Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis două atenţionări de călătorie pentru Danemarca şi Suedia, unde perioada de efectuare a controalelor la frontiere a fost prelungită până în 12 mai 2020. O altă atenţionare emisă de MAE vizează Norvegia, unde de asemenea s-a dispus prelungirea perioadei de efectuare a controalelor la frontiere pe o perioadă de şase luni, începând cu 12 noiembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

MAE informează că autorităţile din Regatul Danemarcei au decis să prelungească perioada de efectuare a controalelor la frontiera de stat danezo-germană, până în 12 mai 2020.

În aceste condiţii, toate persoanele care călătoresc pe rutele maritime (feribot) şi terestre (rutiere şi feroviare), dinspre Republica Federală Germania spre Regatul Danemarcei, trebuie să facă dovada posesiei unui act de identitate valabil. Cerinţa este obligatorie şi pentru persoanele care tranzitează Regatul Danemarcei către Regatul Suediei. Autorităţile de la Copenhaga avertizează şi asupra riscului întârzierilor la transportul feroviar, maritim şi rutier (în special la autobuze/autocare), din cauza verificării actelor de identitate ale pasagerilor.

"De asemenea, Guvernul danez a decis efectuarea de controale la frontiera de stat danezo-suedeză începând cu 12 noiembrie 2019, pe o durată de 6 luni, până la data de 12 mai 2020. Aceste controale de frontieră vor fi efectuate de către autorităţile daneze pe rutele maritime dinspre Rønne, Helsingør, Frederikshavn şi Grenaa, precum şi terestre, la traversarea podului Øresund dinspre Suedia către Danemarca", arată MAE, într-un comunicat de presă transmis duminică.

Persoanele care nu prezintă acte de identitate valabile sau refuză controlul autorităţilor daneze vor fi oprite de la tranzitul în Danemarca. În aceste condiţii, se recomandă cetăţenilor români să se asigure că deţin în permanenţă asupra lor, pe timpul călătoriei în Regatul Danemarcei, un act de identitate valabil (paşaport sau carte de identitate naţională).

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Copenhaga: +4539407177, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Regatul Danemarcei: +4527355537.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet https://copenhaga.mae.ro, www.mae.ro şi aminteşte că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Într-o altă atenţionare de călătorie, MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească pe teritoriul Regatului Norvegiei cu privire la decizia autorităţilor de extindere, pe o perioadă de încă şase luni, începând cu 12 noiembrie 2019, a regimului de control la frontierele interne Schengen, respectiv la trecerea frontierei de stat pe rutele de transport maritim dinspre Regatul Danemarcei, Republica Federală Germania şi Regatul Suediei. Paşaportul valabil este singurul document de identitate acceptat la controlul trecerii frontierei norvegiene pentru intrările pe rutele maritime (ferryboat).

Totodată, autorităţile norvegiene menţin, de-a lungul aceleaşi perioade de şase luni, măsura temporară de control individual al persoanelor care călătoresc din spaţiul Schengen în Regatul Norvegiei prin punctele de frontieră de pe rutele terestre (rutiere şi feroviare) şi aeriene.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Regatul Norvegiei: +472256237; +4722446951; +4722556832; +4722558227, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Ambasadei României la Oslo: +4799153137.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet https://oslo.mae.ro, https://www.consularprotection.eu,, www.mae.ro.

De asemenea, MAE anunţă că, în Regatul Suediei, autorităţile au anunţat o prelungire a perioadei de efectuare a controalelor la frontiere, până la 12 mai 2020.

"Se recomandă cetăţenilor români să se asigure că deţin în permanenţă asupra lor, pe timpul călătoriei spre şi dinspre Suedia, un act valabil de identitate (paşaport sau carte de identitate naţională)", arată MAE.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Stockholm +468205674, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României la Stockholm +46736985463.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet https://stockholm.mae.ro, www.mae.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.