinema. Rugăminte este şi către agenţii economici, nu poate primarul general să le închidă spălile de cinema din mall-uri, dar poate că iau domniile lor o astfel de măsură", a completat Firea.

”Prevenţie, solidaritate şi responsabilitate. Acestea trebuie să fie cuvintele de ordine acum. România a decis măsuri fără precedent pentru limitarea rîspândirii COVID-19”, a scris Firea pe Facebook înaintea Comandamentului de urgenţă convocat în condiţiile în care în Bucureşti sunt până în acest moment 2 cazuri de coronavirus.

La şedinţă sunt prezenţi reprezentanţiii tuturor instituţiilor subordonate Primăriei Capitalei, precum şi ai instituţiilor deconcentrate din Bucureşti, cu atribuţii în domeniu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.