Universitatea Politehnica din Bucureşti a înfiinţat, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naţionale, un punct de recoltare a sângelui în Complexul Studenţesc Regie, care va fi deschis două zile pe săptămână, respectiv marţi şi joi, între orele 8 şi 12, pentru a încuraja conceptul de donare de sânge benevolă, ca gest de solidaritate cu pacienţii aflaţi în situaţii de criză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noul punct de recolarea a sângelui este amplasat în Complexul Studenţesc Regie, Strada Splaiul Independenţei nr. 290, Corp H, lângă cabinetele medicale stomatologice.

Persoanele care vor să doneze sânge trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să fie cetăţeni români, cu domiciliul în România, sau cetăţeni ai UE, cu reşedinţa în România, să aibă între 18 şi 60 de ani, să cântărească între 50 şi 100 de kilograme - femeile şi între 60 şi 120 de kilograme - bărbaţii.

Tensiunea arterială sistolică trebuie să fie între 10 şi 18 mmH. De asemenea, donatorii nu trebuie să fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele luni. Femeile nu trebuie să fie: însărcinate, în perioada de lăuzie (un an şi jumătate după naştere) sau în perioada menstruală (± 5 zile).

Donatorul nu trebuie consume băuturi alcoolice cu cel puţin 72 de ore înaintea donării, nu trebuie să aibă afecţiuni cardiovasculare, ale sistemului nervos central, tendinţa patologică la sângerare, afecţiuni ale tractului gastrointestinal, afecţiuni ale tractului genitourinar, hematologice, renale, metabolice şi endocrine, ale sistemului respirator, dermatologice, reumatologice şi imunologice, alergii, intervenţii chirurgicale, boli profesionale, infecţioase şi parazitare, afecţiuni maligne şi encefalopatie spongiforma transmisibilă, precizează iniţiatorii proiectului.

Totodată, în ziua donării sunt permise următoarele alimente: pâine cu gem, biscuiţi, covrigi, banane. Donatorii sunt sfătuiţi să nu consume alimente grase (lapte şi derivate, carne, ouă) şi este recomandat consumul de băuturi precum: apă, cafea, suc. Înainte de donare este interzis fumatul.

Ultimele statistici arată că doar 1,7 la sută din populaţia României donează sânge, comparativ cu 66 la sută în Austria sau 52 la sută în Franţa, susţine conducerea Universităţii Politehnica.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.