Ministrul interimar al Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a anunţat că a fost operaţionalizată una dintre măsurile prevăzută în pachetul „Sprijin pentru România” şi astfel 245.018 de elevi care provin din familii defavorizate vor primi joi pe card 500 de lei. Pentru aceste ajutoare au fost emise carduri – tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional. Valoarea totală a ajutoarelor asigurate de MIPE, din Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), se ridică la aproximativ 122,5 milioane lei. De asemenea, 1.188.000 de pachete alimentare au fost distribuite persoanelor defavorizate înainte de Paşti, în echivalentul a 170 lei, iar măsura aceasta este derulată prin fonduri europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE Cardurile pentru de sprijin educaţional au fost transmise inspectoratelor şcolare judeţene, iar acestea le-au distribuit fiecărei unităţi de învăţământ pentru a ajunge la copiii din familiile defavorizate.

Potrivit unui comunicat de presă al MIPE, cardurile vor permite acordarea de ajutoare sociale elevilor din învăţământul de stat (preşcolar, primar, gimnazial) care îndeplinesc următoarele condiţii:

- Preşcolari proveniţi din familii (inclusiv cele monoparentale) al căror venit net mediu lunar pe membru de familie este până la 1,06 din valoarea Indicatorului Social de Referinţă – ISR (pentru anul 2022, valoarea ISR este de 525,50 lei);

- Elevii care sunt în întreţinerea familiilor cu un venit mediu net lunar/ membru de familie este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe ţară în luna iulie a fiecărui an.

Suma de 500 lei, disponibilă pe fiecare card, va putea fi utilizată pentru cumpărare de rechizite şi îmbrăcăminte pentru a merge la grădiniţă/ şcoală.

Ministerul Investiţiilor si Proiectelor Europene, în colaborare Ministerul Educaţiei, inspectoratele şcolare judeţene şi unităţile de învăţământ, va urmări creşterea numărului de unităţi comerciale (unităţi afiliate) care accepta tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional. 

Totodată, inspectoratele şcolare judeţene şi unităţile de învăţământ vor asigura măsuri auxiliare cum ar fi: măsuri de educaţie cu privire la încurajarea frecventării şcolii, asigurarea igienei corporale şi a locuinţei proprii, orientare şcolară şi/sau profesională, sfaturi de gestionare a bugetului, facilitarea accesului la serviciile medicale, recomandări educaţionale şi culturale, mai spune sursa citată.

Pentru anul şcolar 2022 – 2023, preşcolarii şi elevii eligibili vor primi tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional începând cu luna septembrie a anului 2022.

De asemenea, în luna martie, MIPE a început distribuirea celei a patra tranşe de pachete cu alimente, ajutoare finanţate tot prin intermediul POAD.

Pachetele sunt distribuite în toate cele 42 judeţe (inclusiv Bucureşti şi Ilfov), celor 3.186 unităţi administrative teritoriale, cu implicarea activă a instituţiilor prefectului, a asistenţilor sociali şi a primăriilor, mai indică sursa menţionată.

Ulterior, pachetele sunt distribuite beneficiarilor finali, stabiliţi prin ordonanţa de urgenţă 84/2020:

a) familiile şi persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;

b) familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

c) persoanele/familiile aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, persoane dependente (…) şi în alte situaţii asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate, precum şi persoanele care locuiesc în aşezările informale.

ŞTIREA INIŢIALĂ „S-a operaţionalizat una dintre măsurile cuprinse în programul economico-social «Sprijin pentru România». Este vorba despre elevi care provin din familii sărace, un număr de 245.018 de elevi astăzi le intră pe card suma de 500 lei, echivalentul a 3 rate lunare care au fost precizate în programul de măsuri economico-sociale. Este vorba de 122milioane lei pe care i-am plătit astăzi”, a afirmat Marcel Boloş, la finalul şedinţei de joi a Executivului.

El a mai anunţat o măsură luată înainte de Paşte pentru persoanele vulnerabile care face parte tot din pachetul „Sprijin pentru România”.

„De asemenea, pachetul acesta continuă şi cu programul pentru persoanele defavorizate, respectiv 1.188.000 de pachete alimentare au fost distribuite înainte de Paşti, în echivalentul a 170 lei. E măsura pe care o derulăm cu finanţare din fonduri europene. Deci măsurile anunţate de către Guvern în ceea ce priveşte sprijinul persoanelor vulnerabile îşi continuă mersul firesc”, a completat Boloş.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.