Ministerul Sănătăţii a modificat ordinul care cuprinde criteriile pentru instituirea carantinei zonale, documentul fiind deja publicat în Monitorul Oficial. Pentru municipiile metropolitane cu peste 100.000 de locuitori se au în vedere şapte criterii, între care numărul de teste, rata de pozitivare, incidenţa, gradul de ocupare al paturilor, dar şi trendul în ultimele 14 zile. Carantina zonală încetează în momentul în care rata de infectare scade sub 3 la mie. Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan afirmă că noul ordin privind instituirea carantinei este ”mai obiectiv”, întrucât cuprinde criterii cuantificabile. Pe noua grilă, Capitala ar trebui să intre în carantină, însă Andreea Moldovan afirmă că acelaşi punctaj s-ar fi obţinut şi pe vechea grilă. ”Este o decizie complexă, care ţine cont de mult mai mulţi factori”, afirmat Andreea Moldovan. De asemenea, ministrul Vlad Voiculescu a afirmat că municipiul Bucureşti nu se carantinează şi niciuna dintre deciziile deja anunţate ale Guvernului nu se modifică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Adreea Moldovan, despre ordinul privind carantinarea: Este mai obiectiv, are nişte indicatori care pot să fie cuantificaţi / Referitor la carantinarea Capitalei: Este o decizie complexă, care ţine cont de mult mai mulţi factori

UPDATE: Ministrul Sănătăţii a făcut, în noaptea de marţi spre miercuri, o serie de precizări despre noul ordin şi o eventuală carantinare a Capitalei de sărbători. 

”Bucureştiul NU se carantinează de Paşte. S-au publicat noile criterii de carantinare a localităţilor. Nu trăim într-o nouă realitate, doar s-au clarificat/actualizat criteriile care pot duce către o recomandare de carantinare a unei localităţi. Nivelul de testare Covid19 devine unul dintre factorii principali, alături de rata de incidenţă şi gradul de ocupare a paturilor din spitale şi secţiile ATI. Se defineşte de asemenea carantinarea zonală”, afirmă Voiculescu, într-un mesaj pe Facebook.

De asemenea, ministrul precizează că, la fel ca până acum, decizia de carantinare se ia pe baza mai multor factori, şi nu automat.

”Şi nu, noile criterii nu duc la carantinarea Capitalei de Paşte la fel cum nu duceau nici cele vechi. Niciuna dintre deciziile deja anunţate ale guvernului nu se schimbă”, a mai afirmat Voiculescu.

ŞTIRE INIŢIALĂ: În Monitorul Oficial a fost publicat, marţi seară, Ordinul pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.

”Art. I. — Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 642 din 22 iulie 2020, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. La articolul 3, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(2) Criteriile utilizate în evaluarea riscului epidemiologic de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în vederea instituirii carantinei zonale sunt prevăzute în anexa nr. 3 la prezentul ordin.”

2. Articolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins: „Art. 9. — Anexele nr. 1—3 fac parte integrantă din prezentul ordin.”

3. După anexa nr. 2 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 3, având cuprinsul prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin. Art. II. — Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, este ordinul publucat în Monitorul Oficial.

Potrivit anexelor care fac parte din Ordin, pentru municipiile cu peste 100.000 de locuitori se iau în calcul 7 criterii, punctajul care trebuie atins fiind de ”minimum 60 de puncte”.

Pentru restul zonelor, se au în vedere cinci criterii, punctajul care trebuie atins fiind de 70 de puncte.

Potrivit documentului, carantina zonală încetează la o rată de infectare care scade sub 3 la mie.

Ordinul de ministru a apărut în Monitorul Oficial cu semnătura secretarului de stat Andreea Moldovan. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.