Peste 3.000 de persoane au murit în urma cutremurului simulat de autorităţi în cadrul exerciţiului Seism 2018, alte peste 5.000 fiind rănite şi aproximativ 40.000 de oameni fiind sinistraţi. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că au fost afectate peste 3.900 de clădiri, din care 380 au fost distruse total, în această situaţie fiind şi cinci spitale din Capitală. În noaptea de duminică spre luni se vor instala 10.000 de paturi de campanie şi saci de dormit pe Arena Naţională, peste cinci sute de angajaţi ai municipalităţii fiind implicaţi în organizarea taberei pentru sinistraţi. În spitalele din subordinea municipalităţii sunt disponibile peste şapte sute de paturi. Peste 160 de medici şi asistenţi medicali militari din Israel au ajuns în România şi vor instala cel mai avansat spital mobil. Comisarul european pentru ajutor umanitar şi managementul crizelor, Christos Stylianides, a ajuns, duminică, la Bucureşti şi va inspecta spitalul mobil al echipei de intervenţie italiene şi alte locuri unde se desfăşoară aplicaţiile din cadrul exerciţiului Seism 2018, anunţă Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI UPDATE Seism 2018, exerciţiul naţional de răspuns la producerea unui cutremur de 7,5 grade. Arafat: La 12 ore de la momentul seismului, sunt 450 de persoane decedate, 1.800 de răniţi şi peste 3.200 de dispăruţi. Preşedintele a decretat starea de urgenţă

UPDATE 22:10 - 10.000 de paturi de campanie şi saci de dormit se instalează pe Arena Naţională; peste 500 de angajaţi ai Primăriei Bucureşti sunt angrenaţi în organizarea taberei de sinistraţi. FOTO

Primăria Capitalei a intervenit, duminică, în cea de-a doua zi a exerciţiului naţional Seism 2018, cu sute de angajaţi şi utilaje. În noaptea de duminică spre luni se vor instala 10.000 de paturi de campanie şi saci de dormit pe Arena Naţională, peste cinci sute de angajaţi ai municipalităţii fiind implicaţi în organizarea taberei pentru sinistraţi. În spitalele din subordinea municipalităţii sunt disponibile peste şapte sute de paturi.

Primăria Municipiului Bucureşti a continuat, duminică, operaţiunile în cadrul exerciţiului naţional Seism 2018.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, intervenţiile se desfăşoară prin direcţiile proprii şi prin instituţiile şi directiile aflate în subordine cu atribuţii în domeniul siguranţei cetăţenilor şi situaţiilor de urgenţă. Coordonarea reacţiei instituţiilor din Bucureşti şi Ilfov are loc la nivelul Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, care lucrează în aceste zile în colaborare cu Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov.

UPDATE 21:50 - Peste 3.000 de persoane au murit, alte peste 5.000 fiind rănite în urma cutremurului; sunt aproximativ 40.000 de sinistraţi

Peste 3.000 de persoane au murit în urma cutremurului simulat de autorităţi în cadrul exerciţiului Seism 2018, alte peste 5.000 fiind rănite şi aproximativ 40.000 de oameni fiind sinistraţi. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că au fost afectate peste 3.900 de clădiri, din care 380 au fost distruse total, în această situaţie fiind şi cinci spitale din Capitală.

Potrivit MAI, până duminică seară, conform scenariului exerciţiului Seism 2018, s-au înregistrat peste 3.000 de persoane decedate, peste 5.000 de persoane rănite, aproximativ 40.000 de persoane fără adăpost, 35.000 fără electricitate şi 45.000 fără apă potabilă. De asemenea, au fost afectate peste 3.900 de clădiri (380 distruse total, 1.400 distruse parţial, iar 2.200 sunt improprii pentru locuit). În plus, cinci spitale din Bucureşti au fost distruse de cutremur, 22 de spitale au fost distruse parţial, iar opt au fost avariate, însă au rămas funcţionale.

