Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, în debutul şedinţei de joi a Executivului, că Guvernul ia măsura de a introduce pe lista drogurilor de mare risc şase noi substanţe, această fiind o decizie importantă împotriva traficuolui de droguri. Actul normativ introduce pe lista drogurilor de mare risc 6 noi substanţe psihoactive/medicamente care au fost puse sub control la nivel internaţional în cadrul unei recente sesiuni a Comisiei Naţiunilor Unite privind Stupefiantele. În acest fel, se realizează armonizarea legislaţiei naţionale cu legislaţia internaţională în vigoare în domeniu, în scopul protejării sănătăţii şi reducerii riscurilor de îmbolnăviri sau decese cauzate de consumul de droguri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE -  Astfel, sunt puse sub control 6 noi substanţe psihoactive/ medicamente, după cum urmeaza: 2-methyl-AP-237, etazene, etonitazepyne, protonitazene, ADB-BUTINACA şi alpha - PiHP, arată comunicatul de presă al Executivului.

Aceste substanţe au fost monitorizate în ultimul an, prin intermediul Grupului Naţional de Avertizare Timpurie, constituit la nivelul Agenţiei Naţionale Antidrog, grup din care fac parte, pe lângă specialiştii antidrog, reprezentanţi ai DIICOT, Poliţiei Române, Ministerului Sănătăţii şi reputaţi medici din cadrul  principalelor unităţi medicale cu atribuţii în domeniu, din municipiul Bucureşti.

Cele şase substanţe fac parte din categoria noilor substanţe psihoactive, acele droguri sintetice foarte periculoase, produse în laborator.

Guvernul va transmite acest proiect de lege Parlamentului cu solicitarea de a fi analizat în procedură de urgenţă, având în vedere preocuparea comună a miniştrilor şi parlamentarilor de a preveni şi combate consumuri de droguri, mai spune sursa citată.

ŞTIREA INIŢIALĂ - „Azi luăm o decizie foarte importantă în lupta împotriva traficului de droguri. Este o măsură care se adaugă celor două legi esenţiale: Legea Anastasia care îi trimite la închisoare pe cei care conduc drogaţi şi fac accidente mortale. Plus Legea 2 Mai, trimisă la promulgare zilele trecute, ce prevede că traficanţii de droguri nu mai pot primi pedepse cu suspendare. Acum introducem pe lista drogurilor de mare risc şase noi substanţe. Sunt aşa-numitele droguri sintetice, extrem de periculoase”, a afirmat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei Guvernului.

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a explicat că mai multe substanţe care constituie droguri de mare risc şi astfel România se aliniază unei rezoluţii luate anul trecut de către Comisia Naţiunilor Unite pentru Stupefiante.

„Aşa cum aţi spus, domnule prim-ministru, acest proiect propune întărirea cadrului normativ consacrat combaterii traficului şi consumului de droguri. Aceste substanţe, aşa cum aţi spus, sunt droguri de mare risc. Dacă îmi permiteţi, am să le citesc. Este vorba de 2-Methyl-AP-237, Etazen, Etonitazepină, Protonitazen, ADB-BUTINACA, alpha-PiHP şi vor fi incluse într-o anexă la Legea 143/2000 privind substanţele care constituie droguri şi precursori de droguri, fiind în acest moment controlate legal. Cea de-a şaptea substanţă intitulată 3-methylmethcathinone este deja inclusă în control legislativ, începând cu anul 2023, prin legea 77”, a explicat Cătălin Predoiu.

El a adăugat că măsura aceasta se încadrează unui set mai mare de acţiuni, atât legislative, cât şi operative realizate de către Poliţia Română, prin structurile specializate.

„În acest fel aliniem legislaţia noastră unei rezoluţii a Comisiei Naţiunilor Unite pentru Stupefiante care a fost luată anul trecut în 13, 17 martie, la Viena, la cea de-a 66-a sesiune a acestei comisii, şi închidem cercul substanţelor de mare risc care pot să provoace daune foarte grave consumatorilor. Măsura se încadrează într-un complex mai mare de acţiuni pe care, după cum ştiţi, le-am pus în mişcare la Ministerul Afacerilor Interne, sub aspectul de întărire a cadrului normativ şi sub aspectul operativ, prin acţiuni concrete desfăşurate de Poliţia Română, prin structuri specializate”, a conchis Predoiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.