Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a semnat, vineri, primele patru contracte de finanţare pentru infrastructura spitalicească nouă, din cadrul PNRR, ministrul afirmând că modul în care a propus Guvernului României aprobarea criteriilor pentru selecţia unităţilor medicale care să beneficieze de această finanţare a ţinut cont exact de patologiile care sunt prioritare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Alexandru Rafila a semnat, vineri, primele contracte din fonduri europene din PNRR, în valoare de 1.4 miliarde de lei. Fondurile sunt destinate construirii a patru noi unităţi spitaliceşti în Cluj Napoca, Bistriţa, Târgu Mureş şi Alba Iulia. 
Este vorba despre Centrul Regional de Boli Cerebrovasculare şi Neurochirurgie la Cluj Napoca, proiect în valoare de 195 milioane de lei, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa - în valoare de 408 milioane de lei,  de o unitate nouă pentru Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, în valoare de 523 milioane de lei şi despre Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia - Relocarea şi modernizarea activităţii secţiei de oncologie şi înfiinţare compartiment cardiologie intervenţională - în valoare de 234 milioane de lei.
Ministrul Alexandru Rafila a declarat cu acest prilej că este vorba despre investiţii în zonele de patologii prioritare în România. 
“Cred că dincolo de bucuria a semnării acestor prime contracte de finanţare a unităţilor spitaliceşti, finanţate din PNRR, discutăm de investiţii în zonele de patologii prioritare în România. Marea majoritate a cazurilor de îmbolnăvire, boli cronice sau boli acute care ulterior au consecinţe dramatice, bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare, bolile oncologice, ele se regăsesc în toate aceste patru proiecte. Nu este întâmplător pentru că noi am prioritizat la Ministerului Sănătăţii aceste patologii ca să beneficieze de finanţare în cadrul proiectelor depuse de către autorităţile locale sau de către unităţie Ministerului Sănătăţii”, a explicat ministrul Sănătăţii. 
El a menţionat că îşi doreşte ca şi regiunea Moldovei să beneficieze de institut de boli cardiovascule modern. 
“Am propus Guvernului aprobarea criteriilor pentru selecţia unităţilor medicale care să beneficieze de finanţare, am ţinut cont exact de aceste patologii care sunt prioritare. Ne dorim ca şi Iaşiul să beneficieze de un astfel de institut de boli cardiovasculare, are un astfel de institut care necesită o casă nouă, vom face tot ce ţine de Ministerul Sănătăţii pentru că acest institut este în subordinea Ministerului Sănătăţii şi ne dorim ca şi la Iaşi să găsim o soluţie împreună cu autorităţile locale ca şi regiunea Moldovei să beneficieze de un astfel de institut”, a mai afirmat Alexandru Rafila.
Secretarul de Stat, Alexandru Rogobete, cu atribuţii directe în implementarea axei finanţate din PNRR, a explicat ulterior că obiectivele de investiţii selectate pentru finanţare din PNRR vor răspunde celor mai importante nevoi de sănătate, cum sunt bolile cerebro-vasculare, transplantul cardiac, pediatria şi oncologia. 
 
”Din punct de vedere tehnic pot spune că proiectele depuse au fost clare, dimensionate corespunzător şi justificate din punctul de vedere al nevoilor de servicii medicale. În Ministerul Sănătăţii observăm o dorinţă naţională de dezvoltare şi de perfecţionare a actului medical”, a declarat secretarul de stat Rogobete. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.