De asemenea, la ora 14.00, în scenariul exerciţiului a fost introdusă o replică a cutremurului, având magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter, care a afectat, cu precădere, municipiul Bucureşti.

UPDATE 17:10 - Exerciţiul Seism 2018: Ministrul Apărării spune că spitalul de campanie ROL 2 extins este pregătit pentru a primi răniţii

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a vizitat, duminică, spitalul de campanie de tip ROL 2 extins instalat, în cadrul exerciţiului Seism 2018, la poligonul Centrului 70 Geniu Aviaţie din comuna Pantelimon. "Spitalul este gata pentru începerea activităţii, pentru a putea prelua răniţi ce vor fi dirijaţi către noi", a anunţat el.

"Este un element de sprijin foarte consistent pentru tot ce poate să însemne o astfel de catastrofă, suntem pregătiţi în detaliu pentru a sprijini Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. De altminteri, de la momentul declanşării seismului, noi am intrat în priză directă, suntem activi cu peste o mie de militari în cadrul acestui exerciţiu, cu două aeronave care deja au intrat, de asemenea, în activitate, vă reamintesc că în noaptea trecută am făcut primele zboruri către Cluj pentru a putea transporta răniţii. Spitalul este gata pentru începerea activităţii, pentru a putea prelua răniţi ce vor fi dirijaţi către noi. Este o activitate pe care, repet, Ministerul Apărării Naţionale este pregătit să o ducă până la bun sfârşit, suntem antrenaţi şi pentru genul acesta de activităţi, pentru sprijinul la dezastre. Desigur, dorim să arătăm la finalul exerciţiului că în ceea ce priveşte Ministerul Apărării Naţionale ne putem face oricând datoria", a spus ministrul Mihai Fifor.

El a făcut aceste declaraţii, duminică, la poligonul Centrului 70 Geniu Aviaţie din comuna Pantelimon, unde a fost instalat spitalul de campanie al MApN Modulul ROL 2 extins, ca parte a exerciţiului Seism 2018.

UPDATE 16:00 - Comisarul european pentru ajutor umanitar şi managementul crizelor, Christos Stylianides, a ajuns la Bucureşti şi va inspecta spitalul mobil al echipei de intervenţie italiene

Comisarul european pentru ajutor umanitar şi managementul crizelor, Christos Stylianides, a ajuns, duminică, la Bucureşti şi va inspecta spitalul mobil al echipei de intervenţie italiene şi alte locuri unde se desfăşoară aplicaţiile din cadrul exerciţiului Seism 2018, anunţă Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Potrivit MAI, comisarul european pentru ajutor umanitar şi managementul crizelor, Christos Stylianides, a ajuns la Bucureşti.

Oficialul a fost preluat de secretarul de stat Raed Arafat şi va inspecta spitalul mobil al echipei de intervenţie italiene instalat la Institutul Ana Aslan. Ulterior, vor fi vizitate şi alte locuri unde sunt în desfăşurare aplicaţiile din cadrul exerciţiului Seism 2018.

Exerciţiul Seism 2018 îşi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare şi răspuns, la nivel local, regional şi naţional, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple.

Potrivit scenariului, sâmbătă dimineaţă, la ora 08.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare Bucureşti - Alexandria - Sofia şi Iaşi - Chişinău.

Ultimul bilanţ al exerciţiului Seism 2018 vorbeşte despre 2.098 persoane decedate, 3.912 răniţi, 7.250 persoane dispărute, 30.000 persoane sinistrate şi 130.000 de persoane afectate.

UPDATE 14:20 - Replică de 5,8 grade a cutremurului iniţial; echipele au pornit în teren pentru a evalua situaţia; recomandările DSU în situaţia unui cutremur

O replică de 5,8 grade a cutremurului iniţial simulat în cadrul exerciţiului Seism 2018 s-a produs, duminică, echipele pornind în teren pentru a evalua situaţia. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă au transmis cţteva lucruri care trebuie respectate în cazul unui cutremur real.

