Purtătorul de cuvânt al Executivului Dan Cărbunaru a anunţat că Guvernul a aprobat, miercuri, Programul energetic de iarnă în vederea completării măsurilor de asigurare a continuităţii furnizării de energie pentru sezonul rece. Analiza estimativă şi măsurile privind funcţionarea Sistemului Electroenergetic Naţional sunt prevăzute într-o anexă la Hotărârea de Guvern, anexă care conţine ”informaţii sensibile din punct de vedere comercial puse la dispoziţie de operatorii economici din sectorul energetic” şi care nu se publică în Monitorul Oficial şi se comunică doar instituţiilor/autorităţilor statului competente în domeniul energiei, precum şi operatorilor economici din sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Aş vrea să vă spun şi despre aprobarea Programului de iarnă, pentru că este o preocupare a Guvernului să ne asigurăm că toate măsurile sunt luate, atât în privinţa livrărilor de cantităţi de gaz, de energie electrică, precum şi în privinţa mecanismelor prin care aceste cantităţi vor ajunge atât la consumatorii finali în gospodăriile românilor, dar şi în mediul economic. Aşadar, prin aprobarea acestui program energetic sunt completate măsurile de a asigura continuitatea furnizării de energie pentru sezonul rece”, a afirmat Dan Cărbunaru, la finalul şedinţei de miercuri de la Palatul Victoria.

El a mai spus că ordonanţa de urgenţă pe energie adoptată, săptămâna trecută, de către Guvern prevede şi o echilibrare a pachetului de măsuri pentru a menţine la un nivel decent costul final pentru consumatorii casnici, pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi pentru industria alimentară.

„Urmează ca cetăţenii vulnerabili să beneficieze în continuare de sprijin. În egală măsură, însă, trebuie ca programul de iarnă să asigure necesarul de consum de energie electrică a ţării pentru 1 noiembrie 2022 - 31 martie 2023, atât în privinţa parametrilor de calitate şi siguranţă în alimentare, precum şi în stabilirea resurselor energetice necesare pentru consum”, a mai explicat Cărbunaru.

Potrivit Hotărârii de Guvern, ”se constituie Comandamentul energetic de iarnă, având, în principal, următoarele obiective: a) monitorizarea funcţionării Sistemului Electroenergetic Naţional şi a Sistemului Naţional de Transport al Gazelor Naturale în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023; b) identificarea situaţiilor de disfuncţionalitate ce pot apărea în sectorul de energie şi în cel de gaze naturale în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023 şi stabilirea măsurilor operative, altele decât cele administrative, privind nivelul de siguranţă şi securitate în funcţionarea Sistemului Electroenergetic Naţional şi al Sistemului Naţional de Transport al Gazelor Naturale, precum şi măsurile operative privind stocurile de combustibil; c) informarea Guvernului, ori de câte ori situaţia o va impune, asupra măsurilor de la lit. b), precum şi a problemelor ce nu pot fi soluţionate în cadrul Comandamentului energetic de iarnă”.

Astfel, Comandamentul energetic de iarnă se compune din reprezentanţi ai instituţiilor şi autorităţilor statului competente în domeniul energiei, precum şi ai operatorilor economici din sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale, potrivit anexei nr. 1. Instituţiile şi autorităţile statului competente în domeniul energiei, precum şi operatorii economici prevăzuţi la alin. (1) desemnează în cadrul Comandamentului energetic de iarnă un număr de maximum 2 reprezentanţi fiecare. Componenţa nominală a Comandamentului energetic de iarnă se stabileşte prin ordin al ministrului energiei în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

De asemenea, a fost aprobată Analiza estimativă şi măsurile privind funcţionarea Sistemului Electroenergetic Naţional în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, potrivit anexei nr. 2.

”Anexa nr. 2, care conţine informaţii sensibile din punct de vedere comercial puse la dispoziţie de operatorii economici din sectorul energetic, nu se publică în Monitorul Oficial al României şi se comunică doar instituţiilor/autorităţilor statului competente în domeniul energiei, precum şi operatorilor economici din sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale”, scrie în hotărârea de Guvern.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.