Datele furnizate de Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus arată că, în următoarele zile, deasupra României concentraţiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate, anunţă, marţi, Administraţia Naţională de Meteorologie. De asemenea, particulele în suspensi vor fi în limitele normale. La rândul lor, reprezentanţii DSU reclamă că mesajul despre prezenţa unui nor toxic este fake-news.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: ”Ca urmare a răspândirii pe canalul WhatsApp a unui mesaj prin care se prezintă că, mâine, pe teritoriul României va fi prezent un nor toxic care ar conţine sulf, plumb şi alte metale grele, format în urma bombardamentelor din Ucraina, vă informăm că informaţiile prezentate sunt false şi se înscriu în spectrul informaţiilor de tip FAKE NEWS”, transmis Departamntul pentru situaţii de Urgenţă.  

”Ne delimităm ferm de informaţiile regăsite în mesajul din imaginea de mai jos care au ca scop precis generarea sentimentului de panică în rândul comunităţilor. Vă rugăm să NU DISTRIBUIŢI astfel de mesaje”, au mai transmis specialiştii.  

 

UPDATE: Potrivit specialiştilor, datele privind evoluţia Indicelui European al Calităţii Aerului (22 martie 2022, ora 10 UTC) bazate pe observaţii, indică faptul că pe parcursul zilei de astăzi şi mâine, deasupra României, concentraţiile de particule în suspensie (PM10) nu vor avea valori ridicate. 

Nivelul Indicelui European al Calităţii Aerului pentru fiecare locaţie este determinat de măsurătorile şi prognozele numerice pentru 5 poluanţi principali: Particule materiale mai mici de 2.5 µm (PM2.5), Particule materiale mai mici de 10 µm (PM10); Dioxid de azot (NO2); Ozon (O3); Dioxid de sulf (SO2).  

ŞTIRE INIŢIALĂ: ANM a transmis, marţi, o analiză cu privire la concentraţia de monoxid de carbon în zona României 

”Marţi şi miercuri (22 şi 23 martie) în estul şi în sud-estul României, circulaţia aerului se va face din sector predominant nordic şi nord-estic, iar joi şi vineri (24 şi 25 martie) din sector nord-vestic. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări pe parcursul zilei de marţi în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei, precum şi în sud-vestul Moldovei, unde fi rafale în general 55...65 km/h, iar în zona montană aferentă temporar vitezele vor fi de peste 70...80 km/h. Local şi temporar, intensificări ale vântului vor mai fi, îndeosebi spre sfârşitul intervalului”, a precizat ANM.  

În restul teritoriului, circulaţia aerului se va realiza predominant din sector nord-vestic şi vestic, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări izolate, cu precădere în regiunile centrale. 

”Datele furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus) arată că în cursul următoarelor zile, deasupra României, concentraţiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate”, se mai arată în comunicat.  

Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus (CAMS), ce reprezintă unul dintre cele şase servicii ale programului Copernicus, program de observare a Pământului al Uniunii Europene, oferă informaţii consistente şi controlate de calitate legate de poluarea şi sănătatea aerului, energia solară, gazele cu efect de seră şi schimbarea climei, peste tot în lume. 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.