Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, la Berlin, că a discutat deja cu doi miniştri şi se impune un control al statul român la toate căminele de bătrâni, pentru a vedea dacă este un caz izolat cel privind abuzurile de la Voluntari sau este ceva mai de amploare. ”Este inadmisibil ca, în România zilelor noastre, să se întâmple astfel de atrocităţi faţă de oameni lipsiţi de apărare”, a transmis ulterior premierul, ulterior, într-o postare pe Facebook.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - ”Sunt revoltat de ororile la care au fost supuşi bătrânii internaţi în centrele rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă socială care, acum, fac obiectul unei anchete a DIICOT! Este inadmisibil ca, în România zilelor noastre, să se întâmple astfel de atrocităţi faţă de oameni lipsiţi de apărare! Este scandalos ca nişte indivizi lipsiţi de suflet şi de repere morale să profite de situaţia dificilă a unor persoane vulnerabile, pentru a deturna în beneficiul propriu fondurile alocate din bugetul de stat!”, a scris premierul Marcel Ciolacu pe Facebook. 
 
El a precizat că în această dimineaţă, a cerut tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniu- ANPC, ANSVSA, ANPIS, ANPDPD, DSP- să declanşeze urgent o acţiune naţională de control în toate centrele de îngrijire şi asistenţă din România, finanţate din bani publici.
 
”Le cer totodată celor care au obligaţia de a verifica respectarea condiţiilor legale să sancţioneze cu severitate maximă orice abatere care pune în pericol viaţa şi sănătatea persoanelor vulnerabile din aceste centre! Voi urmări cu atenţie desfăşurarea acestor acţiuni!”, a menţionat Ciolacu. 

ŞTIREA INIŢIALĂ: ”Am discutat deja cu doi miniştri, cred că se impune un control al statul român la toate căminele de bătrâni, să vedem dacă este un caz izolat sau este ceva mai de amploare. Deja s-a dispus acest control”, a anunţat premierul Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă organizată la Berlin. 

DIICOT a anunţat, miercuri dimineaţă, că 24 de persoane au fost reţinute şi două plasate sub control judiciar, după percheziţiile la centrele pentru persoane vulnerabile.

31 de percheziţii au fost făcute, în cursul zilei de marţi, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş.

În urma descinderilor, aproape 100 de persoane au fost preluate de autorităţi din trei imobile în care ar fi trebuit să primească îngrijiri. Anchetatorii au stabilit că, în loc să fie îngrijiţi, beneficiarii au fost supuşi la tratamente inumane ori degradante.

 

 

Exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi neasigurarea igienei beneficiarilor.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.