Directorul Muzeului de Artă din Constanţa, Doina Păuleanu, în vârstă de 72 de ani, a murit miercuri dimineaţă, după ce fusese diagnosticată cu Covid-19.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unor surse locale, Doina Păuleanu se afla internată în spital după ce fusese diagnosticată cu Covid-19. 
Doina Păuleanu era doctor în istoria artei şi conducea din 1990 Muzeul de Artă din Constanţa. Ea primise anul trecut distincţia de “Cetăţean de onoare al judeţului Constanţa” din partea Consiliului Judeţean Constanţa. 
Consiliul Judeţean Constanţa a transmis un mesaj după decesul Doinei Păuleanu
“Una dintre cele mai proeminente figuri ale vieţii culturale din Constanţa, cunoscută drept un profesionist în domeniu, Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa s-a stins din viaţă lăsând un gol imens în inimile tuturor şi în viaţa culturală constănţeană! Un om bun, modest, respectuos, optimist şi pasionat de a crea ceva bun într-o comunitate a plecat prea devreme, lăsând în urmă o moştenire culturală durabilă pentru viitoarele generaţii”, a anunţat Consiliul Judeţean.
De asemenea, preşedintele CJC, Mihai Lupu, a transmis un mesaj după această pierdere.  
“De astăzi viaţa culturală constănţeană este mai săracă! Unul dintre cei mai reprezentativi oameni de cultură din judeţul nostru şi din ţară, s-a stins din viaţă! De acum, Doina Păuleanu va avea în custodie operele de artă ale marilor artişti aflaţi Acolo Sus! Cuvintele sunt prea puţine pentru a putea descrie un om minunat, un om deosebit, un om integru, un om de cultură, aşa cum a fost doamna Doina Păuleanu! Cu profundă durere, transmit atât familiei cât şi celor apropiaţi doamnei Doina Păuleanu, sincere condoleanţe! Dumnezeu să o odihnească în pace!”, a afirmat Mihai Lupu.
Absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ Bucureşti , secţia Istoria şi teoria artei, promoţia 1971, doctor în Istoria Artei (Universitatea Bucureşti) şi director al Muzeului de Artă Constanţa din 1990, criticul de artă a publicat de-a lungul timpului numeroase lucrări în domeniul istoriei artei şi despre principalele atracţii ale oraşului Constanţa. Pentru activitatea sa îndelungată, Doina Păuleanu a primit premiul Chevalier de L'Ordre des Arts et des Lettres, din partea ministerului culturii francez, în anul 2008.
Graţie doamnei Doina Păuleanu, Muzeul de Artă Constanţa deţine una dintre cele mai mari colecţii de artă din ţară, opere ce fac parte din patrimoniu inestimabil al României, în acestă instituţie de cultură, aflându-se opere aparţinând marilor pictori şi sculptori români, cele mai importante fiind semnate de Nicolae Tonitza, marea sa iubire, sau de Nicolae Grigorescu, precum şi mulţi alţi artişti români de mare valoare.
Cetăţean de onoare al judeţului Constanţa, Doina Păuleanu a publicat numeroase cărţi, volume de artă, lucrări de istorie a artei, de management cultural sau antropologie urbană.
Doina Păuleanu a scris mai multe cărţi, printre care “Pictori români la Balcic”, “Viaţa tăcută a naturii”, “Grupul celor patru”, “Tonitza”, “Cazinoul din Constanţa”.
 
Pentru toate realizările sale a fost recompensată de-a lungul timpului, cu numeroase premii precum Premiul Academiei Române “George Oprescu” în domeniul istoriei artei pentru lucrarea “Constanţa: 1878 – 1928. Spectacolul modernităţii târzii”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.