”În urmă cu câteva minute, în scenariul exerciţiului Seism 2018 s-a introdus o replică a cutremurului, cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter, care s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 141 km”, au transmis, duminică, reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Echipajele de intervenţie în situaţii de urgenţă se deplasează în teren pentru efectuarea recunoaşterilor şi evaluarea pagubelor generate de această replică a cutremurului.

UPDATE: 11.34: Peste două mii de persoane decedate şi 130.000 afectate; Raed Arafat anunţă că nu s-au înregistrat reacţii întârziate, dar au fost descoperite aspecte legislative care trebuie corectate

Ultimul bilanţ al exerciţiului Seism 2018 vorbeşte despre 2.098 persoane decedate, 3.912 răniţi, 7.250 persoane dispărute, 30.000 persoane sinistrate şi 130.000 de persoane afectate.

”De asemenea, 30.000 de consumatori sunt nealimentaţi cu energie electrică şi 25.000 de persoane nu au acces la reţeaua de alimentare cu apă. Au fost dsitruse 250 de case şi avariate alte 900”, au precizat organizatorii simulării.

Şeful DSU, Raed Arafat, a explicat că operaţiunile de căutare-salvare se continuă, la fel continuă sosirea în România a echipejul internaţionale.

În urma apelului internaţional pe care România l-a lansat ca urmare a cutremurului, au ajuns în ţară şi 7 ambulanţe din Austria, 4 ambulanţe din Italia, o ambulanţă din Ungaria, două camioane pentru posuri medicale avansate nivel I, din Italia, şi trei camioane din Austria. În cursul acestei zile vor ajunge echipa de căutare- salvare din Bulgaria şi paramedici cu ambulanţă din Republica Moldova. În această după-amiază, un avion civil pus la dispoziţie de Institutul National de Cercetare Aerospatiala  va aduce de la Timişoara 4 medici şi asistenţi medicali pentru suplimentare.

Potrivit lui Arafat, în Bucureşti, pe Arena Naţională, începând cu ora 19.00, se va organiza o altă tabără de sinistraţi cu o capacitate de 600 de persoane, iar în interiorul stadionului pot fi adăpostite alte 20.000 de persoane.

”Astăzi, în cursul după-amiezii, este aşteptat în România comisarul european pentru ajutor umanitar şi managementul crizelor, Christos Stylianides”, a mai spus Arafat.

Raed Arafat a precizat că peste şapte sute de pompieri din întreaga ţară acţionează la exerciţiu, fiind sprijiniţi de angajaţi din alte strucutri: Jandarmerie, Ministerul Apărării Naţionale, Poliţie, aviaţie civilă.

”Cu toate aceste structuri ajungem la câteva mii de persoane”, a spus Arafat.

La aceştia se adaugă şase sute de ”răniţi”, cei care asigură maghiajul acestora, dar şi cei care fac scenariile exerciţiului.

Şeful DSU fost întrebat dacă au fost identificate probleme după prima zi a exerciţiului sau întârzieri de reacţie.

”Întârzieri de reacţie nu aun fost, au fost anumite aspecte de derolvat pe parcurs şi care s-au rezolvat foarte bine. De exemplu, câns soseşte o echipă internaţională, poate lipseşte o hărtie. Asta este parte din exerciţiu, ideea este cât de repede rezolvi această problemă. Am avut sprijin de la Vamă, de la Poliţia de Frontieră. Un alt aspect este autorizarea medicilor care vin să lucreze în România. Ei sunt medici fără drept de practică”, a explicat Raed Arafat.

Acesta a precizat că lucrurile au fost rezolvate ca şi când ar fi fost vorba despre o situaţie reală, astfel încât să se vadă exact cât ar dura rezolvarea problemelor. În condiţii normale, autorizarea medicilor străini pentru a lucra în România poate dura câteva săptămâni. Pentru situaţiile de criză, s-a găsit soluţia unei proceduri rapide care să le permită medicilor să lucreze în momentul în care ajung în ţară. Aceştia sunt autorizaţi temporar pentru lucrul în România.

Arafat a mai explicat că s-au descoperit probleme în legislaţie care îngreunează lucrurile.

