Cei 72 de români blocaţi în Maroc după ce autorităţile locale au decis suspendarea, pe o perioadă de două săptămâni, a zborurilor comerciale directe de pasageri către / dinspre regat vor fi repatriaţi cu o aeronavă TAROM, conform deciziei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat repatrierea cetăţenilor români aflaţi în Regatul Maroc, inclusiv prin activarea Mecanismul European pentru Protecţie Civilă, ca urmare a suspendării tuturor zborurilor directe cu această destinaţie, iar pentru punerea în executare a acestor prevederi a abilitat Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii prin Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM ”să întreprindă măsurile din competenţă”. 

Costurile aferente repatrierii vor fi asigurate din bugetul de stat, de la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prin bugetele ministerelor implicate şi prin Mecanismul European pentru Protecţie Civilă.

UPDATE - Ministerul Afacerilor Externe precizează că,în contextul deciziei autorităţilor marocane de suspendare a zborurilor comerciale cu destinaţia Maroc, ca urmare a noii variante de coronavirus, Ambasada României la Rabat gestionează, la acest moment, situaţia a 72 de cetăţeni români (turişti) ale căror curse au fost anulate de către companiile aeriene la care aceştia aveau rezervări.  

MAE informează că Ambasada României la Rabat a făcut, în regim de urgenţă, demersuri pentru identificarea unor zboruri alternative de deplasare spre ţară, eforturi care continuă şi la acest moment. De asemenea, misiunea diplomatică se află în dialog permanent cu cetăţenii români afectaţi şi autorităţile locale şi acordă asistenţă consulară, conform competenţelor şi cu respectarea măsurilor adoptate de autorităţile statului de reşedinţă în contextul pandemiei de COVID-19.
 
În acelaşi timp, MAE subliniază că autorităţile marocane permit, cu titlu excepţional şi în baza unei autorizări speciale, operarea, în continuare, a unor zboruri înspre şi dinspre Maroc. În acest context, MAE recomandă cetăţenilor români ale căror zboruri au fost anulate să verifice disponibilitatea biletelor la companiile aeriene care operează în continuare zboruri în Maroc. Totodată, misiunea diplomatică va informa în mod constant, inclusiv pe pagina de Facebook a misiunii, cu privire la zborurile autorizate. La acest moment, companiile care operează zboruri în continuare sunt Air France şi Transavia.
 
Ministerul Afacerilor Externe aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Rabat: +212 537 72 14 93;   +212 537 20 74 01, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice +212 67 99 77 75.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Românii ale căror curse au fost anulate au creat un grup de Facebook, unde numărul celor aflaţi în aceată situaţie este estimat la 50. Ambasada României în Regatul Maroc a solicitat deja celor care au dificultăţi să revină în ţară să contacteze reprezentanţa diplomatică. 

Conform unui anunţ postat pe pagina de Facebook a ambasadei, autorităţile marocane au decis, începând cu 29 noiembrie a.c., orele 23.59 suspendarea, pe o perioadă de două săptămâni, a zborurilor comerciale directe de pasageri către / dinspre Regatul Maroc.

”Pentru a putea părăsi teritoriul marocan în această perioadă, invităm cetăţenii români din Maroc, care aveau aranjamente de călătorie deja perfectate, să ţina legătura direct cu companiile aeriene respective pentru a obţine informaţii cu privire la zborurile speciale care vor opera pe durata suspendării zborurilor comerciale obişnuite. Situaţia epidemiologică va fi periodic evaluată de autorităţile marocane în vederea adoptării, respectiv actualizării măsurilor care se vor impune”, preciza ambasada.
De asemenea, conform celei mai recente postări, cetăţenii români care se află în Maroc şi au dificultăţi să revină în ţară în perioada imediat următoare sunt rugaţi să contacteze consulul Ambasadei României la Rabat la nr de telefon 00212664462743 sau e-mail (rabat.cons@mae.ro) sau să ne transmită coordonatele (tel, e-mail) la care pot fi contactaţi.
Fiecare dintre postări are comentarii ale românilor afectaţi de decizia autorităţilor marocane, iar un comentariu indică faptul că până acum sunt aproximativ 50 aflaţi în această situaţie, în opt oraşe din Maroc.
Marţi, urmează să fe repatriaţi cu un zbor special 46 de români blocaţi în Africa de Sud.
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.