”Sunt foarte multe aspecte în lege care duc foarte multe lucruri la nivel foarte înalt şi, în caz de dezastru, s-ar putea să nu ajungem la ele. De exemplu, vrei să scoţi unele lucruri de undeva, sunt lucruri care duc până la Horărîre de Guvern. Nu e fezabil ca în cazul unui dezastru orice lucru pe care vrei să-l faci să fie hotărât la nivelul acela”, a mai spus Arafat.

UPDATE 07:59: Operaţiunile de salvare a persoanelor prinse sub dărâmături sau rănite continuă în mai multe zone din Bucureşti; se construiesc două tabere pentru sinistraţi

Potrivit oficialilor Ministerului Afecerilor Interne (MAI), duminică dimineaţă, echipaje operative derulează misiuni în mai multe locuri din Bucureşti. Astfel, la fabrica Iutei au loc misiuni de căutare-salvare a persoanelor prinse sub dărâmături, la Fabrica de bere Rahova au loc misiuni de salvare a unor persoane surprinse la înălţime, iar la Academia Romana se face evaluarea persoanelor recuperate de sub dărâmături.

Situaţia simulată la Fabrica de bere Rahova este salvarea a două victime de la etajul al treilea. Intervin o autospecială cu apă şi spumă, o descarcerare, o autospecială pentru lucru la înălţimi şi două echipaje 2 SMURD.

La fabrica Iutei, se simulează intervenţia în cazul a trei persoane de la etajul întâi prinse sub dărâmături, clădirea fiind  parţial prăbuşită. Se intervine cu container multirisc, o maşină de stingere, trei ambulanţe SMURD şi o autospecială de descarcerare. În total, acţionează 22 de salvatori.

La Academia de Poliţie, potrivit scenariului, cinci persoane au fost prinse sub dărâmături, una fiind în stare gravă.

De asemenea, a început amplasarea celor două tabere pentru sinistraţi, pe stadioanele din Afumaţi şi Voluntari.

”Acestea au capacitate de 200 persoane tabăra. În sprijinul echipelor de pompieri intervin şi voluntarii cooptati de ONG-uri”, au transmis reprezentanţii MAI.

În sprijinul echipelor medicale mobile ce acţionează pentru salvarea răniţilor, au sosit 168 de medici şi asistenţi medicali din Israel.
Aceştia au aterizat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe Baza 90 Otopeni, iar de duminică de la ora 20.00, vor acţiona în incinta spitalului mobil de tip 3 israelian. Spitalele de tip 3 sunt cele mai avansate, având capacitate mare de preluare a victimelor şi posibilitatea unor intervenţii complexe.

”Spitalul israelian este dotat la cele mai înalte standarde şi asigură îngrijire specializată a victimelor/persoanelor afectate, inclusiv prin posibilitatea intervenţiilor chirurgicale (pediatrice, maxilo-faciale, de reconstrucţie etc) şi asigurarea spaţiilor de terapie intensivă”, au precizat reprezentanţii MAI.

De asemenea, potrivit scenariului, spitalele din Bucureşti nu au mai putut face faţă numărului amre de rănăţi, 12 persoane, dintre care şase intubate, fiind transportate cu o aeronavă Spartan la Cluj-Napoca.

Potrivit ultimelor date furnizate de către şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), la aproximativ 12 ore de la momentul seismului simulat în cadrul exerciţiului naţional sunt 450 de persoane decedate, aproape 1.800 de răniţi şi peste 3.200 de persoane date dispărute. De asemenea, sunt 30.000 de sinistraţi, două sute de clădiri prăbuşite şi aproape două mii avariate.

Şeful statului a decretat starea de urgenţă, la Solicitarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Exerciţiul Seism 2018 îşi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare şi răspuns, la nivel local, regional şi naţional, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple. Potrivit scenariului, sâmbătă dimineaţă, la ora 08.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare Bucureşti - Alexandria - Sofia şi Iaşi - Chişinău.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.